Robert Glavaš. Foto: BoBo
Robert Glavaš. Foto: BoBo

Združene države Amerike krepijo svojo navzočnost v Evropi, tako na zahodu kot predvsem na vzhodu. Slovenski vojaki so že štiri leta del okrepljenih enot Nata v Latviji, sto pripadnikov Slovenske vojske pa je tudi del novih zmogljivosti zavezništva – t. i. Enhanced Vigilant Area – na Slovaškem.

Sorodna novica Nato bo število sil za hitro odzivanje povečal na več kot 300.000

"Na Poljskem bomo ustanovili stalno poveljstvo Pete armade ZDA in okrepili operativno sposobnost in sodelovanje med ZDA in Natom na celotnem vzhodnem krilu. Nameravamo vzdrževati dodatno brigado s tri tisoč vojaki in dva tisoč ljudmi v drugi bojni enoti s poveljstvom v Romuniji. Okrepili bomo rotacijske enote v baltskih državah," je v Madridu na vrhu Nata napovedal ameriški predsednik Joe Biden.

Na novo strateško stvarnost se želi odzvati tudi Slovenska vojska (SV). Načelnik Generalštaba generalmajor Robert Glavaš je za Radio Slovenija povedal: "V vojski imamo pripravljen načrt glede na ciljne zmogljivosti, glede na vse to, kar moramo nekako zgraditi v Sloveniji. Pripravljen imamo akcijski načrt, kdaj naj bi kaj kupili, za koliko denarja. Seveda vse to – sam temu rečem železje – je skoraj nepomembno, če ne naredimo več za pridobivanje kadra. Trenutno nas pesti velika težava kadrovske popolnitve naših enot."

Sorodna novica Golob: Časovnico višanja izdatkov za obrambo bo treba pospešiti

Tako s pomočjo posameznikov z nepopolno srednješolsko izobrazbo, ki bi jim nudili možnost nadaljnjega šolanja v okviru vojske, kot visoko izobraženih kadrov, ki jih zahtevajo novi načini bojevanja. "Mi smo v ustanavljanju te četice za kibernetsko obrambo. Računam, da bo leta 2023 ta zmogljivost na razpolago," je dejal Glavaš.

Slovenija namerava povečati obrambni proračun do odstotka in pol BDP-ja do leta 2025, nato pa do dveh odstotkov leta 2030.

"Želimo iti v modernizacijo, ki je za 15 let zastala. Upam, da bo v prihodnosti luč na koncu predora. Da bomo imeli moderno vojsko ne samo po kadrih, ampak tudi po opremi," je še povedal načelnik generalštaba.

A o konkretnih nakupih orožja oziroma opreme v ZDA tokrat ni bilo govora.

Generalmajor Glavaš na obisku v Kanadi in ZDA