Triglavski narodni park je očitno zaščiten le pred delom državljanov. Foto: Aleš Zdešar/Triglavski narodni park
Triglavski narodni park je očitno zaščiten le pred delom državljanov. Foto: Aleš Zdešar/Triglavski narodni park
Samo Omerzel
Omerzel se bo primeru posvetil, ko bo prišel do te stopnje. Foto: BoBo

Pagon, v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, je pred desetimi dnevi prejel gradbeno dovoljenje za svojo hišo s hišno številko Stara Fužina 160, piše Dnevnik. Poleg te stoji še nova lesena hiša, ki je v lasti njegovega brata Milana Pagona, nekdanjega dekana policijske varnostne šole in kranjske fakultete za organizacijske vede, zdaj pa profesorja na univerzi v Dubaju.
Obe hiši imata vse ustrezne dokumenta, a je bila Andrejeva zgrajena na črno ter legalizirana pozneje in v zelo kratkem času. Da je gradil na črno, je priznal tudi Andrej Pagon. Kot je pojasnil, je leta 2005 namesto drvarnice želel prizidek in pozneje tudi leseno nadstrešnico, misleč, da za gradnjo oz. prenovo potrebuje le priglasitev del. A da samo priglasitev del ni bila dovolj, so mu pojasnili inšpektorji in nadzorniki parka, ki so zahtevali povrnitev v prvotno stanje.
Osem let za spoznanje zmote
Marca letos je tako šele začel postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja, aprila pa je v rokah že imel soglasje okoljske agencije (Arso), kljub nasprotovanju Triglavskega narodnega parka. Arso tudi ni imel težav z izdajo naravovarstvenega soglasja, čeprav na gradbenem dovoljenju piše, da je hiša bele barve, a je v resnici zelene. Njegov brat pa je zraven namesto kozolca postavil leseno hišo, pri čemer je pojasnil, da je zanjo pred postavitvijo dobil vsa ustrezna dovoljenja.
Tudi upravna enota (UE) v Radovljici se pri prenovljeni ali pa kar novi stanovanjski hiši v Stari Fužini ni mogla izogniti pojasnilu, da je "gradnja že izvedena brez ustreznega dovoljenja za gradnjo", zato so po uradni dolžnosti izvedli postopek zaradi "degradacije in uzurpacije prostora". Andrej Pagon si je zaradi tega prislužil tudi 600-evrsko kazen, a isti radovljiški UE z izdajo gradbenega dovoljenja ugotavlja, da je vse v redu.
Ob tem velja omeniti, da so v bližnji vasi 81-letni ženici le pred nekaj dnevi porušili brunarico, ki v TNP-ju stoji že 40 let, in ji za rušenje izstavili položnico za 700 evrov.

Vse je bilo po pravilih
Na pisanje medijev so se odzvali tudi na radovljiškem UE-ju. Pojasnili so, da so pred izdajo gradbenega dovoljenja preverili, ali je hiša skladna s prostorskim aktom, ali je projekt izdelala ustrezna pravna oz. fizična oseba, ali je Pagon pridobil vsa potrebna soglasja in predložil dokazilo, da je plačal, in ali ima investitor pravico graditi.

"Na podlagi ugotovitev izvedenega ugotovitvenega postopka, da so pogoji za izdajo izpolnjeni, je bilo gradbeno dovoljenje izdano," so še zapisali.

Omerzel se s tem ne bo ukvarjal, za zdaj se ne dogaja nič
V svojem odzivu je minister za infrastrukturo Samo Omerzel dejal le, da tega primera ne pozna in da se s posameznimi primeri ne ukvarja. Za to so po njegovem mnenju pristojne inšpekcije. "Organi morajo svoje narediti, jaz kot minister se pa s posameznimi primeri ne bom ukvarjal. Če pa bo prišla zadeva do te mere, se pa bom s tem ukvarjal," je dejal.

Problematika legalizacije črnih gradenj v TNP-ju je po mnenju Omerzela sicer bolj vezana na ministrstvo za kmetijstvo in okolje. "Morali se bomo kvečjemu v okviru vlade uskladiti, v katero smer bi se to peljalo, ampak v tem trenutku se na tem področju ne dogaja nič," je dejal.