Sindikati ob imenovanju Urbanije napovedujejo zaostritev stavke

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je dejal, da se je za imenovanje Uroša Urbanije na položaj direktorja Televizije Slovenija odločil, ker je ta edini dobil soglasje programskega sveta, in da kakšne izbire pravzaprav ni imel. V povezavi z odločnim nasprotovanjem zaposlenih proti Urbaniji pa je ocenil, da to nima realne osnove. "Verjamem, da bo gospod Urbanija svoje delo opravljal strokovno in tako kot pač more. Če je v preteklosti pač opravljal neke druge naloge v drugačni funkciji, jaz verjamem, da bo kot profesionalec opravil svoje zdajšnje delo tako, kot pač mora – strokovno, profesionalno in neodvisno," je Grah Whatmough dejal za Radio Slovenija.

Napetosti in nesoglasij znotraj TV Slovenija, in to ob novem RTV-zakonu, se očitno zaveda tudi Urbanija. Kot enega izmed svojih prvih ukrepov je namreč navedel ureditev odnosov in vzpostavitev ustrezne komunikacije med zaposlenimi. "Kakršno koli obračunavanje tudi znotraj hiše prek družbenih medijev, žaljenje, sovražni govor do svojih kolegov – to se mi zdi nedopustno in nesprejemljivo in mislim, da na tej točki je treba začeti delati v tej hiši," je dejal novoimenovani direktor Televizije Slovenija.

Sindikati potezo razumejo kot nadaljevanje političnih pritiskov

Toda novinarski sindikati in aktivi na RTV Slovenija temu ne verjamejo. Prepričani so, da njegovo imenovanje kaže na podrejanje javnega medija političnim interesom. Urbanija je namreč še pred dvema mesecema vodil vladni urad za komuniciranje (Ukoma) prejšnjega predsednika Janeza Janše in bil tako blizu politični opciji SDS. "Mi v tem razumemo nadaljevanje političnega kadrovanja in nadaljevanje političnih pritiskov od nekdanje vladajoče stranke oziroma koalicije, ki se je stopila v to eno stranko in pritiska na RTV ter ruši javno radiotelevizijo skozi programski in nadzorni svet," je dejala predsednica koordinacije novinarskih sindikatov Helena Milinković.

K umiku politike z RTV-ja naj bi sicer po zagotovilih aktualne ministrice za kulturo Aste Vrečko prispeval prav novi zakon o RTV Slovenija.

Urbanija imenovan za direktorja TV Slovenija