Ivo Vajgl: Drnovšek je bil eden redkih slovenskih državnikov, ki je bil pravi svetovljan. Foto: RTV SLO
Ivo Vajgl: Drnovšek je bil eden redkih slovenskih državnikov, ki je bil pravi svetovljan. Foto: RTV SLO

Dragi naš predsednik, bil si in vedno boš naš navdih, da postanemo boljši ljudje. Tvoja prisotnost bo ostala globoko v nas, ki smo doumeli tvojo modrost bivanja tukaj in sedaj in bili deležni tvoje neskončne dobrote.

UO Gibanja za pravičnost in razvoj
Gibanje za pravičnost in razvoj
V Gibanju za pravičnost in razvoj močno žalujejo za nekdanjim predsednikom. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Predsednik Zaresa: Drnovšek bo v naši zavesti ostal zapisan kot najbolj izrazit ne-politik med politiki. Foto: RTV SLO
Katarina Kresal
Kresal: Drnovšek je tudi v času, ko ga je že zaznamovala bolezen, s svojim neposrednim slogom odkritega opozarjanja na nepravilnosti v domači in mednarodni politiki vzpostavil standarde, ki jih bodo morali upoštevati tudi njegovi nasledniki. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janez Janša v imenu SDS-a: Drnovšek je slovensko stvarnost zaznamoval z mnogimi pozitivnimi dejanji. Foto: EPA

Podpiral je socialno partnerstvo in socialni dialog kot učinkovit način razreševanja problemov v naši družbi in imel velik občutek za socialno pravičnost ter težave malega človeka.

ZSSS
Sožalje izrekle tudi stranke,

Mimo tragičnega dogodka niso šli niti v Gibanju za razvoj in pravičnost, ki ga je vodil Drnovšek, oglasil pa se je tudi Ivo Vajgl, svetovalec nekdanjega predsednika za zunanjo politiko.

"Zapomnili si ga bomo kot vizionarja"
"Z neizmerno energijo in potrpežljivostjo je uspel vedno znova združevati različne politične poglede in stranke, da je nastala sodobna Slovenija, na katero smo danes ponosni," je ob smrti Drnovška dejal Ivo Vajgl, ki je prepričan, da si bomo nekdanjega predsednika zapomnili kot vizionarja.

"Ime dr. Janeza Drnovška bo za vselej vpisano v zgodovino v povezavi z razvojem slovenske liberalne demokracije kot družbenega, gospodarskega in kulturnega okvira političnih procesov," pa pravijo v Liberalni akademiji. "Za celotno obdobje javne navzočnosti Janeza Drnovška, še posebej pa za dvanajstletno obdobje njegovega vodenja vlade, lahko brez dvoma rečemo, da je bilo eno izmed najbolj pomembnih in ključnih obdobij v slovenski zgodovini."

Drnovšek je zaznamoval LDS
"Novica o smrti dr. Janeza Drnovška nas je globoko pretresla. Ne le zato, ker je umrl veliki državnik samostojne Slovenije, temveč tudi zato, ker je s svojim dolgoletnim vodenjem Liberalne demokracije Slovenije temeljno zaznamoval tudi njeno zgodovino. Njegove zasluge za politični, gospodarski in zunanjepolitični razvoj Slovenije so neprecenljive in šele sčasoma jih bo mogoče v celoti ovrednotiti," pojasnjuje predsednica LDS-a Katarina Kresal.

S smrtjo nekdanjega predsednika republike je Slovenija izgubila človeka, "zaslužnega, da je država po osamosvojitvi shodila", meni samostojni poslanec Slavko Gaber. "Sam večkrat nisem videl izhoda tam, kjer ga je videl in tudi našel Drnovšek." Drnovšek je po njegovih besedah kot premier vzpostavil standard za življenje, v katerem se je dalo normalno živeti in je bil neprekosljiv v občutku, da Slovenija lahko doseže oz. zahteva več.

Na Drnovškovo smrt so so se odzvali tudi številni državniki na čelu s predsednikom Danilom Türkom in premierjem Janezom Janšo ter druge ugledne osebnosti. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Golobič: Bil je edinstven lik
Predsednik Zaresa Gregor Golobič meni, da je bil Drnovšek edinstven lik, ki mu še dolgo ne bo najti primerjave: "Ko se bo čez leta pisala zgodba takratne 'polpretekle zgodovine', bo v času med 1989 in 2007 med najbolj izstopajočimi javnimi in političnimi osebnostmi gotovo ime dr. Janeza Drnovška." Kot je še zapisal Golobič, je Slovenija ravno v Drnovškovem obdobju zares postala zgodba o uspehu.

Drnovšek je bil eden redkih politikov, ki je bil tudi pravi državnik, pa je zatrdil prvak SD-ja Borut Pahor. "Mogoče ga je šteti za enega očetov slovenske države."

Erjavec, Jelinčič, Peče nekdanjemu predsedniku priznavajo veliko težo
Da je smrt Janeza Drnovška za slovenski prostor velika izguba, meni tudi Karl Erjavec, minister za obrambo in predsednik DeSUS-a. Po njegovem prepričanju je Drnovšek močno zaznamoval slovenski politični prostor v 90. letih. Erjavec meni, da je Drnovška zaznamovala predvsem zmerna politika: "Vedno je znal najti primerno rešitev."

Prvak SNS-a Zmago Jelinčič ob smrti nekdanjega predsednika poudarja, da je bil zagotovo človek, ki je s svojo razpoznavno osebnostjo in delom vplival na razvoj današnje Slovenije in se s tem za vedno vpisal v slovensko zgodovino, da pa bodo o vrednostih njegovih dejanj pravzaprav razsojali zanamci.


Drnovšek je odigral ključno vlogo slovenske državnosti, pravi vodja Lipe Sašo Peče: "Nenazadnje je bil človek s posebno politično karizmo." Poleg tega Peče meni, da bo Drnovškov način dela z vsakim prihodnjim trenutkom bolj cenjen in spoštovan.

"Drnovška cenimo vsi Slovenci"
Sožalje vsem svojcem je izrekel tudi predsednik SLS-a Bojan Šrot. Dejal je, da ima Drnovšek "zagotovo veliko zaslug za uspešno promocijo Slovenije v Evropi in svetu. Bil je med prvimi politiki, ki se je zavedal pomena vključevanja Slovenije v mednarodne integracije /.../ Prepričan sem, da politični prispevek dr. Drnovška cenimo in spoštujemo vsi Slovenci, ki se zavedamo temeljnega poslanstva politike kot nesebičnega prizadevanja za delo v skupno dobro.“

"Občudovali smo njegov optimizem in voljo do življenja v boju z zahrbtno boleznijo. Njegov prispevek k širjenju zavesti o povezanosti planeta in potrebi po večji medsebojni pomoči je pomembno vplival na dvig zavedanja o pomenu solidarnosti v Sloveniji," so se odzvali tudi v SDS-u.

Andrej Bajuk (NSi) pa je ob izreku sožalj svojcem dejal, da je bil Drnovšek "človek, ki je skozi dolgo obdobje svojega življenja vložil izredne napore za skupno dobro svojega naroda in ugled svoje države. Za vse, kar je dobrega naredil za Slovenijo in nas vse, naše priznanje in trajna hvaležnost".

Prizadeta tudi Pozsončeva in Kacin

Smrt Janeza Drnovška je močno prizadela tudi poslanko madžarske skupnosti Mario Pozsonec. Kot je zagotovila, ga je vedno globoko spoštovala, pa tudi osebno ji je veliko pomagal.

Evropski poslanec Jelko Kacin je poudaril, da je bil pokojni mednarodno priznan simbol slovenske nekonfliktne prakse in uspešne pragmatične politične tranzicije, da je bil državnik in humanist, ki se je "v dobro ljudi razkril in izpostavil bolj kot kdor koli drug in brez rezerv".

Sožalje izrekli tudi v ZSSS-ju
"V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije nas je pretresla vest, da je v boju z boleznijo omagal ugledni državnik ter izjemen politik in človek dr. Janez Drnovšek," je zapisal tudi predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič.

Dragi naš predsednik, bil si in vedno boš naš navdih, da postanemo boljši ljudje. Tvoja prisotnost bo ostala globoko v nas, ki smo doumeli tvojo modrost bivanja tukaj in sedaj in bili deležni tvoje neskončne dobrote.

UO Gibanja za pravičnost in razvoj

Podpiral je socialno partnerstvo in socialni dialog kot učinkovit način razreševanja problemov v naši družbi in imel velik občutek za socialno pravičnost ter težave malega človeka.

ZSSS
Sožalje izrekle tudi stranke,