Gibanje za družinski zakonik zavrača navedbe nasprotnikov zakonika. Foto: MMC RTV SLO
Gibanje za družinski zakonik zavrača navedbe nasprotnikov zakonika. Foto: MMC RTV SLO
Za in proti zakoniku
Družinski zakonik - različne interpretacije

Družinski zakonik nadomestnega materinstva sploh ne ureja, ampak je to stvar zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, v katerem je nadomestno materinstvo izrecno prepovedano, je poudarila Barbara Rajgelj iz Gibanja za družinski zakonik.

Prav tako je zavrnila trditve, da bo zaradi zakonika 208 tisoč družin izgubilo status družine. Nasprotniki zakonika se pri tej trditvi sklicujejo na definicijo družine Statističnega urada Republike Slovenije, ki pa nima nobene zveze z definicijo, ki je zapisana v družinskem zakoniku, je poudarila. Poleg tega pa opredelitev nikakor ne vpliva na pravice, ki so v drugih zakonih povezane s pojmom družinskega člana, saj ga vsak zakon tudi natančno definira, je dodala Rajgljeva.

Gibanje za zakonik tudi zavrača razlago dela zakonika, ki se nanaša na cepljenje, za katero nasprotniki zakonika trdijo, da predvideva možnost prisilnega zdravljenja otrok vegetarijancev in necepljenih otrok. "Zakonik pravi le, da lahko sodišče odredi zdravljenje otroka, ki je hudo zdravstveno ogrožen ali je ogroženo njegovo življenje," je pojasnila.

Rajgljevi se je pridružila tudi "prva upokojenka" Mateja Kožuh Novak, ki je poudarila, da nastopa v svojem imenu, in ne v imenu ZDUS-a. Dejala je, da ne gre več za to, kaj v zakoniku piše in kaj ne, ampak za to, da skuša Cerkev prek vernikov dokazati svojo moč. "Babice in dedke" ter svoje sovrstnike zato poziva k udeležbi na referendumu.

Za in proti zakoniku
Družinski zakonik - različne interpretacije