Iniciativa Glas ljudstva. Foto: BoBo
Iniciativa Glas ljudstva. Foto: BoBo

Čez natanko mesec dni bomo na referendumu odločali o noveli zakona o RTV Slovenija, ki uvaja spremembe pri imenovanju vodstva zavoda in onemogoča vpliv političnih strank, so v iniciativi Glas ljudstva zapisali v sporočilu za javnost. "Sedanje vodstvo RTV SLO, ki ga je z zlorabo sedanjega zakona nastavila stranka SDS, bo z referendumsko potrditvijo novele zakona izgubilo svoj politični peskovnik," so dodali. Prav zato je po njihovem mnenju trenutno vodstvo neposredno zainteresirano, da sprememb ne bo in da zakon o RTV Slovenija na referendumu pade.

Zahtevajo odstop vodstva RTV Slovenija

Po do zdaj videnem predreferendumsko nepristransko poročanje RTV Slovenija o novem zakonu ni mogoče, zato v civilni iniciativi Glas ljudstva s peticijo zahtevajo odstop generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, direktorja Televizije Slovenija (TV SLO) Uroša Urbanije, odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik, v. d. urednika uredništva novih medijev na spletnem portalu MMC Igorja Pirkoviča "in vseh drugih, ki so pod neposrednim vplivom politike in so politično nastavljeni na vodstvene funkcije ali zaposleni na uredniške, voditeljske in novinarske pozicije brez ustreznih strokovnih referenc, znanj in izkušenj". Odstop vodstva je nujen pogoj za transparentno in nepristransko predreferendumsko kampanjo, so dodali.

Sorodna novica Društvo novinarjev Slovenije bo v kampanji podprlo novelo zakona o RTV SLO

Med podpisniki peticije je približno 30 nevladnih organizacij in več kot 60 posameznikov iz različne sfere družbe. "Podpisnice in podpisniki peticije zahtevamo, da se nemudoma zaustavi politična zloraba javnega medija politične opozicije z namenom zagotovitve poštene referendumske kampanje," so zapisali. Podpisniki peticije ostro obsojajo poteze vodstva, s katerimi to načrtno ruši ugled ustanove nacionalnega pomena.

Vse volilne upravičence vabijo na referendum, saj je javna RTV Slovenija trenutno v fazi razgradnje vseh novinarskih in etičnih standardov, kar je opazno vsakemu državljanu in tudi širši mednarodni skupnosti, menijo. "Navsezadnje je Evropska komisija na podlagi slovenske izkušnje poskusa uničenja medijev pripravila evropski akt o svobodi medijev, ki je prvi takšen predpis za zaščito svobode medijev v EU-ju," so spomnili.

Volivci bodo 27. novembra na referendumu odločali tudi, ali naj se uveljavi novela zakona o RTV-ju, kot jo je na predlog vlade sprejel DZ in ki na novo ureja vodenje, upravljanje in nadzor javnega zavoda. Pobudnik referenduma je SDS.