Jambrek pričakuje, da bo po ugotovljenih nepravilnostih prišlo do ponovitve glasovanja. Foto: RTV SLO
Jambrek pričakuje, da bo po ugotovljenih nepravilnostih prišlo do ponovitve glasovanja. Foto: RTV SLO

Kot je poročala TV Slovenija, naj glasovanje senata za akreditacijo glede ustanovitve nove univerze ne bi bilo v skladu z zakonom o javnem postopku. Nihče izmed članov senata, ki sicer odločitve o ustanovitvi univerze ni izglasoval, namreč nima opravljenega izpita o javnem postopku.

Predlog za inšpekcijski pregled so sicer dali sami pobudniki ustanovitve univerze, ki so s potekom tudi zadovoljni. Peter Jambrek, poleg Mihe Pogačnika in Toneta Jerovška eden od predlagateljev ustanovitve, je dejal, da naj nova univerza ne bi bila izglasovana tudi zaradi medijskega pritiska na senat, obstajale pa naj bi še številne druge nepravilnosti.

Kot je znano, so za ustanovitev nove univerze izmed sedmih članov senata za akreditacijo na junijski seji glasovali le trije, eden je glasoval proti ustanovitvi, trije pa so se glasovanja vzdržali. Jambrek pričakuje ponovitev glasovanja.

Inšpekcija "skoraj nekako" prekoračila pooblastila?
Inšpekcija je svetu za visoko šolstvo naložila, da mora do 1. septembra 2008 odpraviti vse nepravilnosti. Kot je dejal predsednik sveta za visoko šolstvo Tomaž Pisanski, so bili nad obiskom inšpekcije presenečeni, saj zadnjih dvanajst let delajo na enak način, poleg tega pa naj bi se inšpekcija osredotočila le na en primer. "Tukaj je po mnenju nekaterih pravnikov skoraj nekako prekoračila pooblastila," je komentiral delo inšpekcije.