Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš je v navzočnosti ministra za obrambo Mateja Tonina uradno prevzel dolžnosti. Foto: BoBo
Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš je v navzočnosti ministra za obrambo Mateja Tonina uradno prevzel dolžnosti. Foto: BoBo

Robert Glavaš je uradno stopil na čelo Slovenske vojske (SV) že v petek, tokratna predaja bojnega praporja je bila slovesne narave.

Sorodna novica Novega načelnika Glavaša čakata posodobitev in popolnitev vojaških vrst

Po predaji praporja sta novi načelnik generalštaba in minister za obrambo Matej Tonin na tiskovni konferenci predstavila nekaj usmeritev Slovenske vojske v prihodnje.

Glavaš je med svoje prioritete uvrstil kadrovsko in materialno popolnitev Slovenske vojske.

Novinarska konferenca ob uradnem prevzemu vodenja Slovenske vojske. Foto: MMC RTV SLO
Novinarska konferenca ob uradnem prevzemu vodenja Slovenske vojske. Foto: MMC RTV SLO

"Edino tako lahko vojsko ohranjamo v dobri kondiciji, tudi za vse druge naloge, podporo državnim organom na meji in vse ostalo."

Izrazil je zavedanje, da bo to še posebej težko zaradi posledic epidemije novega koronavirusa, ki vključujejo gospodarsko in finančno ohlajanje. Izrazil je prepričanje, da bo ne glede na ta dejavnik kos nalogi in dosegel izboljšanje stanja na področju kadrov.

V zadnjih dveh letih so v Slovenski vojski pripravili veliko predlogov za to področje, je spomnil. Med drugim so izvedli anketo med srednješolci, da bi izvedeli, kaj mladi želijo, in predlogi odgovarjajo tudi na to. Velik problem ostaja status vojaka po 45. letu, tudi to bodo rešili, je napovedal.

Druga prioriteta bodo strateški dokumenti vojske. Glede na dogajanje v Natu in Evropski uniji bo treba razmisliti o novih konceptih, strategijah in doktrinah, je povedal.

Spomnil je na višino javnomnenjske podpore, kot jo je pokazala zadnja raziskava. "Računajte na nas tudi v prihodnje," je sklenil.

Slovenska vojska ima novega načelnika generalštaba Roberta Glavaša

Tonin: Glavaš je vojak z dušo in Srcem

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tonin je dejal, da je Glavaš "vojak z dušo in srcem". "Izkazal se je kot vesten in profesionalen vojak, ki razume in ve, kaj potrebuje Slovenska vojska."

Tonin se strinja s prioriteto kadrovske in materialne popolnitve vojske. Sam se bo zavzemal za dober obrambni proračun, ker pač vojska ne more dolgoročno delovati samo na "domoljubni pogon".

Na področju nabav Tonin ne bo "izumljal tople vode", temveč se bo predvsem posvetil izpolnitvi obljub, ki so jih podale, a ne uresničile pretekle vlade. Takšni praksi praznih besed je treba narediti konec, je še dejal obrambni minister.

Tonin in Glavaš naklonjena Počku

Na novinarsko vprašanje glede statusa vadbišča Poček je Glavaš odgovoril, da vojska pač potrebuje prostor za vaje in da se bo intenziteta vaj ohranjala. Odločitev glede samega statusa Počka pa je na višji politični ravni.

Tonin je dodal: "Dokler bom minister, bo Poček osrednje vadbišče Slovenske vojske." Je pa pripravljen na pogovore z lokalno skupnostjo ‒ ko bo epidemije konec ‒ o morebitnih prilagoditvah.

Novi načelnik Robert Glavaš prevzema posle

Glavaš na obisk še k predsedniku republike

Glavaš v Slovenski vojski deluje vse od njenih začetkov. Z leti si je pridobil številne poveljniške izkušnje in priznanja za svoje delo, tako doma kot v tujini. Glavaša, ki je bil do četrtkovega imenovanja na položaju namestnika nekdanje načelnice Alenke Ermenc, opisujejo kot predanega in izkušenega častnika s širokim razmišljanjem, piše Slovenska tiskovna agencija.

Najpozneje v mesecu dni se načelniku obeta tudi povišanje v generalski čin.

Generale in admirale v SV-ju povišuje predsednik republike, ki bo Glavaša zato še v tem tednu sprejel na pogovor. Je pa predsednik Borut Pahor že napovedal, da bo to storil, ko bo prejel predlog obrambnega ministra. Povišanja sicer navadno potekajo 15. maja, na dan Slovenske vojske.

Video: Posnetek celotne novinarske konference