Robert Glavaš. Foto: BoBo
Robert Glavaš. Foto: BoBo

Po poročanju čezmejnih medijev je slovenski vojak na začetku maja s puško pomeril na civilista, misleč, da gre za nezakonite prebežnike, in se po ugotovljeni napaki opravičil. Moški je o dogodku spregovoril čezmejnemu mediju. Naposled je ta napisal, da se je dogodek zgodil 8. maja. Slovenska vojska je nato ugotovila, da na navedeni lokaciji na meji z Italijo ta dan ni bilo nobenega slovenskega vojaka. Zadeva je potihnila, nato je civilist v četrtek po poročanju POP TV sporočil, da datum ne drži in da je vse skupaj potekalo 7. maja.

Sorodna novica Tonin: Slovenija je resna država in take domnevne incidente resno preiskuje

Glavaš: Ne dopuščam zlorab

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš je v izjavi za javnost povedal, da so "z vso resnostjo pristopili k ugotavljanju novega dejanskega stanja".

Izrazil je začudenje, da za ta dogodek ni bila oblikovana medresorska delovna skupina, kot to "velevajo predpisi in akti".

Ne glede na to v vojski "v skladu s svojimi pristojnostmi in znotraj linije vodenja in poveljevanja" konstruktivno sodelujejo s civilnim preiskovalnim organom obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo, ki preiskavo uradno vodi.

"V interesu vseh nas, Slovenske vojske in mene osebno je, da se dogodek razišče. Kajti v Slovenski vojski ne dopuščam zlorab in prekoračitev pooblastil in zahtevam zakonito, profesionalno ravnanje vseh nas. Vsakršno odstopanje od tega je treba sankcionirati v skladu s predpisi," je povedal Glavaš.

Zatrdil je, da Slovenska vojska naloge na državni meji izvaja strokovno, zakonito in v skladu z usmeritvami policije. Od leta 2015 je vojska opravila 110.000 nalog policije v širšem varovanju državne meje in v vsem tem času večjih zlorab ali prekoračitev pooblastil niso zaznali, je povedal Glavaš. To je prva in o njej se bodo še pogovarjali, ko bo preiskava končana.

Sirk: Dvakrat smo dobili napačne informacije

Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Marjan Sirk je poudaril, da so kar dvakrat dobili napačne informacije. V prvotnem članku, ki je bil objavljen 23. maja, je bilo izrecno zapisano, da se je dogodek zgodil prejšnji teden. Vojska je pregledala dogajanje omenjenega tedna. Nato so bili 25. maja obveščeni, da naj bi se dogodek zgodil 8. maja. Izdelali so poročilo gibanja vseh patrulj Slovenske vojske blizu tega področja in šli v podrobnosti premikov za vsako uro, je poudaril. Tako so prišli do zaključka, da tega dne pripadnikov SV na navedenem območju ni bilo. Da se je vse skupaj zgodilo 7. maja, je spet nova informacija, je poudaril.

O zadevi zdaj teče uradna preiskava, torej predkazenski postopek, zato veliko več informacij ni mogel podati, bodo pa znane po koncu preiskave, je napovedal. Poudaril je, da gre še vedno za dogodek oziroma domnevni incident, kakršno koli vnaprejšnje sklepanje pa bi lahko bilo krivično tako do sprehajalca kot do pripadnikov Slovenske vojske.

Novinar je Sirka vprašal, kaj so pripadniki Slovenske vojske počeli na meji z Italijo. Sirk je poudaril, da vse določa policija, zato je treba vprašanje nasloviti nanjo.

Je pa dejal, da so vojaki, ki sodelujejo pri tej nalogi, posebej usposobljeni in izurjeni. Imajo tudi zelo podrobna navodila, kako opravljati to nalogo, kaj se sme in kaj ne.

Pojasnil je še, da ni čisto res, da vojak pri opravljanju naloge varovanja meje ne sme uporabljati orožja. Vedno se lahko brani, sicer pa je to odvisno od presoje situacije, je pojasnil. Vojakova naloga je predvsem, da varuje sebe in policista med izvajanjem policijskih opravil.

Pahor pričakuje izčrpno poročilo

Predsednik republike Pahor. Foto: BoBo
Predsednik republike Pahor. Foto: BoBo

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor pričakuje izčrpno pisno poročilo o incidentu na meji z Italijo, v katerega naj bi bila na začetku maja vpletena slovenska vojaka. Kot je zapisal na Twitterju, je o tem danes že govoril tudi z obrambnim ministrom Matejem Toninom.

Pahor poročilo o dogodku pričakuje na osnovi pravilnika o izvrševanju obveznosti na obrambnem področju. Kot je še zapisal, sta s Toninom soglašala, da je "narava dogodka takšna, da terja zelo temeljito preiskavo in jasne ugotovitve".

Tudi opozicija pričakuje izčrpna pojasnila

Opozicijske stranke so izrazile pričakovanje, da bo obrambni minister Tonin zadevo podrobno pojasnil.

Sorodna novica Ko naj bi s puško merili v sprehajalca, slovenskih vojakov na meji ni bilo

V Levici menijo, da je skušal Tonin zadevo zavestno prikriti, saj je ob razkritju incidenta v časniku Primorski dnevnik 23. maja namignil, da bi lahko šlo za lažno novico. Slovenska vojska je tudi zatrdila, da 8. maja, ko naj bi se incident zgodil, na tistem območju ni bilo slovenskih vojakov. A zdaj je policijska preiskava po poročanju POP TV pokazala, da se je incident zgodil dan prej in da je omenjeni sprehajalec oba vojaka tudi identificiral na fotografiji.

Kot je povedal vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec, ima vojska v sodobni državi posebno vlogo in "ni na meji zato, da nekoga ustavi, ga potisne na kolena in mu meri puško v glavo". "Iz tega vidika je razumljivo, da je Tonin skušal to zakriti. Gre za velik mednarodni incident brez primere, ki je vreden vsega obsojanja in terja določeno mero odgovornosti s strani ministra," je ocenil in poudaril, da sta omenjena vojaka prekoračila pooblastila in kršila zakon.

Menil je, da bi moral Tonin odstopiti. V Levici bodo sicer počakali, kakšni bodo izsledki policijske preiskave in tudi obrambnega ministrstva, bodo pa uporabili vsa orodja, ki jih imajo v parlamentu na voljo, da pridejo zadevi do dna, "v končni instanci je to tudi interpelacija".

Podobno je v imenu stranke LMŠ podrobna pojasnila od Tonina zahteval predsednik te stranke Marjan Šarec. "Minister Tonin mora povedati, kaj se je dejansko dogajalo," je dejal.
Incident je označil za nezaslišanega. "Si ne predstavljam, kaj bi obrambni minister počel, če bi bil obrambni minister nekdo drug (...) Zgodil se je poseg v civilno sfero s strani vojaka, ministra pa skrbi, da bi, če bi za vsako stvar odgovarjal, zmanjkalo ministrov," je dejal Šarec.

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je dejala, da je treba najprej počakati na končno poročilo preiskave. "Absolutno pa vojaki z orožjem v naši državi, dokler smo v miru, nimajo kaj delati. Če se bo to izkazalo za resnično, bo nekdo za to moral prevzeti odgovornost. Za nas je nesprejemljivo, da se v nasprotju z zakonom vojaki sprehajajo ob meji in celo uporabljajo orožje," je dejala.

Prav tako je bila kritična do besed Tonina, da ne more odgovarjati za vsako nepravilnost vsakega vojaka. "To pravi danes, včasih je govoril drugače," je dejala.

Tonin je namreč v oddaji Odmevi naše televizije na vprašanje, ali bo sprejel odgovornost za dogajanje, v sredo odgovoril, da "če bi minister dal tovrstne usmeritve, naj vojaki pristopajo na takšen način, potem bi to vsekakor terjalo ministrovo odgovornost". A kot je dodal, v trenutnem sistemu deluje več kot 6000 ljudi, "in če bi moral minister prevzemati odgovornost za vsako njihovo napako, potem bi v Sloveniji hitro zmanjkalo ministrov".

V čakanju na podrobnosti

Matjaž Nemec (SD) je medtem glede odgovornosti obrambnega ministra dejal, da je treba počakati na dejstva. Napovedal je, da bodo, tudi sam v vlogi predsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ko bodo prejeli vse uradne relevantne podatke, temu primerno ukrepali.

Na novinarsko vprašanje, ali je mogoče po objavi poročila pričakovati sprožitev preiskave obveščevalnih služb s strani Knovsa, je odgovoril, da je to njihova dolžnost. "Naša dolžnost ni, da se vtikamo v samo preiskavo, naša dolžnost je sam nadzor nad to preiskavo," je poudaril. Pojasnil je, da jih bo zanimalo, kako je bila izpeljana prva preiskava, ko govorimo o 8. maju, ter kako se namerava obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva lotiti tega drugega primera.

Vodja opozicijskega SNS-a Zmago Jelinčič pa je dejal, da ne ve, koliko drži to, da je šlo pri incidentu za pripadnika Slovenske vojske. "Kolikor vem, oborožencev Slovenske vojske na tistem koncu Slovenije ni. Lahko se je pa kdo predstavljal kot predstavnik SV in je zlorabljal ta naziv. Če je do tega prišlo, je treba poklicati tistega vojaka na odgovornost in se z njim pogovoriti ‒ zakaj je to naredil."

Tudi predsednica koalicijske stranke DeSUS Aleksandra Pivec je dejala, da bo moral na vse to, kar je prišlo na dan, odgovoriti minister Tonin. "To ni moja pristojnost," je dejala in izrazila zaupanje v pristojne, da bodo ukrepali glede na ugotovitve preiskave.

Vodja poslanske skupine Toninove stranke NSi Jožef Horvat je izrazil prepričanje, da bo podrobnosti razložil minister. Glede odgovornosti je dejal, da "je opozicija zanimiva". "Nima pravzaprav nobenih resnih predlogov za izboljšanje življenja v tej državi, in če zdaj že namiguje na odgovornost Tonina na podlagi neuradnih informacij, je to slab znak za opozicijo," je poudaril.

Opozicija razmišlja tudi o interpelaciji zoper Tonina