Gneča na meji povzroča težave tudi okoliškim prebivalcem

Na cestah proti hrvaškim obmorskim mestom in iz njih je bil ves dan zelo gost promet, z mejnih prehodov so že od jutra poročali o zastojih. V Jelšanah, Sečovljah, Dragonji in Petrinji je bilo treba pri izstopu iz Slovenije čakati od tri do štiri ure, v Starodu, Žuničih in Metliki pa več kot dve uri. Na teh mejnih prehodih so daljše čakalne dobe nastajale tudi pri vstopu v Slovenijo. Kolone vozil so se vile tudi proti Avstriji, saj se precej turistov že vrača domov.

Razlog za daljše čakalne dobe je poleg pričakovano povečanega prometa v času turistične sezone tudi preverjanje pogojev za vstop, vključno s pogoji PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) na hrvaški strani, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Stanje na cestah

Stanje na slovenskih cestah in mejnih prehodih lahko preverite tukaj.

V Vinici hitrejši pretok onemogoča tudi most čez Kolpo

Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Goran Rovan, imajo v Beli krajini največ težav v Vinici, kjer tamkajšnji mejni prehod in most čez reko Kolpo ne omogočata hitrejšega pretoka vozil, še posebej zdaj, ko morajo potniki za prehod meje izpolnjevati pogoje PCT. Te pregledujejo tako naši kot hrvaški policisti, kar dodatno podaljšuje čakalne dobe.

"Čakalne dobe imamo ob petkih in sobotah na izstopu iz države. Gibljejo se nekje med uro in uro pa pol, občasno celo tudi do dve uri. Razlog pa je v povečanem prometu in pa seveda v daljšem času mejne kontrole," je za Televizijo Slovenija poročal vodja oddelka za mejne zadeve in tujce na Policijski upravi Novo mesto Bojan Tomc.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, je treba upoštevati tudi, da so imeli hrvaški varnostni organi na mejnem prehodu Pribanjci (Vinica) danes težave z IT-sistemom, zaradi česar mejni prehod do okoli 16. ure ni obratoval. "Posledično je bil promet na prehodu Vinica preusmerjen na prehod Metlika, nekateri potniki pa so se po obvestilu na spletni strani preusmerili tudi na druge mejne prehode, kar je še dodatno zgostilo promet na izstopu iz države," so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Vse voznike ob tem pozivajo, da pred potovanjem preverijo stanje prometa na mejnih prehodih, izbirajo manj obremenjene mejne prehode in, če je mogoče, tudi manj obremenjene dele dneva za potovanja.

Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Gneča težave povzroča tudi domačim prebivalcem in gostincem

Gneča in čakalne dobe na mejnih prehodih pa težav ne povzročajo zgolj potnikom, temveč tudi tamkajšnjemu prebivalstvu. Kolona vozil skozi kraj je včasih dolga tudi dva kilometra in več, vozniki pa iščejo tudi druge obvozne poti in bližnji maloobmejni prehod Žuniči. "Gneča je ves čas, ob petkih, ob sobotah. Ne moreš do trgovine, ne moreš na bencinsko črpalko," je za Televizijo Slovenija dejal domačin iz Vinice Borut Frankovič. "Malo se izogibamo te glavne ceste, imamo bližnjice. Pač malo kršimo pravila tudi zadnjih nekaj metrov, ampak ne gre drugače," je dejal drugi domačin Miran Brozović.

Zaradi kolone vozil imajo težave gostinci, trgovci, pa tudi gostje v kampih in drugih nastanitvenih objektih. "Težave nastanejo, ko pride tovornjak z nabavo pijače. Zadnjič so na primer policisti zaprli cesto za deset minut, da je lahko tovornjak sploh dostavil pijačo," je težave orisal Miha Kadunc iz Kampa Kolpa v Vinici.

Kot je poročal Goran Rovan, domačini za zdaj dobro prenašajo te težave, imajo pa tudi nekaj pripomb. "Ena izmed pritožb je bila, da so ljudje, ki čakajo v vrstah, precej nesramni. Da ne govorim o tem, da ven zmečejo vse, kar imajo v avtomobilu – smeti, plastenke. To občane najbolj moti," je dejal župan občine Črnomelj Andrej Kavšek. Črnomaljska občina že vrsto let opozarja državo na težave v Vinici, a za zdaj neuspešno.