Foto: Televizija Slovenija/Zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija/Zajem zaslona

S Tanjo Fajon se je v Odmevih pogovarjala Tanja Starič.


Portal N1 je zvečer poročal, da boste Dominiko Švarc Pipan izključili iz stranke in da boste postopek začeli že ta teden. Je to res?
Zdaj prihajajo pozivi na stranko, kar je veliko razočaranje. To morate razumeti in tu se moram postaviti v bran številnim našim članicam in članom. Predsedstvo Socialnih demokratov je v ponedeljek opravilo res resno, zelo iskreno debato in sprejelo odločitev, da gre za objektivno odgovornost. Mi nismo odločali o krivdi ministrice Švarc Pipan, ampak smo predsednika vlade pozvali, naj jo razreši s položaja.

Se pravi izključitev, ker ni poslušala sklepa vodstva stranke?
Mislim, da smo že malo pozabili, da je ministrica podpisala štiristransko pogodbo o osemmilijonskem nakupu. Danes na njenem mestu kazati, da so krivi uradniki, člani drugih strank, tudi člani naše stranke ... Mislim, da ne ministrica, ne jaz, ne predsednik vlade in ne kdor koli nismo v službi odgovarjanja oziroma iskanja odgovornosti. Mi smo prav zato prevzeli objektivno odgovornost, da lahko tisti, ki so za to pristojni, tudi odločijo. Iskreno, če kdo, si jaz v tej stranki najbolj želim, da za kogar koli se bo izkazalo, da je kakor koli bil vpleten ... Ampak zato so organi. Med sabo bomo znali razčistiti. Ampak danes pa je na predsedniku vlade, da spoštuje našo odločitev.

Ministrica pravi: če bom odšla takoj, bi bili uničeni dokumenti, ki dokazujejo vpletenost teh ljudi. Ona pravi, da ni šlo za malomarnost. Šlo je za organizirano združbo, ki je posel vodila. Seveda je ona objektivno odgovorna, to tudi priznava. Če pa bi odšla takoj, bi to pomenilo uničenje dokumentov. Zakaj taka naglica, zakaj mora oditi takoj?
Ministrica danes ne uživa zaupanja. In ni ona tista ... Če je imela kakršen koli sum v postopku, je bila dolžna to tudi prijaviti po zakonu, če tega ni storila in zdaj nenadoma hoče ugotavljati, kaj vse je šlo narobe ...

... ona je v bistvu šele zdaj ugotovila, da je ...
... ta hip nima več zaupanja stranke. Objektivno odgovornost mora prevzeti. Naš minister Han je zelo dobro povedal: zdaj kazati s prstom na druge, sam pa ne biti v položaju sprejeti odgovornost, se zdi, kot da se oklepaš položaja, mogoče tudi zato, da bi bil v položaju, da lahko kako stvar morda tudi prikriješ. Sama tega ne vem in tega ne želim na tem mestu komentirati.

Res pa je, da so pri nas afere, ministri padajo, potem pa afere pozabimo. To pa drži. Vprašanje za vas, za vašo stranko: ali brez sence dvoma zaupate generalnemu sekretarju Žibertu?
Nikomur ne dajem bianko zaupnice. Nikomur. To sem rekla v primeru ministrice in v primeru katerega koli člana ali članice te stranke. Še enkrat pa: nisem jaz v položaju, da iščem krivdo. Za to so organi. In če bodo organi za katerega koli izmed nas dokazali, da je za kar koli odgovoren, vpleten, verjemite, da bo prvi, ki bo šel. Enaki vatli za vse in nihče nima bianko zaupanja. Mene boli, da je ministrica danes zlorabila moje besede, manipulirala ...

... katere besede?
To, da jaz celo spodbujam, da se generalni sekretarji vmešavajo v nakupe. To je taka manipulacija in taka laž, da je mene danes ... Ker sva bili dobri sopotnici, tudi zaupala sem ji, sva bili tudi prijateljici, ampak na tej poziciji ji ne morem več verjeti, ko moje besede obrne.

Kaj pa je vloga generalnega sekretarja? Ali se generalni sekretar lahko vpleta v posel nakupa nepremičnine, izbiro notarjev? Je to po vašem mnenju v redu?
Generalni sekretarji v naših strankah imajo sestanke tedensko, spremljajo projekte, vedo, kaj se dogaja. Ampak verjemite, da oni niso tisti, ki sprejemajo politične odločitve ali podpisujejo pogodbe. V tem primeru je ministrica podpisala štiristransko, osemmilijonsko pogodbo. Kdor koli je na njenem ministrstvu ali v naši stranki ali v drugi stranki ravnal nezakonito, bo moral odgovarjati. Ampak ne predsednik vlade ne jaz, najmanj pa ministrica danes nismo raziskovalci in ne moremo odločati o krivdi.

Ministrica je seveda objektivno odgovorna, podpisnica pogodb. Ampak ali dopuščate možnost, da je skupina ljudi, v kateri so tudi člani vaše stranke, se pravi generalni sekretar na zelo visokem položaju, v bistvu šla v posel, ki prinaša zasebne koristi?
Če pričakujete od mene, da znam na to odgovoriti, ne vem. Sama sem danes predsedniku vlade – večkrat sva se pogovarjala – toplo svetovala, da če želimo dobro tej vladi, in verjamem, da bomo našli rešitev, spoštujte odločitev predsedstva, da se izognemo temu, da bomo mi kot politiki prevzemali odgovornost za iskanje krivde. Verjamem, da si predsednik vlade enako tega ne želi. Prav zato, ker zdaj dopuščamo, da se stanje na ministrstvu, ki je zatečeno, izjemno slabo, nadaljuje in iz dneva v dan letijo obtožbe na vse strani ... Priznam, da sem razočarana in ne razumem, da se ne sprejme te odločitve.

Generalni sekretar je zelo visoka oseba v stranki. Vaše zaupanje bo enako, kot je bilo prej, tudi po tem?
Še enkrat, bianko zaupanja nima nihče. Kdor koli bo dokazano vpleten v postopek, tudi če je to generalni sekretar, verjemite, da bom prva, ki bom rekla ...

... pravite, da pričakujete, da bo premier predlagal razrešitev. Do kdaj?
Pričakujem čim prej, kar je stranka odločila. in to je seveda zaupanje koalicijske partnerice. Dlje ko se bo vlekla situacija, večje bo mogoče nezaupanje, zakaj, zakaj ...

... če tega ne bo storil, kaj bo storila stranka?
Iskreno vam povem, da če se stranka odloči, kot se je v primeru nas štirih ministrov, predsedstvo, imate zaupanje, ste ministri, in kot se je zdaj odločila stranka, ministrica Dominika Švarc Pipan nima več zaupanja stranke, da lahko normalno opravlja svoj posel. Pričakujemo najmanj, da bo tudi predsednik vlade temu sledil, sicer ... ne bom postavljala ne časovnih rokov ne ...

... ali to pomeni odhod iz koalicije?
To ni bila preprosta odločitev. Mislim, da so za mano najtežji dnevi, ker ne morem odločati o krivdi nikogar. Ampak če se bo situacija nadaljevala, da se odločitve stranke ne spoštuje, smo lahko v resni zagati in se bomo morali v koaliciji pogovoriti, kako naprej. Če zaupanja v koalicijsko partnerico ni ... mi smo jasno povedali, kaj je naše stališče in kaj od predsednika vlade pričakujemo.

Se pravi, vrata so priprta za izhod iz koalicije?
Verjamem ... Jutri zjutraj s predsednikom skupaj potujeva v Bruselj. Upam, da se bova lahko pogovorila.

Sorodna novica Erik Brecelj: "SD pač pleni po zdravstvu, kar jaz pomnim."

Boste tožili doktorja Erika Breclja?
Sem povedala pred dvema dnevoma. Žalosti me njegovo obtoževanje vsepovprek. Nisem lopov, sama nisem vzela evra in si ne dovolim ...

... saj tudi ni rekel vam ...
... rekel je stranka SD. Na čelu te stranke sem jaz. In če si lahko nekdo, ki bi moral biti vreden zaupanja na čelu zdravstvenega sveta, dovoli, da nam govori, da smo lopovi, se meni to zdi popolna žalitev mene osebno in seveda številnih članic in članov te stranke, ki delijo socialnodemokratske vrednote in niso lopovi, ki kradejo.