Foto: Vlada flickr
Foto: Vlada flickr

Pri novi ministrici ali ministru za pravosodje je v ospredju vprašanje, ki bo zagotovo postavljeno najprej, in sicer, ali bo takoj po nastopu funkcije vlada uresničila odločbo ustavnega sodišča o plačah sodnikov. Ta tema bo namreč ostala na vrhu agende.

Da vlada ne uresničuje ustavnih odločb, bodo sodniki in tožilci prihodnji teden povedali tudi predstavnikom Evropske komisije, ki bodo pri nas zaradi priprave poročila o stanju pravne države.

Novega ministra čaka tudi vzpostavitev reda na pravosodnem ministrstvu. Afera nakup sodnih prostorov je poleg vsega preostalega namreč pokazala, da je ekipa Dominike Švarc Pipan zadeve reševala neprofesionalno. Ali je pri tem kršila tudi zakone, bodo sicer povedali organi pregona, ki bodo poleg nakupa sodnih prostorov preverili še projekt digitalizacije notariata.

Kot je poročala novinarka TV Slovenja Valentina Plaskan, se bo premier Golob po pričakovanjih – preden bo poiskal naslednika pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki do jutri še opravlja tekoče posle – na sestanku srečal s predstavniki SD-ja. Ob uspešnih pogovorih bi lahko še isti dan v državni zbor poslal ime kandidata. Če kandidata za ministra ne najdejo pravočasno, pa so se s koalicijskim SD-jem, v katerega kvoto spada ministrstvo za pravosodje, sicer dogovorili, da bo začasno vodenje ministrstva prevzel predsednik vlade sam, kar naj bi bilo po naših informacijah tudi najverjetneje. Med približno petimi potencialnimi kandidati, ki jih bodo Golobu predlagali v SD-ju, je prvo ime Andreja Katič, nekdanja pravosodna in obrambna ministrica ter zdajšnja državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo, a končnega soglasja za kandidaturo še ni dala. Meira Hot in Predrag Bakovič sta še dve imeni, ki se ju omenja kot kandidata za ministrski položaj, ki s sabo prinaša številna kisla jabolka. Tudi zato velikega interesa, da bi kdo prevzel ta resor, po naših informacijah ni, je še poročala Plaskan.

Vlada nima več zaupanja javnosti

Prazno ministrsko mesto pa je le ena izmed težav vlade Roberta Goloba. Veliko večja je, da se vladna ekipa tako zaradi medsebojnih napetosti kot znotraj strankarskih težav ne more uskladiti. Zato ne preseneča, da nima več zaupanja javnosti, kar je slaba popotnica za sprejemanje nujno potrebnih ukrepov, pa tudi za vstop v tekmo za junijske evropske volitve.

V SD-ju se, da bi omilili posledice afere nakupa sodnih prostorov in se dvignili z dna, očiščujejo in pripravljajo na aprilski volilni kongres. V iztekajočem tednu so odprli postopke evidentiranja za vodstvene funkcije. Kdo bo prevzel vodenje SD-ja, ostaja odprto.

Težave imajo tudi v stranki Levica. Privrženci med poslanci nezaželenega Mihe Kordiša zapuščajo vodstvene organe. Tisti, ki ostajajo, pravijo, da se stranka Levica z odhodi konsolidira. Medtem v Svobodi iščejo recept, kako ustaviti padanje podpore premierju Golobu, vladi in stranki.

Kdo bo novi pravosodni minister?