Foto: Twitter Vlade RS
Foto: Twitter Vlade RS

"Na pariškem forumu za mir je bila danes rdeča nit razprav predvsem iskanje finančnih virov, kako financirati zeleni prehod, ne samo v zahodnem svetu, v razvitem svetu, ampak tudi na svetovnem jugu, in kako to najti na socialno pravičen način," je predsednik vlade Robert Golob povedal v videoizjavi za medije.

Golob je pri tem poudaril temo boja proti podnebnim spremembam, ki da so najpomembnejša točka na agendi prihajajočega slovenskega članstva v Varnostnem svetu ZN-a. Kot je sporočil, je imel v francoski prestolnici priložnost, da z voditelji z vsega sveta izmenja poglede na vprašanje, kako čim učinkoviteje organizirati boj proti podnebnim spremembam.

Pariški mirovni forum francoski predsednik Emmanuel Macron organizira zadnjih pet let s ciljem združiti voditelje držav in vlad, organizacije, industrijo in civilno družbo.

Predvidene teme letošnjih razprav so podnebne spremembe, razvojni cilji in digitalizacija, a dogodek vendarle mineva v senci vojne na območju Palestine in Izraela, kjer je bilo od 7. oktobra ubitih več kot 12.000 ljudi.

Golob je v Parizu od četrtka, ko se je udeležil mednarodne humanitarne konference za pomoč civilnemu prebivalstvu v Gazi, ki jo je prav tako organiziral Macron.