Golob na konferenci. Foto: STA/Boštjan Podlogar
Golob na konferenci. Foto: STA/Boštjan Podlogar
Sorodna novica Macron pozval k ustavitvi spopadov in Palestincem obljubil sto milijonov evrov pomoči

Kot je ob tem še opozoril, je za dostavo humanitarne pomoči nujno, da pride do takojšnje humanitarne prekinitve spopadov med Izraelom in palestinskim oboroženim gibanjem Hamas.

Predsednik vlade Robert Golob se je udeležil mednarodne humanitarne konference za pomoč civilnemu prebivalstvu v Gazi, ki jo je v Parizu gostil francoski predsednik Emmanuel Macron. Ključni cilj konference je bil izboljšanje koordinacije mednarodne pomoči za Gazo in zbiranje dodatnih humanitarnih sredstev za prizadeto prebivalstvo.

Voditelji držav članic Evropske unije, visoki predstavniki arabskih držav ter mednarodnih in regionalnih organizacij so se na srečanju strinjali, da je treba teroristični napad Hamasa na Izrael 7. oktobra najostreje obsoditi, pri čemer je Slovenija že večkrat pozvala tudi k takojšnji brezpogojni izpustitvi talcev, ki jih je zajel Hamas.

Golob: Nesorazmerno s pravico do obrambe

Foto: STA/Boštjan Podlogar
Foto: STA/Boštjan Podlogar

Po besedah Goloba je bombardiranje civilnih ciljev v Gazi, ki smo mu priča danes, popolnoma nesorazmerno s pravico do obrambe. "Pozivi, naj Izrael pri tem spoštuje mednarodno pravo, predvsem pa mednarodno humanitarno pravo, do zdaj žal niso bili uspešni," je dejal, kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Slovenski premier je v svojem nastopu opozoril tudi na humanitarno krizo v Gazi. Po njegovem prepričanju ne moremo govoriti o dostavi humanitarne pomoči civilistom, če pred tem ne bo "takojšnje humanitarne prekinitve spopadov".

Sorodna novica Odbor podprl deklaracijo, ki poziva k prekinitvi sovražnosti na območju Palestine in Izraela

Slovenija je po Golobovih besedah za humanitarno pomoč že veliko prispevala, med drugim je vlada v sredo potrdila dodaten milijon evrov pomoči in tako podvojila prispevek za pomoč Palestincem.

Odbor za prekinitev sovražnosti

Odbor DZ-ja za zunanjo politiko je sicer danes (četrtek) podprl deklaracijo o razmerah na območju Palestine in Izraela, ki poziva k takojšnji prekinitvi sovražnosti, vzpostavitvi premirja in humanitarnih koridorjev v Gazi. O deklaraciji bo glasoval še državni zbor. Več na povezavi desno.