Golob (levo) in Šarec (desno). Foto: BoBo
Golob (levo) in Šarec (desno). Foto: BoBo

Predsednik vlade Robert Golob je dobro leto po začetku delovanja vlade z obiskom pregledal stanje na ministrstvu za obrambo in se seznanil s položajem Slovenski vojski (SV), med drugim tako, da se je pogovoril z vojaki na misijah v tujini.

Sorodna novica Naložbe v vojsko: iskanje alternative za boxerje, krepitev zračnih zmogljivosti in tehnološki razvoj

Golob je ugotovil, da je dejansko stanje v Slovenski vojski zelo dobro, še posebej glede na to, kar smo o njej poslušali v preteklosti. Kot je dejal na novinarski konferenci po srečanju, so se razmere v zadnjem letu "temeljito spremenile".

Slovenska vojska po eni strani pomeni krepitev obrambnih zmogljivosti v Republiki Sloveniji, po drugi strani pa se je izkazala kot nepogrešljiv element pri civilnih nalogah. Kot primere je Golob naštel odstranjevanje rezilne žice na meji, odzivanje v primeru naravnih nesreč, denimo pri lanskem velikem požaru na Krasu ali pri letošnjih poplavah. Slovenska vojska pač razpolaga z opremo, ki je drugi v državi nimajo, je poudaril Golob. Poleg tega pod ministrstvo spada sistem zaščite in reševanja, ki je po Golobovih besedah med najboljšimi v Evropi.

"Ko zajamemo to celoto, lahko vidimo, da so rezultati te vlade na področju ministrstva za obrambo dejansko zelo dobri. Na to moramo biti ponosni, tega nima smisla skrivati. Ravno obratno. In jaz verjamem, da bodo te reorganizacije, ki smo jim bili priča in še potekajo, dale tudi rezultate," je izjavil predsednik vlade.

Komentiral je tudi opremljanje Slovenske vojske oziroma posredno nakup osemkolesnikov. Prejšnje vlade so namreč načrtovale nabavo nemških boxerjev, ta vlada pa je nakup preklicala.

Golob je navedel, da je govoril s predstavniki vseh kontingentov Slovenske vojske, ki so na misijah v tujini, in jih povprašal, katera oprema, katera tehnika, katero orožje deluje zanesljivo. Odgovor je dobil in ti podatki, ki so bili pridobljeni neposredno s terena, bodo med temeljnimi merili pri izbiri orožja za naprej, je navedel.

Sorodna novica Slovenija bo odstopila od nakupa 45 oklepnikov boxer

"Sanjarjenje o nepreizkušenih orožjih, ki so se ga šli nekateri drugi, se danes kaže na konkretnih terenih kot samo sanjarjenje. Odločitev, da gremo z zanesljivo tehniko, pa tisto, ki je pravilna in tudi cenjena med zavezniki," je izjavil Golob.

Na novinarsko vprašanje je sicer poudaril, da sam nakup osemkolesnikov prepušča obrambnemu ministru in da o tem tokrat ni bilo govora.

Obrambni minister Marjan Šarec je navedel, da so postopki nabave v teku dolgi in zahtevni, a da se bližajo ciljni ravnini. Javnost bo o nadaljnjih korakih obveščena, ko bo stvar dozorela. Nakup osemkolesnikov je po njegovem ključen za razvoj Slovenske vojske, vleče se že 15 let in čas je za realizacijo, je navedel.

O stanju v Ukrajini, morebitni krepitvi proizvodnje streliva pri nas ali dodatni vojaški pomoči Ukrajini po Golobovih besedah niso razpravljali.

Video: Posnetek celotne novinarske konference