Slovenski oklepniki patria 8x8 Svarun. Foto: BoBo
Slovenski oklepniki patria 8x8 Svarun. Foto: BoBo

Memorandum o soglasju o nakupu 45 osemkolesnikov boxer za skupno 343,43 milijona evrov je tik pred iztekom mandata v začetku maja podpisal prejšnji obrambni minister Matej Tonin.

Kot poroča Delo, ki se sklicuje na več med seboj nepovezanih virov, naj bi bili za nakup osemkolesnikov KTO rosomak po razveljavitvi pogodbe za nakup boxerjev zainteresirani predvsem, ker so pri enakem številu in podobni konfiguraciji za približno polovico cenejši od vozil boxer, poleg tega so poljska vozila dobavljiva v zelo kratkem času.

O možnosti nakupa vozil, ki jih izdelujejo na podlagi licence finske Patrie, so na ministrstvu za obrambo v preteklosti že razpravljali, vendar se je nekdanji minister za obrambo Tonin odločil za nakup boxerjev s pridružitvijo programu Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR).

Po navedbah Dela bi pri nakupu osemkolesnikov KTO rosomak lahko šlo za posel "vlada vladi", pri katerem se nakup blaga opravi pri sami državi, podobno, kot je bilo od italijanske vlade kupljeno vojaško transportno letalo.

Premier Robert Golob je v torek med obiskom v Berlinu dejal, da raziskujejo različne možnosti, če bo revizija pokazala, da je nakup boxerjev za Slovenijo neustrezen. Pojasnil je, da ne obstaja samo ena možnost, ampak je možnosti več, v prihodnjih mesecih pa naj bi bilo to predstavljeno tudi javnosti.

Tonin: Poljski oklepniki so zastareli

Nekdanji obrambni minister Matej Tonin je v odzivu zapisal, da so oklepniki rosomak zastareli in vojakom nudijo slabšo stopnjo zaščite, saj ne izpolnjujejo minimalnih vojaških zahtev s področja zaščite.

Vozilo KTO rosomak je tako kot vozilo stryker doseglo svoj vrhunec v preteklem desetletju. Zato je tudi cena rosomaka nižja od cene boxerja, a ne na dolgi rok, saj bo morala vojska to vozilo menjati že na srednji rok.

Trendi gredo v povečano stopnjo zaščite do ravni 5-6 STANAG in proti 40-milimetrskemu topu, ki pa ga rosomak ni sposoben prenesti. Vozila boxer so mnogo zmogljivejša, nudijo boljšo zaščito posadke in vojakov, predvsem pa omogočajo integracijo modernih sistemov in daljinsko upravljane bojne postaje, je navedel Tonin.

"V primeru izstopa Slovenije iz OCCAR-ja je jasno, da se je nova vlada odločila za skrajno nespametno potezo, ki bo škodovala varnosti vojakov, upočasnila modernizacijo Slovenske vojske in naredila korak nazaj pri tehnološki dovršenosti oborožitvenih sistemov," je dodal.

Tonin je tik pred iztekom mandata podpisal memorandum o soglasju o nakupu boxerjev. Kupili naj bi 45 osemkolesnikov za skupno 343,43 milijona evrov. Nova vlada je sprožila revizijo postopka nakupa, ki še poteka.

MORS: Poteka le notranja revizija

Z ministrstva za obrambo so glede pogovorov o nabavi rosomakov pojasnili le, da skladno z odredbo ministra za obrambo, sprejeto 9. junija, trenutno poteka izredni notranjerevizijski pregled načrtnosti, kompleksnosti in celovitosti nabave bojnih kolesnih vozil 8x8 za potrebe Slovenske vojske.

Pozneje se je v sporočilu odzval še državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec, ki je zapisal: "Na ministrstvu poteka revizija smotrnosti nakupa oklepnikov 8x8 Boxer. Kakršnoli komentiranje revizije, medtem ko ta poteka, bi bilo v tem trenutku popolnoma neprimerno in neodgovorno."

"Glede na to, da so se v javnosti pojavile tudi napačne informacije o tem, da je nabava Boxerjev povezana z donacijami, ki jih Slovenija daje Ukrajini, pa je treba pojasniti, da nabava Boxerjev ni v ničemer povezana s slovenskimi donacijami Ukrajini," je še zatrdil.