Robert Golob in Janez Janša. Foto: BoBo
Robert Golob in Janez Janša. Foto: BoBo

Premier Golob interpelacije v odgovoru na novinarsko vprašanje po seji strateškega sveta za prehrano sicer ni komentiral vsebinsko, je pa dejal: "Verjamem, da vemo, zakaj smo dobili ta mandat, zakaj so nam ga ljudje zaupali. Zagotovo nam ljudje niso zaupali mandata za to, da bi se cela politika zdaj mesec ali dva ukvarjala z nekim muzejem."

"Mandat smo dobili, da se ukvarjamo z reformo zdravstvenega sistema, da bo deloval. Mandat smo dobili zato, da se ukvarjamo z energetsko in prehransko draginjo," je nadaljeval premier in dodal, da bosta ti dve področji v središču delovanja vlade v prihodnjih mesecih: "Vse preostalo je za nas norčevanje iz ljudi, norčevanje iz resnih težav, s katerimi se ljudje soočajo."

Na vladi se bodo tako ukvarjali s temi težavami, o interpelaciji pa naj si mnenje ustvari vsak sam, je še sklenil Golob. Sicer pa se bodo do interpelacije najprej opredelili na vladi, potem ko bodo posamezna ministrstva pripravila odgovore na očitke v dokumentu, in šele nato bodo svoje stališče predstavili javnosti.

Tonin: NSi podpisov pod interpelacijo ne bo prispeval

NSi medtem podpisov pod interpelacijo vlade ne bo prispeval, saj bo interpelacija po njegovem mnenju le še okrepila vladno koalicijo, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik stranke Matej Tonin. Kot je dodatno dejal v Odmevih Televizije Slovenija, niti ne ve, kaj bi sploh lahko pri tej interpelaciji podpirali. "Na koncu te interpelacije ni predvidenega nobenega glasovanja," je poudaril in napovedal, da bo NSi sicer kot parlamentarna stranka sodelovala v parlamentarni razpravi, njeni poslanci pa bodo podali predloge, kako bi reševali stvari.

Tonin je sicer kritičen do vlade, saj ocenjuje, da ji v desetih mesecih ni uspelo narediti tistega, kar je napovedovala, na številnih področjih se je po njegovi oceni stanje celo poslabšalo. "Spremljali smo lahko vsesplošni revanšizem in antireforme," je dejal in dodal: "Zdi se, da od slavno napovedanega leta reform ne bo veliko ostalo in da ne bo nekih resnih reform, ki jih bo Slovenija deležna, žal."

"Neučinkovita vlada opoziciji daje potuho in občutek, da je zgolj s kritizerstvom mogoče spremeniti razmere. Opozicija se mora potruditi in ponuditi alternativne predloge," je poudaril Tonin in nadaljeval, da ljudje od odgovorne opozicije upravičeno pričakujejo predvsem alternativne rešitve, "s katerimi jasno pokaže na neučinkovitost in nesposobnost aktualne vlade". Napovedal je, da se bo NSi zato v soboto zbral na programski konferenci, kjer bodo predstavili svoje rešitve zdravstvenega sistema. Prizadevajo si tudi za usklajevanje ustavnih sprememb in napovedujejo predloge za izboljšanje poslovnega okolja. "Nas konflikti ne zanimajo, zanimajo pa nas rešitve," je dejal. K temu "premiku" pozivajo celotno opozicijo.

Foto: NSi/YouTube
Foto: NSi/YouTube

Iz neuspelega poskusa interpelacije Aste Vrečko so se nekaj naučili

To, da jim ni uspelo zbrati dovolj podpisov za napovedano interpelacijo ministrice za kulturo Aste Vrečko, je NSi postavilo v okoliščino, da so znova premislili o svoji politiki in se učili na lastnih napakah, je dejal. Odmaknili so se od politike "proti" in jo preoblikovali v politiko "za". "Ko bomo vsi skupaj osvojili to točko, potem bo desna sredina znova začela zmagovati in v NSi-ju čutimo pač dolžnost, da če drugi tega ne vidijo, mi sami naredimo prvi korak v to smer," je dejal.

Vladi in DZ-ju so zato v obravnavo predlagali priporočila za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve. Tako bodo tudi parlamentarce prisilili k temu, da se opredeljujejo o konkretnih politikah, je dejal. Sami se bodo v prihodnje izogibali interpelacijam, obljublja Tonin.

Tudi interpelacije vlade tako ne bodo podprli, saj ta ne predlaga nobenega sklepa, kar je po Toninovem mnenju "zgovorno". Bodo pa sodelovali v razpravi in "opozorili na stranpoti te vladne koalicije".

NSi interpelacije vlade ne bo podprl

Janša: Nobenih glasov NSi-ja ni potrebnih ne za vložitev ne za razpravo o interpelaciji

V SDS-u so se na Toninove besede odzvali z navedbami, da so interpelacijo proti vladi vložili (tudi) na podlagi javnega poziva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in predsednika združenja Lojzeta Peterleta, sicer ustanovitelja nekdanjih Krščanskih demokratov in današnjega NSi-ja. "Poziv je bil naslovljen na vse politične stranke, tudi na NSi," so zapisali. Prvak SDS-a Janez Janša pa je na Twitterju zapisal, da je "interpelacija razprava, ki jo lahko zahteva najmanj 10 poslancev. Nobenih glasov Nove Slovenije ni potrebnih ne za vložitev in ne za razpravo. Vsak poslanec bo lahko razpravljal, če bo želel". Ob tem je nadaljeval, da se je NSi pridružil "sprenevedanju koalicije, da gre za rušenje vlade, ker se bo o njej glasovalo".

Tonin je ob vprašanju voditelja Odmevov Igorja Berganta, ali NSi-jeva zavrnitev podpore interpelaciji po njegovi oceni pomeni poglabljanje razdora med opozicijskima strankama, dejal, da niti ne ve, zakaj se omenja razkol. "Iskreno si želim, da bi desna sredina začela v Sloveniji zmagovati. In če želimo to doseči, potem moramo najprej lastne napake popraviti in stvari, ki smo jih v preteklosti delali narobe, delati drugače," je poudaril.

Prednik (SD): Interpelacija popolnoma neosnovana, ideološka

Na NSi-jevo odločitev so se odzvali tudi v koalicijskih strankah SD in Levica. "Glede na to, da je stranka NSi naravna zaveznica SDS-a, je s to odločitvijo tudi pokazala, kaj si misli o interpelaciji, ki jo je vložil SDS. Seveda pa je od besed do dejanj kar nekaj," je v odzivu za medije dejal vodja poslancev SD-ja Jani Prednik.

Ob tem je znova ocenil, da je eden glavnih očitkov v interpelaciji, in sicer združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine, "ideološka vsebina", ki nima nobene zveze z reševanjem težav v zdravstvenem, šolskem in davčnem sistemu. "Zato je ta interpelacija popolnoma neosnovana, ideološka in bi si želeli, da gredo tudi priporočila celotne opozicije v smeri reševanja problemov državljank in državljanov," je poudaril Prednik.

Tašner Vatovec (Levica): Interpelacija priložnost, da koalicija pokaže, da dela za gospodarstvo in ljudi

"NSi je že nič kolikokrat napovedal svojo sredinsko, konstruktivno držo, držo za. Je pa res, da tudi ne izgubi priložnosti, da se zaganja tako v vlado kot tudi v Levico," pa je odločitev NSi-ja komentiral vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Očitke NSi-ja, da se bo leto napovedanih reform končalo brez vladnih reform, zavrača, po njegovih besedah vladna koalicija dela tako pri zdravstveni reformi kot tudi preostalih napovedanih, vsi zakonodajni predlogi pa da bodo pripravljeni, kot so si zadali.

"Do konca mandata so konec koncev kljub vsemu še tri leta, tako da tudi preostala področja ne bodo ostala nedotaknjena," zagotavlja Tašner Vatovec. Razprava ob interpelaciji bo tako po njegovih besedah tudi priložnost za vladno koalicijo, da pokaže, da od nastopa mandata dela za pomoč gospodarstvu, predvsem pa ljudem.

VSO pozdravlja tako interpelacijo kot priporočila NSi-ja

Iz Združenja VSO pa so sporočili, da pozdravljajo interpelacijo celotne vlade in tudi priporočila NSi-ja z namenom širše argumentirane razprave o pomenu osamosvojitve kot vrednostnem središču vseh Slovencev. "Po zavračanju vsakršnega dialoga s strani vlade vidimo v interpelaciji priložnost za ponovni razmislek o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in poziv k razumevanju pomena slovenske samostojnosti in državnosti kot krepitve državotvorne, domoljubne in demokratične zavesti," so zapisali v sporočilu za javnost.

NSi podpise za parlamentarno preiskavo pogojuje s tem, da SDS vendarle imenuje svoje člane v komisijo za nadzor javnih financ

Med nerešenimi vprašanji med SDS-om in NSi-jem je sicer tudi razdelitev mest v parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ in v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kamor SDS še vedno ni imenoval svojih članov. Ko bo SDS to storil, pa so v NSi-ju pripravljeni prispevati podpise za odreditev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi pod drobnogled vzela poslovanje podjetja Gen-I.

"Najprej vzpostavimo parlamentarni nadzor na celotnem področju, potem pa gremo lahko tudi na posamezne preiskovalne komisije," je dejal Tonin. NSi je podpise za ustanovitev preiskovalne komisije že zbral, kdaj bo ta ustanovljena, pa je po njegovih besedah "v celoti odvisno od SDS-a". V SDS-u so namreč pripravili zahtevo za odreditev omenjene parlamentarne preiskave, a sami nimajo dovolj poslanskih podpisov.