Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

"Včeraj sem prejel uradni predlog Socialnih demokratov za razrešitev ministrice Švarc Pipan. Od takrat sem se večkrat srečal z vsemi akterji, vključno s soočenjem med njimi. Moram priznati, tudi po pregledu medijev, da so obtožbe zares hude in da sem se dolžan z njimi podrobneje seznaniti. Zato bom sestanke nadaljeval tudi po tem srečanju, še danes in v prihodnjih dneh, če bo to potrebno," je pred vrhom koalicije dejal premier Robert Golob.

Fajon: Razočarana sem nad ravnanjem Švarc Pipan

"Kar ministrica s svojimi izjavami počne, da kaže s prstom na druge, ne prevzema svoje odgovornosti, da manipulira in tudi laže – globoko sem razočarana nad njenim ravnanjem in samo upam, da bo zgodba čim prej končana," se je odzvala predsednica SD-ja Tanja Fajon, ki je po seji vlade zavrnila očitke Dominike Švarc Pipan, da sama pristaja na to, da se generalni sekretarji strank mešajo v posle na ministrstvih. Obtožbe ministrice Švarc Pipan po njenem mnenju presegajo vse meje dobrega okusa.

"Ali je to edina laž ali jih je več – mislim, da je zavržno, da kot ministrica ne spoštuje predsedstva stranke," je dejala Tanja Fajon, ki je ob prihodu na vrh koalicije ponovila, da je sporočilo predsedstva SD-ja jasno in da torej pričakujejo, da bo ministrica razrešena s položaja. "In če ministrica sama ne gre, pričakujemo poteze od predsednika vlade," je dodala.

Tanja Fajon. Foto: EPA
Tanja Fajon. Foto: EPA

Han: Predsedstva SD-ja ne bi podcenjeval

V stranki SD pričakujejo, da bo premier Robert Golob v DZ poslal predlog za razrešitev pravosodne ministrice, je dejal vodja poslancev SD-ja Jani Prednik. Če se premier za ta korak ne bo odločil, pa se bo moralo vnovič sestati vodstvo SD-ja, saj bi to pomenilo, da nekateri ne zaupajo presoji SD-ja, je dodal gospodarski minister Matjaž Han.

"Verjemite mi, da bomo zadevo rešili, ker nimamo privilegija, da bi ena zgodba posameznika ovirala reševanje težav dveh milijonov ljudi," je po koalicijskem vrhu dejal gospodarski minister Han.

Sorodna novica Švarc Pipan: Prevzemam objektivno odgovornost glede nakupa sodne stavbe, vendar ne bom odstopila

V SD-ju, v katerem so pravosodni ministrici podporo že odrekli in jo v ponedeljek pozvali k odstopu, pričakujejo, da bo premier Golob sledil odločitvi koalicijske partnerice in predlagal razrešitev ministrice. "Socialni demokrati smo svojo odločitev sprejeli, zdaj je na potezi predsednik vlade, ki – predvidevam – bo po seji vlade tudi komentiral svojo odločitev," je po usklajevanjih koalicije pred sejo vlade dejal vodja poslancev SD-ja Prednik.

Da je bil signal stranke, ki je ministrico tudi predlagala na to funkcijo, dan, je ob prihodu na sejo vlade poudaril tudi gospodarski minister Han. "Kar zadeva korupcijo, sem tudi jaz zaskrbljen, ampak tega ne moremo ugotoviti ne jaz ne ministrica, pa tudi ne predsednik vlade. To lahko ugotovijo pristojne institucije. Glede na to, da je prišlo do podpisa ministra, pa je ta verjetno politično odgovoren," je dejal Han.

Ministrica Švarc Pipan je namreč dejala, da se vse bolj kaže, da je šlo pri omenjenem poslu za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi. Pri tem je omenila v posamezne uradnike ministrstva in tudi člane stranke SD-ja, med drugim generalnega sekretarja Klemna Žiberta.

Matjaž Han. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Matjaž Han. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"To so resne obtožbe," meni Han, ki je poudaril, da se generalni sekretarji vseh treh koalicijskih strank vsak teden sestajajo na političnih, kadrovskih in programskih usklajevanjih. "Se pravi se vsi načelno vpletajo. A kazati s prstom na druge, nase pa nič, prevzeti nobene odgovornosti, pa je zame zavržno dejanje," je bil oster Han.

Ugotavljanje odgovornosti je tako po njegovih besedah na pristojnih organih. Če bo krivda na kom iz SD-ja, bo predsedstvo sprejelo sklep kot v primeru ministrice Švarc Pipan, je zatrdil.

V vsakem primeru je po Hanovem mnenju odločitev zdaj na predsedniku vlade, da sprejme odločitev koalicijskega partnerja, da je na mestu odhod Dominike Švarc Pipan z ministrskega položaja. Kot je ob tem spomnil, je namreč tudi predsedstvo SD-ja tisto, ki potrjuje ministrske kandidate stranke pred vstopom v vlado. "Predsedstva SD-ja ne bi podcenjeval," je ob tem poudaril.

Kaj sledi, če se premier ne bo odločil za razrešitev ministrice in ji bo obstoj na tej funkciji omogočil vsaj do interpelacije, ki jo je vložila stranka SDS, Han ni želel komentirati. Dejal je, da gre v takšnem primeru za politično odgovornost vseh. Na vprašanje, ali bi bili tako na pragu koalicijske krize, pa je odvrnil: "Verjetno."

Sajovic: Če ministrica ne odstopi in nima podpore, jo bomo razrešili

Borut Sajovic. Foto: BoBo
Borut Sajovic. Foto: BoBo

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je dejal, da je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan za podpisom pogodbe o nakupu stavbe na Litijski cesti objektivno odgovorna "in ve se, kaj sledi".

"Če ministrica sama ne odstopi in seveda če ne uživa več podpore v lastni stranki, v javnosti in pri predsedniku vlade, bomo predlog, ki bo prišel v DZ, obravnavali in jo razrešili," je dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Kaj je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan na torkovem sestanku predstavila predsedniku vlade, Sajovic ne ve. O tem, ali ima podporo premierja Roberta Goloba, pa niso govorili, je dejal.

Levica: Če odstopa ministrice ne bo, se bomo pogovarjali naprej

Koordinatorica Levice Asta Vrečko. Foto: Daniel Novakovič/STA
Koordinatorica Levice Asta Vrečko. Foto: Daniel Novakovič/STA

Pravosodna ministrica Švarc Pipan pri nakupu stavbe na Litijski nosi objektivno odgovornost, menijo v Levici. "Ko bo prišlo do njenega odstopa, ga bomo sprejeli," je ob robu vrha koalicije dejala koordinatorica Levice Asta Vrečko. Če do tega ne bo prišlo, se bodo pogovarjali naprej, a v Levici upajo na rešitev še pred interpelacijo.

"To meče slabo luč na celotno vlado. Ministri smo zavezani h gospodarni porabi javnega denarja in tudi to šteje pod objektivno odgovornost," je še opozorila Vrečko.

Vrtovec: "Sprejetje objektivne odgovornosti brez odstopa – to prvič vidim"

Da bi se morala ministrica posloviti s položaja, menijo tudi v opoziciji. V SDS-u so v ponedeljek zoper njo že vložili interpelacijo, da bi morala Švarc Pipan odstopiti, pa menijo tudi v stranki NSi. "Agonija se vleče že štiri tedne, jasno je, da je ministrica tukaj objektivno odgovorna, gre pa tudi za kolektivno odgovornost vlade, ki je podprla sklep o nakupu stavbe," je dejal poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec.

Vrtovec meni, da je, ko izgubiš kredibilnost v tolikšni meri, kot se je to zgodilo ministrici, pred tabo samo še odločitev o odstopu. "Ne samo sprejem objektivne odgovornosti brez odstopa, to jaz prvič vidim v tej državi," je dejal. Žalosti ga, da se celotna krivda meče na uradnike. Sam namreč trdi, da imamo v državi dobre uradnike, za pravilne odločitve pa morajo poskrbeti vodstvene strukture ministrstva. "Če neki uradniki delajo po svoje, ti pa si resorni minister, kot kaže, ne obvladuješ resorja," je dejal.

Sorodna novica Tanja Fajon: Predsedstvo SD-ja Dominiko Švarc Pipan pozvalo, naj odstopi z ministrskega položaja

Nesprejemljivo je, da se je nakup sodne stavbe na Litijski cesti zgodil brez cenitve, saj moraš kot minister ravnati kot skrben gospodar, četudi te zakon k lastni cenitvi ne zavezuje, izpostavlja. "Sam sem bil minister in sem si ogledoval stavbe po Ljubljani," je dejal. Obregnil se je tudi ob kupoprodajno pogodbo. "Tisti, ki ste kupili avtomobil, imate verjetno v pogodbi več pravnih varovalk," je dejal. Pogodba po načelu videno-kupljeno je sestavljena na treh straneh, protikorupcijska klavzula pa je edina varovalka, ki ščiti državo. Ministrstvo pa bi se po njegovem mnenju moralo ukvarjati z razdiranjem pogodbe.

Dogajanje okrog ministričinega odstopa pa ocenjuje za boj med dvema koalicijskima strankama in ne kot razčiščevanje odgovornosti. Predvsem pa kot politično kalkuliranje pred evropskimi volitvami, ki bodo pomembne za obe stranki. Vrtovec meni, da se bo zaradi interpelacije ministrice ta zgodba vlekla še nekaj časa, v državi pa imamo mnogo drugih, pomembnih tem, ki bi jih morali reševati, predvsem stavke. "Ne pa da iz dneva v dan prehajamo iz afere v afero - od nakupa računalnikov, do sodne stavbe, pa nihče noče sprejeti odgovornosti," je dejal.

Ministrica se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Švarc Pipan ne namerava odstopiti