Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot je v oddaji Dnevnik še pred koncem seje poročal novinar TV Slovenija Rok Šuligoj, se je seje predsedstva SD-ja udeležila tudi Dominika Švarc Pipan, prav tako tudi Uroš Gojkovič, odstavljeni generalni sekretar pravosodnega ministrstva.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je po seji pojasnila, da je predsedstvo opravilo zelo dolgo razpravo. "Od vsega začetka smo si želeli slišati več pojasnil, slišati več odgovorov, nismo odločali in tudi ni naša naloga o odgovornosti, o krivdi kogar koli, ampak o objektivni odgovornosti. Zdaj naj organi pregona opravijo svoje delo in naj ga opravijo nemoteno," je dejala Fajon in dodala, da so tako od pravosodne ministrice kot od nekdanjega generalnega sekretarja slišali, kaj se po njunem mnenju dogaja na ministrstvu.

"Predsedstvo je soglasno sklenilo, da ministrico pozove k odstopu," je dejala Tanja Fajon. "Veliko je nepojasnjenih zadev, kako se bo odločil predsednik vlade, je vprašanje zanj. Najmanj, kar pričakujem, pa je, da bo spoštoval odločitev predsedstva SD-ja," je dodala.

Po njenih besedah v stranki podpirajo poteze vseh na ministrstvu, ki se trudijo pojasniti vse okoliščine nakupa. "Ampak na tem mestu gre tudi za objektivno odgovornost javnega funkcionarja," je poudarila. Po njenih besedah je enotno stališče predsedstva SD-ja jasno, ministrica pa naj sama prevzame odgovornost in odstopi.

Švarc Pipan je po poročanju Radia Slovenija dejala, da se bo na poziv odzvala v torek.

Šuligoj: SD je dojel resnost položaja

Oddaja Odmevi je za več pojasnil povabila osebo iz SD-ja, a v stranki so že potrjeno vabilo zvečer preklicali. Zadevo je zato v pogovoru z Igorjem E. Bergantom komentiral novinar Rok Šuligoj. Dejstvo, da je SD preklical vabilo v Odmeve, po Šuligojevem mnenju pomeni, da se v stranki zavedajo resnosti položaja oziroma tega, da se začenja politična agonija.

Ministrica namreč kljub pozivu ne namerava odstopiti, pravi Šuligoj. Dominika Švarc Pipan bo najbrž vztrajala na položaju vsaj do interpelacije. Predsednik vlade Golob je namreč v DZ-ju dejal, da se interpelacije veseli, saj da bo pokazala, kdo vse stoji za temi posli, kdo so ti uradniki, ki so "zavedli" ministrico in vlado.

Ministrica je sama poudarila, da če bi odstopila, potem bi "krivci", ki so po njenem uradniki na ministrstvu, ostali na položajih, takšne prakse pa bi se nadaljevale, je poudaril Šuligoj. Izpostavil je še razliko med stališčema SD-ja in Goloba. Golob meni, da si mora ministrica oprati ime – če si že objektivne odgovornosti ne more –, v SD-ju pa so precej ostrejši.

Celoten pogovor si lahko ogledate v spodnjem videu:

SD poziva pravosodno ministrico k odstopu

SDS vložil interpelacijo ministrice

SDS je zgodaj popoldne sicer vložil interpelacijo zoper ministrico Dominiko Švarc Pipan. Poslanec SDS-a Dejan Kaloh je povedal, da je v interpelaciji devet točk s ključnimi očitki ministrici.

"V skladu s 114. členom ustave je vsaka ministrica oziroma vsak minister odgovoren za delo svojega ministrstva. Subjektivna odgovornost se nanaša na pristojnost in naloge, ki jih izvaja kot ministrica, minister in je odvisna od njene oziroma njegove konkretne odločitve, da nekaj stori ali po drugi strani, da dolžno ravnanje opusti. Prvi vsebinski interpelacijski razlog je klientelistični, škodljiv nakup stavbe na Litijski cesti 51," je dejal Kaloh.

Ministrica je po njegovih besedah podpisala zgolj štiristransko prodajno pogodbo s klavzulo videno kupljeno za nakup degradirane, preplačane stavbe za potrebe pravosodnih organov.

"Sodniki niso vedeli ničesar o tem nakupu, sami tudi pravijo, da ta zapuščena stavba na obrobju Ljubljane ne zadošča in ni primerna za opravljanje njihovega dela," je dejal in poudaril, da je ministrstvo preplačalo stavbo za več milijonov.

"Šlamastično početje se kaže tudi v tem, da pogodba ni bila notarsko overjena, ministrstvo pa je izvedlo transfer za nakup te neuporabne stavbe. Ministrstvo bi lahko tudi ostalo brez denarja in nepremičnine. Ministrstvo ni naredilo svoje cenitve, prav tako ni naredilo svojih izmer stavbe na ministrstvu, pred nakupom pa niso opravili niti skrbnega pregleda stavbe, saj zapisnik o ogledu sploh ne obstaja," je pojasnil Kaloh.

Ministrica, kot je dejal, ni ravnala s potrebno pazljivostjo, saj bi se kot pravosodna ministrica morala zavedati, da lahko z opustitvijo dolžnega ravnanja in vseh varnostnih varovalk stori celo nezakonito dejanje ter da je mogoče na neki način zlorabila svoj položaj v funkciji ministrice pri nakupu poslovne stavbe.

Ministrici SDS očita tudi oškodovanje javnih financ ter negospodarno in nenačrtno upravljanje javnih sredstev v projektu digitalizacije notarskih storitev za razvoj novega informacijskega sistema, imenovanega notar na daljavo.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Sum dveh kaznivih dejanj

Zato ji očitajo tudi sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev, sum zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, pa tudi, da je zavajala javnost v povezavi s svojimi dejanji pri nakupu stavbe na Litijski cesti.

Ministrica je javno operirala z neresnicami, je poudaril Kaloh. Spomnil je, da je ministrica sprva dejala, da so na ministrstvu opravili cenitev sodne stavbe, pozneje pa se je to izkazalo, da to ne drži.

Kaloh je sicer ocenil, da do razprave o interpelaciji ne bo prišlo, "razen če želi koalicija v državnem zboru demonstrirati, da podpira korupcijo in klientelizem", je poudaril. Med razlogi, zakaj ministrica po mnenju SDS-a ni primerna za opravljanje ministrske funkcije, pa je izpostavil tudi domnevno uporabo službene kreditne kartice med zasebnim potovanjem ministrice v ZDA v lanskem letu.

"Ministrica za pravosodje je po naši oceni izgubila osebno integriteto, ki je nujna za opravljanje funkcije ministrice, s tem je tudi izgubila zaupanje javnosti, kot taka pa ne more več odgovorno opravljati funkcije, na katero je bila imenovana in potrjena v tem državnem zboru," je še pojasnil Kaloh.

SDS interpelacije ni ponudil v podpis opozicijskemu NSi-ju, kjer pa interpelacijo podpirajo.

Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Golob želi razčistiti, kdo je zavedel vlado

Kaloh je tudi postavil poslansko vprašanje premierju Robertu Golobu, ali bo ministrico za pravosodje zaradi nakupa sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani pozval k odstopu. "Noben minister se objektivni odgovornosti v takih primerih ne more izogniti," je po poročanju STA-ja dejal Golob. Kakšne bodo posledice objektivne odgovornosti, še ni napovedal, zagotovil pa je, da dogajanja v ozadju ne bodo pometli pod preprogo.

Glavno težavo Golob vidi v izboru projekta. Potem ko je dvakrat zahteval poročilo o njegovi izvedbi, mu še vedno ni uspelo dobiti podatka, kdo je ta projekt izbral. Slišati želi, kako je mogoče, "da nekaj ljudi na tretjem nivoju ministrstva take projekte porine naprej skozi državno upravo".

V vseh gradivih, ki so jih obravnavali na vladi, namreč piše, da so pripravljena v skladu z metodologijo in načeli dobrega gospodarjenja. Zato želi razčistiti, "kdo je tisti, ki je zavedel vlado".

Golob meni, da gre za "zelo premišljeno in načrtno dejanje skupine oseb, ki je imela v svojih rokah aparat ministrstva za pravosodje", pri čemer verjame, da so se "strankarske linije lahko celo zamazale". Ob tem se boji, da se je to dogajalo tudi v preteklosti. "Mi imamo pogum, da o tem javno govorimo in bomo temu prišli do dna, ker se goljufije vedno začnejo na nižjem nivoju," je dodal.

Golob se razprave v interpelaciji veseli, saj bo v njej "prišlo do izraza, kako so vidni predstavniki, člani stranke SDS aktivno ustvarjali ta posel". Ob tem se bo "razblinila tudi megla", kdo je tisti, ki bo na koncu dobil denar. Kar bodo ugotavljali tudi sami, je dejal.

Od ministrice pričakuje odgovore na vprašanja, kdo vse je pri tem zavajal. Hkrati pričakuje, da bo ministrica sama poskušala oprati svoje ime, "ne svoje objektivne odgovornosti". Ključno vprašanje pa je, ali so posamezniki zlorabili njeno osebno stisko zato, da so se obogatili, je dejal. "Verjamem, da je prav ministrica Švarc Pipan najbolj motivirana, da najde odgovore," je dejal.

Glede njene usode pa je pojasnil, da ga je predsednica koalicijskega SD-ja Tanja Fajon večkrat prosila, naj počaka na odločitev stranke. "Meni je popolnoma normalno, da preden se sam izrekam, dovolim koalicijski stranki, da sama izpelje postopke glede svojih ministrov," je dejal.

Prostorski problematiki sodstva se v preteklosti ni posvečalo dovolj pozornosti, ker zakon o stvarnem premoženju ministrstvu za pravosodje nalaga odločanje o tem, ocenjuje. Zato razmišljajo o spremembi zakona, s katerim bi to pristojnost prenesli na eno ministrstvo, ki bi se poglavitno ukvarjalo z naložbami. "Mogoče potem tudi kakšni odsluženi kadri iz prejšnjih vlad ne bodo mogli manipulirati z ministricami nove vlade," je dejal. Pomembno je, da se z zadevo začnejo ukvarjati pravosodni organi, policija in tožilstvo, je povedal.

Sporen nakup stavbe na Litijski cesti

Ministrstvo za pravosodje in ministrica Dominika Švarc Pipan sta deležna očitkov zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

Ministrstvo za pravosodje namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec Sebastjan Vežnaver.

V SDS-u so ob napovedi interpelacije zoper delo ministrice navedli, da gre za nedvomno objektivno odgovornost za domnevne nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti.

Vlada je zaradi spornega nakupa stavbe že razrešila generalnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Uroša Gojkoviča.

Kakšna bo usoda pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan?