Golob o prvih 100 dneh vlade

"Pričakujemo zavedanje, da je potrebna korenita reforma. Če želimo to zimo predvsem v gospodarstvu prebroditi z normalnimi finančnimi rezultati, moramo na ravni EU-ja korenito reformirati trg električne energije, tukaj ni dileme. Slovenija je dala več predlogov, eden od teh je, da se uvede kapica na določene tehnologije, drugi je, da se poskrbi, da bo omrežje delovalo brez umetnih zamašitev, da ne bi posamezne države zaradi nacionalnih egoizmov zadrževale zase energije, tretji pa je, da je treba iti v zmanjševanje porabe," je premier Robert Golob v Odmevih povedal, kaj pričakuje od petkovega sestanka evropskih ministrov za energetiko. Trije omenjeni ukrepi lahko skupaj dosežejo padec cen, je dodal.

Sorodna novica Horvat vlado pohvalil glede spopadanja z energetsko krizo in kritiziral premajhno pomoč gospodarstvu

Glede zahtev po pomoči gospodarstvu je poudaril: "Bom zelo neposreden, Slovenija sama ne more reševati tega problema, ker je finančno prevelik, brez spremembe regulacije cen na evropskem trgu noben ukrep, ki ga sprejme slovenska vlada, ne bo zadostoval. Za primerjavo, takšni ukrepi, če ne bo sprememb, bi nas na letni ravni stali 10 milijard, kar je skoraj celoten slovenski proračun – popolnoma neizvedljivo. " Po njegovih besedah je posledično reforma na evropski ravni nujna, "potem pa lahko z 1,5 milijarde nacionalnega denarja pomagamo, da gospodarstvo preživi to zimo brez velikih prask".

Ruski predsednik Putin je zagrozil, da bo ustavil dotok plina, če bodo uvedene kapice na cene. Se lahko zgodi, da EU ostane brez ruskega plina? "Že danes teče zelo malo plina iz Rusije proti Evropi. Tudi če bo prišlo do izvedbe te grožnje, nič hudega, skrajni čas je, da se razčisti, ali bo Evropa imela ruski plin ali ne. Če je to jutri, naj bo jutri, boljše, kot da se s tem ves čas igramo kot mačka z mišjo. Ali Evropa lahko preživi? Da. Ali se Slovenija pripravlja na takšne načrte? Da," je odgovoril Golob in omenil dogovore z Italijo za uvoz alžirskega plina.

Pogovor s predsednikom vlade Robertom Golobom

Koliko bodo višje položnice za energijo čez zimo? "Ne bodo, nižje so. Prav s 1. septembrom so nastopile nove cene in takšne bodo 12 mesecev, vse leto, kar pomeni, s 1. septembrom so se veliki večini gospodinjstev znižale tako cene za zemeljski plin kot tudi cene za električno energijo," je odvrnil in zatrdil, da so cene omenjenih dveh energentov urejene, prihodnji teden pa se bodo začeli ukvarjati z regulacijo kurilnega olja in z regulacijo daljinskega ogrevanja. "Vse z namenom, da se cene že pred zimo zamrznejo, da ne bi bilo ekscesov za naprej," je še dodal.

Sorodna novica Robert Golob: Ker smo spremenili politično kulturo, imamo po 100 dnevih zaupanje ljudi

Glede regulacije cen hrane pa je dejal, da ta za zdaj ni predvidena. "Prihajajoči teden bomo imeli prvo objavo primerjave cen, če bo nadzor pokazal, da se, čeprav se energenti ne dražijo več, hrana draži, bo potrebna regulacija, za zdaj smo optimisti, da to ne bo potrebno," je pojasnil premier.

Trenutno nobena vladna stranka nima kandidata za predsednika države. Lahko Gibanje Svoboda še vedno predlaga svojega kandidata? "Ne verjamem, je pa res, da smo si vzeli 14 dni časa, prihodnji teden imamo svet stranke, kjer bomo izmenjali poglede, kako naprej," je odgovoril, da si želi prisluhniti članom stranke. Na vprašanje, zakaj je od kandidature odstopila Marta Kos, je Golob odvrnil, da ne gre za nikakršen razkol v stranki, pač pa se je iz osebnih razlogov odločila, da kandidaturo umakne. Sam to spoštujem, tudi če obžalujem, tako pač je," je sklenil.

Sorodna novica Kako je minilo prvih 100 dni vlade Roberta Goloba? Mnenja so različna.

"Teza o kadrovskih čistkah je izmišljotina, preventivna, če hočete, da bi se zaščitili nekateri kadri, ki so prišli na položaj samo zaradi strankarske izkaznice v prejšnji vladi in ki so v resnici nesposobni za naloge, ki jih opravljajo. Ne, ne ukvarjamo se s kadrovskimi čistkami in kadrujemo izključno strokovno," je Golob povedal na temo kadrovskih čistk.

"Položaj na RTV-ju eskalira, vsak dan je slabše, hujše in žal hitre rešitve ne moremo izpeljati. Zavezali smo se, da bomo izpeljali depolitizacijo, da bomo vsakršno politiko tudi iz naše koalicije pognali iz javnega RTV-ja, žal nam ta del ni uspel in danes se kaže, da zaradi vloženega referenduma vsaj še tri mesece ostaja položaj nespremenjen. Meni se zdi to nedopustno, prvič zaradi položaja v vaši hiši, ker bo to zelo slabo vplivalo tudi na medosebne odnose in predvsem na vaše delo, in drugič, ker mislim, da si tega ne zaslužite," je Golob pojasnil, zakaj je zakon o RTV Slovenija največji neuspeh vlade v prvih 100 dneh.

Robert Golob:
Robert Golob: "Položaj na RTV-ju eskalira, vsak dan je slabše, hujše in žal hitre rešitve ne moremo izpeljati." Foto: EPA