Jožef Horvat, NSi. Foto: BoBo
Jožef Horvat, NSi. Foto: BoBo
Sorodna novica Kako je minilo prvih 100 dni vlade Roberta Goloba? Mnenja so različna.

Prav tako so v NSi-ju od vlade več pričakovali na področju zdravstva. Po besedah Jožefa Horvata so imeli pred formiranjem vlade ljudje velika pričakovanja, ki pogosto vodijo v velika razočaranja. Vlado je v imenu NSi-ja pohvalil za sprejetje učinkovitih ukrepov za spopadanje gospodinjstev z energetsko krizo, ob tem pa je bil kritičen, da je "vlada naredila premalo, skorajda nič za pomoč gospodarstvu".

"Če nam pade gospodarstvo v tej energetski krizi, potem nam padejo praktično vsi podsistemi. In ravno v tem kontekstu je občutek, da gospodarsko politiko vodi skrajna levica, ki je del te vlade," je dejal Horvat.

Sorodna novica Bešič Loredan zadovoljen z odstopom Golobiča, zbornica poziva k sistemskim rešitvam
Sorodna novica Po stotih dneh miru nevladniki začenjajo preverjati izpolnjevanje vladnih obljub

Na podlagi obljub so veliko pričakovali tudi na področju zdravstva, a se stanje po njegovih besedah še dodatno slabša. "V tem kontekstu smo izredno kritični do te vlade in vlada bo morala najbrž tudi znotraj sebe zadeve postaviti na pravo mesto ter morda izločiti tiste, ki peljejo slovenski voz vzvratno," je dejal.

Poudaril je, da stranka NSi še naprej ostaja konstruktivna opozicija, kar so v prvih stotih dneh vlade pokazali s podporo dobrim vladnim predlogom in s kritiko neučinkovitim. "Pričakujemo, da bo vlada poslušala tudi naše ideje. Imamo dobre izkušnje iz vladanja v času epidemije, ko so zadeve bile izjemno kompleksne. Vlada bi zato lahko podala roko tudi konstruktivni opoziciji," je še dejal. Kot je poudaril, se NSi ne vidi v tej vladi, dokler bo v njej "preveč skrajno leve nesmiselne politike".

V SDS-u se bodo po napovedih na prvih 100 dni Golobove vlade odzvali v petek.

Mineva 100 dni 15. slovenske vlade