Foto: Državni zbor
Foto: Državni zbor

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka že osmi teden, stavkovna pogajanja z vlado pa doslej niso prinesla napredka, tako da so bila poslanska vprašanja na to temo pričakovana.

Poslanko NSi-ja Vido Čadonič Špelič je zanimalo, kako bo vlada poskrbela za čimprejšnji zaključek oziroma vsaj zamrznitev stavke Fidesa, ob tem pa je premierja Roberta Goloba vprašala še, kdaj bo vlada javnosti predstavila obrise zdravstvene reforme in novo časovnico za njeno izvedbo.

Preden je premier odgovoril na katero koli vprašanje, se je zahvalil vsem zdravnikom in zdravnicam, ki "niso prisluhnili Fidesu, ampak še naprej skrbijo za paciente". Kot je v odgovoru poudaril Golob, se zdravstvena reforma ne bo izvedla, kot jo je napovedal nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ukrepi za delovanje zdravstvenega sistema se medtem že izvajajo in po besedah Goloba gredo v več smeri – od reorganizacije do začasnega preklica za delo v zasebnem sektorju in razširjenih določil, kaj morajo zdravniki izvajati v času stavke.

Golob je ob poslanskih vprašanjih govoril tudi o stavki zdravnikov

Vsi sindikati razen Fidesa sprejeli zamaknitev plačne reforme

Na vprašanje Čadonič Špelič o tem, ali je premier vedel za vsebino podpisanega sporazuma in se je z njim strinjal, je povedal, da je sporazum bil podpisan pred poletno ujmo. "Slovenija se je srečala z največjo naravno katastrofo v avgustu. Takrat smo vse obvestili, da bo plačna reforma zamaknjena na 1. 1. 2025. Govorim o implementaciji plačne reforme," je povedal Golob in strogo obsodil stavko, ki "je za talce vzela paciente in invalide". Ukrepi so pomembnejši od zvenečih besed, je poudaril Golob. Opozoril je, da je edini sindikat v javnem sektorju, ki zavrača skupna pogajanja za prenovo plačnega sistema, sindikat Fides. Pri tem je spomnil na stiske, ki jih zaradi stavke doživljajo pacienti, in poudaril, da je "ustavna pravica do stavke manj vredna kot osnovna pravica do človekovih pravic".

"Sam sem se dvakrat sestal s Fidesom, danes sem dobil spet povabilo, da se sestanemo v torek," je dejal Golob in napovedal, da se bo stavkovnih pogajanj udeležil tudi jutri. Dodal je, da je vladna stran pripravljena na pogovore in pogajanja, a opozoril, da bo za kakršne koli dodatne ukrepe moral sindikat stavko zamrzniti.

"Ta stavka je naslovila probleme, ki jih nihče ni želel nasloviti"

Tamara Kozlovič je postavila vprašanje, kako bo vlada motivirala Fides, da se bo začel vključevati na pogajanjih. Golob je posebej poudaril, da se plačni stebri v zdravstvu ne bodo reševali ločeno, temveč bo treba zaobjeti tudi medicinske sestre in negovalno osebje. "V vsakem primeru lahko pospešimo pogajanja, ne bomo pa se pogovarjali samo za eno plačno skupino. V vladi imamo zavezo, da v naslednjih tednih oz. mesecih pridemo do prenove," je povedal in poudaril, da bodo sprejete spremembe v vsakem primeru začele veljati v naslednjem letu, in ne letos.

Dodal je, da je na lastni koži doživel razpad javnega zdravstva, ko so mu pogajalci povedali, da so ob koncu tedna že oddelali svojih 48 ur dodatka. "Do tega je prišlo, do zlorab nadur, dela. Odziv na stavko bo zelo dober način, kako nasloviti te anomalije. Prepričan sem, da bo kakšen direktor ugotovil, da ne zmore več opravljati svojih nalog," je povedal in dodal, da je pravica do osnovnega zavarovanja osnovna človekova pravica in da bodo interventni zakoni tudi prineseni v parlament in ne dvomi, da bodo potrjeni. Poudaril je, da si želi, da bi v vrstah Fidesa prevladal razum in da bo na jutrišnjih pogajanjih znova pozval k zamrznitvi stavke.

Sorodna novica Fides bo zahteval ustavno presojo vladnega odloka; ministrica za zdravje poudarja, da odlok že velja

Opozicijo zanima tudi obnova v poplavah poškodovanih objektov

V NSi-ju so predsedniku vlade ob tem zastavili tudi vprašanje o poteku sanacije po lanski avgustovski ujmi. Poslanca Aleksandra Reberška je zanimalo, kako poteka intervencijska sanacija vodotokov, cest in mostov ter kdaj se bo začela nadomestna gradnja poškodovanih in porušenih objektov, saj je ob poletni ujmi Golob dejal, da prenova ne bo trajala nekaj let, temveč nekaj mesecev. Očital mu je, da po 7 mesecih ljudje še vedno nimajo hiš in so na istem, kot so bili.

Golob je očitke zavrnil. "Decembra se je potrjeval zakon, ki predpisuje postopke in daje podlago, da lahko sploh zgradimo nadomestne objekte. V vmesnem obdobju je bilo izplačanih 600 milijonov evrov. Od tega je bilo tudi 100 milijonov za fizične osebe, za 10000 fizičnih oseb in gospodinjstev," je povedal in dodal, da je ostalo še 384 gospodinjstev, ki jih je stroka določila za selitev oz. rušenje. Prve bodo danes predstavili. "To smo prepustili stroki, ni politika tista, ki bo določala o usodah hiš. Za te so postopki žal dolgotrajni, kot sem že prej povedal, prvih 20, ki so najbolj ogroženih s strani plazov, je bilo potrjenih in danes gredo ven." Povedal je še, da bodo občine zagotovile zemljišča, vlada pa bo poskrbela za gradnjo, vsak oškodovanec se bo lahko odločil za selitev ali odškodnino.

Kritiziral je vedenje države v celotnih 30 letih, saj "če bi imeli zakonsko podlago, ki bi jo lahko uredili vsi vi, ki ste tukaj že več mandatov, bi bili postopki hitreje speljani in se nam ne bi bilo treba ukvarjati s snovanjem te podlage". Opozoril je še, da so ravno zaradi tega spremenili tudi zakonodajo, saj je občina Prevalje zaradi enega človeka, ki ni želel postaviti suhega zadrževalnika, utrpela še večjo škodo. "Zato se bodo zadrževalniki gradili, pa če vam je to všeč ali ne," je zaključil.

Opozoril je še, da naj se ljudje, ki jih zanimajo informacije o pomoči po ujmi, obrnejo na klicno številko 114. "Tisti, ki so bili takrat na seznamu, so tudi zdaj in lahko na številki 114 pridobijo individualne informacije o njihovem primeru."

Premier na seji DZ-ja odgovarjal tudi na vprašanja o poplavah

"Pomoč Gazi in otrokom ni nobeno poziranje"

Ob očitkih Reberška, da Slovenija pomaga Gazi, domačemu prebivalstvu pa ne, se je Golob ostro odzval in povedal, da je ponosen, da Slovenija pomaga Gazi. "Ob vsem tem, kar spremljamo, če ne vidite, da so plenice in hrana za otroke osnova in da ne gre za nobeno poziranje, potem vam ne morem pomagati."

Infrastrukturni projekti potekajo znotraj časovnic

Poslanec SDS-a Zvonko Černač pa je premierju zastavil vprašanje o prioritetah pri nadgradnji in prenovi prometne in preostale infrastrukture ter o zagotavljanju sredstev zanje. Očital mu je, da kot premier s proračunskimi sredstvi ne razpolaga preudarno.

"Treba je biti pošten, ko daste v isti koš poplave in železniško postajo, gre v resnici za zavajanje," je dejal Golob in povedal, da bo ravno danes nakazan prvi sveženj pomoči prizadetim v poplavah. "Kar se tiče drugih infrastrukturnih projektov, 2. tir poteka v skladu s časovnico in znotraj začetnega proračuna. Ravno ta vlada je sprejela program in ga dosledno izvaja." Poudaril je še, da je zahteval poročila o povečanih sredstvih pri gradnji avtobusnih postaj na Jesenicah in v Ljubljani. "Zahteval sem poročilo, ker me zanima, zakaj je tak presežek. Ko bo poročilo narejeno, ga bom tudi predal javnosti."

Na tokratni seji tudi potrjevanje nove ministrice

V sklopu redne seje, ki bo trajala do četrtka, bodo poslanke in poslanci med drugim obravnavali tudi nekaj predlogov zakonov, ki so jih vložili volivci, je poročal Radio Slovenija.

Med njimi je predlog spremembe zakona o varstvu okolja Inštituta 8. marec, Glas ljudstva je dal v postopek nujne ukrepe za stabilnost zdravstva, v četrtek pa bodo poslanci obravnavali predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja društva Srebrna nit.

Tokratna seja državnega zbora bo prinesla tudi vnovično popolnitev Golobove vladne ekipe. Po pričakovanjih bo Andreja Katič v torek imenovana za novo pravosodno ministrico.