Mesec je poudaril, da je imenovanje Črnčeca zamajalo njihovo zaupanje. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Mesec je poudaril, da je imenovanje Črnčeca zamajalo njihovo zaupanje. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Tako je Mesec odgovoril na vprašanje voditeljice Odmevov Rosvite Pesek, ali imata Levica in koalicija Marjana Šarca še skupni cilj, torej podpis protokola.

Ni skrivnost, da ena najostrejših kritik Levice leti na imenovanje Damirja Črnčeca za državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinet predsednika vlade Šarca. "Pred volitvami so vse stranke, ki sestavljajo peterček, in Levica ostro zavračale politiko, ki jo uteleša SDS, se pravi politiko izključevanja, hujskaštva, strahu. In nesprejemljivo je, da se ljudje, ki utelešajo tako politiko, eden izmed njih je Damir Črnčec, znajdejo na čelu vlade, ki naj bi bila proti temu," je povedal Mesec in dodal, da je bilo prav zagotovilo, da se zavrne politika sovraštva, eden glavnih razlogov, da so podprli Šarca.

Mesec je razkril, da sicer o tem, ali bodo podpisali sporazum o sodelovanju, še vedno potekajo pogovori tako na ravni stranke kot z LMŠ-jem, a "dejstvo je, da Črnčec za nas ostaja nesprejemljiv".

"Ni pravilno govoriti o vojni z gospodarstvom"
Koordinator Levice se je dotaknil tudi predvidenih gospodarskih ukrepov iz koalicijske pogodbe, ki so razburili podjetnike, gospodarstvenike in opozicijo. "Mislim, da ni pravilno govoriti o vojni z gospodarstvom. Kar smo danes poslušali v DZ-ju, je bila bolj ali manj politika ustrahovanja desnice, ki je poskušala strašiti podjetnike, neposredno pa je pozivala tudi peterček, naj prekine kakršno koli sodelovanje z Levico." Mesec je izredno sejo v DZ-ju označil kot "klasičen spopad med levico in desnico".

Pogovori se nadaljujejo
Po poročanju STA-ja se pogovori Levice in vladne peterice sicer nadaljujejo. Pretekli petek se je z vodstvom Levice pogovarjal premier Šarec, tokrat pa pogovori potekajo na ravni poslanskih skupin.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je ob robu izredne seje DZ-ja povedal, da bodo v Levici v nadaljevanju pogovorov ugotovili, ali lahko zaupanje preraste v podpis sporazuma o sodelovanju. Ob tem ni želel špekulirati, ali obstaja možnost, da protokol ne bo nikoli podpisan. Petkovo srečanje vodstva LMŠ-ja in Levice namreč ključnih zbližanj ni prineslo, kar je formalni podpis sporazuma postavilo pod vprašaj.

Premier je sicer v soboto povedal, da imajo z Levico do imenovanja Črnčeca različna stališča, a vztrajal, da je kadrovska politika v kabinetu predsednika vlade v pristojnosti premierja.

Kakšen je status Levice?
Kakšen je status Levice?