"Vlačenje otrok kogar koli v kakršne koli politične kontekste je vselej nedopustno, v konkretnem primeru pa tudi neopravičljivo in skrajno zavrženo," je v javnem pismu zapisal Gregor Golobič. Foto: MMC RTV SLO

Če ne bo ukrepala pravna država ali lastniki Mladine, se bomo zbrali pred uredništvom in sami zaščitili naše dostojanstvo.

SDS
Mladina - Grims
RTV Slo Foto: MMC RTV SLO

Gre za zlorabo s strani politikov, ki vodijo otroke, in teh politikov je bilo v različnih časih več. Gre za opozorilo na to.

Gregor Repovž, odgovorni urednik Mladine
"Objava fotografije otrok v kontekstu primerjave z družino vojnega zločinca pa je še posebej zavržno dejanje," je zapisala varuhinja človekovih pravic. Foto: MMC RTV SLO

Gregor Golobič (Zares) se je v javnem pismu, naslovljenem na odgovornega urednika Mladine Gregorja Repovža, odzval na objavo v reviji znotraj satirične rubrike Mladinamit, kjer se je po njegovem mnenju "primeril gallianovski izpad, ki ga tudi žanr ne more opravičiti".

Na eni izmed zadnjih strani Mladine sta bili namreč vzporedno objavljeni družinski fotografiji Branka Grimsa in nacističnega propagandnega ministra Josepha Goebbelsa.

"Škandal, ki mu ni najti primerjave"
"Aluzije in vzporedna objava družinske fotografije nacističnega zločinca in slovenskega politika z ženami in otroki predstavljajo škandal, ki mu ne morem najti primerjave v večdesetletni legitimni kritični, radikalni, pogosto tudi duhoviti, ironični ali satirični praksi Mladine," je zapisal Golobič. Prepričan je, da je vlačenje otrok kogar koli v kakršne koli politične kontekste vselej nedopustno, v konkretnem primeru pa tudi neopravičljivo in skrajno zavrženo. Pojasnjuje tudi, da se javno oglaša zato, ker v več kot treh dneh od izida ni bilo mogoče zaznati nobenega odziva na objavo.

"Te fotografije so bile narejene na javnem prostoru na Brezjah. Večkrat," je za MMC povedal odgovorni urednik Mladine Gregor Repovž. "Gre za izpostavljanje otrok, ki ga gospod Grims ves čas počne. To je njegovo izpostavljanje otrok, mi pa smo z objavo te fotografije pokazali to ikonografijo zlorabe otrok v politične namene, kjer politik vodi otroke na politične in druge dogodke, zato da bi z njimi pridobil volivce. Gre za zlorabo s strani politikov, ki vodijo otroke, in teh politikov je bilo v različnih časih več. Gre za opozorilo na to," zatrjuje Repovž.

"Tovrstne primerjave med politiki in mediji niso redkost"
Golobič meni, da med slovenskimi mediji in politiki ni redkost, da posežejo po tovrstnih primerjavah, ki "so bile povod za ukvarjanje časopisa s to temo – ne tako redko sem jih bil deležen tudi sam, celo eksplicitno s strani tistih, ki se danes verjetno čutijo prizadete". Poudarja, da se na take "(dis)kvalifikacije" ni odzval, saj govorijo največ o tistih, ki "se k njim zatekajo".

Golobič: Tudi sam nisem brez greha
Dodaja, da to tudi ni razlog, da se oglaša v tem primeru. Prav tako se ne oglaša kot predsednik parlamentarne stranke, niti ne, "kot bi kdo utegnil »odkriti«, kot sorodnik ene izmed oseb na fotografiji".

Na težavo Golobič opozarja kot nekdo, ki ga je "raven politične/javne govorice v celotnem tranzicijskem obdobju skrbela", dodaja pa, da tudi sam ni brez greha, je pa prepričan, da tovrstne razlike v diskurzu niso nekaj površinskega, ampak gre za eno ključnih razločevalnih potez tako med akterji kot med programi oz. vsebinami. "Tudi glede tega ni razlogov za optimizem: nedavno sem v tem smislu opozoril, da je ekstremni in do konca nestrpni politikantski pristop, ki je bil doslej razpoznavno znamenje najtrše desnice tudi pri nas, posvojil Mladi forum SD," je še zapisal Golobič.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik poudarja, da je vsaka objava osebnih podatkov, med katere spada tudi fotografija otrok, brez soglasja njegovih zakonitih zastopnikov ali skrbnikov poseg v otrokove pravice, kot jih zagotavlja Konvencija o otrokovih pravicah. "Objava fotografije otrok v kontekstu primerjave z družino vojnega zločinca pa je še posebej zavržno dejanje," meni varuhinja in pričakuje, da "bodo pristojni organi ocenili znake kaznivega ravnanja ter sprožili ustrezne postopke".

Tranzicija se bo tako po njegovem mnenju najverjetneje iztekla v "enovito čobodro vseenosti, s precejšnjo simetričnostjo, a na račun velikih odpovedi samo ene strani, za katero mnogim načeloma ne bi smelo biti vseeno". Zato poudarja, da še vedno verjame, da "boste sami znali premisliti, kako ravnati v tem in prihodnjih primerih, in vas ne pozivam k ničemur".

SDS: Obračunavanja z otroki naših poslancev ne bomo dopustili
Na objavo so se odzvali tudi v stranki SDS, kjer so pojasnili, da je urednik Mladine v zadnji številki svoje revije v uvodniku primerjal predsednika SDS-a s Hitlerjem, poslanca SDS-a z Goebbelsom. Na zadnji strani revije pa je zlorabil še sliko družine z otroki poslanca SDS-a Branka Grimsa.

"Da se Repovž ne ustavi pred ničemer, je dokazal že velikokrat. Tokrat pa je v svoji vnemi, da ustreže pozivu predsednika Türka po obračunu z SDS, začel obračunavati tudi z otroki naših poslancev. Tega ne bomo dopustili. Če ne bo ukrepala pravna država ali lastniki Mladine, se bomo zbrali pred uredništvom in sami zaščitili naše dostojanstvo," zatrjujejo v stranki.

Če ne bo ukrepala pravna država ali lastniki Mladine, se bomo zbrali pred uredništvom in sami zaščitili naše dostojanstvo.

SDS

Gre za zlorabo s strani politikov, ki vodijo otroke, in teh politikov je bilo v različnih časih več. Gre za opozorilo na to.

Gregor Repovž, odgovorni urednik Mladine