Gregor Golobič poudarja, da so storili veliko za večjo konkurenčnost Slovenije. Foto: BoBo
Gregor Golobič poudarja, da so storili veliko za večjo konkurenčnost Slovenije. Foto: BoBo

Iz meseca v mesec smo bolj razočarani nad delovanjem Agencije za upravljanje kapitalskih naložb.

Darja Radić
Darja Radić
Darja Radić poudarja, da zanimanje tujih vlagateljev za Slovenijo obstaja. Foto: BoBo

Poanta ni v tem, da ti odpreš poštni nabiralnik in ti ljudje napolnijo program, ki ga ti nimaš.

Gregor Golobič

Po mnenju prvaka stranke Zares smo že v predvolilnem obdobju, čeprav v resnici nihče ne ve, kdaj in ali bodo predčasne volitve. Po njegovih besedah se poudarja, da imamo le alternativo SD ali SDS. Ti dve stranki pa se razlikujeta le po političnem slogu, ne predstavljata dobre oz. zadostne alternative in sta slabi.
Slovenija ne potrebuje velike koalicije in opcije 50+, temveč inovacijo in čim večjo koalicijo, v kateri bodo sedeli predstavniki civilne družbe, politike in strokovne javnosti. "S tem bi si politika povrnila kredibilno moč, ne pa, da odpreš poštni predal, da ti ljudje dajo program, ki ga nimaš," je dejal Golobič. Pripravljeni so pozdraviti vsako pobudo za ustanovitev nove stranke.
Golobič: Janšev program je surov
Predstavljeni program stranke SDS je Golobič označil za "neoliberalen, skrupulozen in surov". Dejal je, da gre za program, ki predvideva izhod iz krize, ki ga bodo po njegovem mnenju plačali najšibkejši sloji. Meni, da gre za doktrino, ki ne bo uspela in bi lahko poslala ljudi na ulico.
Kljub vsemu so v Zaresu pripravljeni podpreti t. i. fiskalno pravilo oz. ustavne spremembe, ki bi javni dolg omejile na 45 odstotkov bruto domačega proizvoda.
Golobič meni, da zastavljenih ciljev (varčevalni ukrepi v prvem letu v vrednosti 550 milijonov evrov) SDS-a ne bo mogoče doseči brez radikalnih rezov, odpuščanj in krnitve nekega servisa za državljane. Opozoril je tudi, da država v času debelih krav ni zmanjšala strukturnega primanjkljaja, težava pa je tudi v visoki zadolženosti gospodarstva.
Kopač ostaja
Golobič se je dotaknil tudi spornih dodatkov k plačam policistov in poudaril, da bi lahko sprožili plaz drugih zahtevkov v javnem sektorju, zato jih ne bodo podprli.
Na vprašanje, ali bo odstopil tudi direktor energetskega direktorata Janez Kopač, je Golobič odvrnil, da ne gre za funkcionarja, temveč javnega uslužbenca, ki je bil izbran prek javnega razpisa za določen mandat in ni vezan na ministra.
Na vprašanje, ali bo odstopil tud predsednik državnega zbora Pavle Gantar, Golobič ni želel neposredno odgovoriti, dejal pa je, da v stranki glede tega ni nesoglasij. Ali bo šel Gantar med nepovezane poslance? "Mislim, da je večja verjetnost, da začne navijati za Olimpijo (Gantar je znan navijač Jesenic, op.a.)," je odvrnil predsednik Zaresa.
Radić: Čedalje bolj smo razočarani nad AUKN-jem
"Iz meseca v mesec smo bolj razočarani nad delovanjem Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), in to kljub našim opozorilom. Če smo na začetku napake še tolerirali kot otroške bolezni, to zdaj ni več mogoče in uprava očitno ni sposobna opraviti zahtevne funkcije upravljanja naložb države. Resno se tudi bojim, da se sredstva, ki so bila vložena v NKBM s strani energetskih podjetij in Pošte Slovenije, zagotovo ne bodo povrnila v nekem kratkem času, ampak celo prinesla izgubo," je dejala zdaj že nekdanja gospodarska ministrica Darja Radić.
Po njenih besedah so imeli "zelo nesrečno roko pri izbiri članov uprave AUKN-ja". Kot je napovedala, bodo v prihodnje predlagali ukinitev agencije in prenos njenih pristojnosti nekam drugam znotraj vlade. Zanima jo, kako namerava SDS zgraditi TEŠ 6 za 600 milijonov evrov, če je bilo že zdaj porabljenih 400 milijonov evrov, končne ocene pa se že gibljejo okoli 1,3 milijarde evrov.
Zanimanje za Slovenijo obstaja
Poudarila je tudi, da tuje vlagatelje Slovenija zanima, a ne toliko nizki davki na dobiček, temveč znanje in primerna infrastruktura. Izpostavila je težavo rebalansa proračuna, saj zelo krči postavke za nove naložbe.
Javni razpisi za ta sredstva so bili že razpisani in zdaj bodo podjetjem sporočili, da bodo ta sredstva dobila šele prihodnje leto. "Če se je ta vlada odločila, da ne bo podpirala konkurenčnosti, naj to vsaj umakne iz svojih izjav," je bila kritična Radićeva.
Golobič je ob tem dodal, da tako okrnjenega rebalansa ne bodo podprli, ne podpirajo pa niti nove dokapitalizacije NLB-ja. "S tem rebalansom zgolj gasimo požar, ohranjamo glazuro na statusu quo," je prepričan Golobič.

Iz meseca v mesec smo bolj razočarani nad delovanjem Agencije za upravljanje kapitalskih naložb.

Darja Radić

Poanta ni v tem, da ti odpreš poštni nabiralnik in ti ljudje napolnijo program, ki ga ti nimaš.

Gregor Golobič