Policisti tudi v času stavke opravljajo vse naloge, ki jih po zakonu morajo opravljati, ob tem pa so v postopkih temeljitejši. V postopkih, ki niso nujni za zagotavljanje varnosti, pa dogodek zgolj evidentirajo ali pa določenih opravil ne opravijo. Foto: BoBo
Policisti tudi v času stavke opravljajo vse naloge, ki jih po zakonu morajo opravljati, ob tem pa so v postopkih temeljitejši. V postopkih, ki niso nujni za zagotavljanje varnosti, pa dogodek zgolj evidentirajo ali pa določenih opravil ne opravijo. Foto: BoBo
Vinko Gorenak
Minister Gorenak je po sestanku dejal, da se stavkovni sporazum uresničuje, zato ne vidi razlogov za stavko policistov. Foto: BoBo
Policisti nadaljujejo s stavko

Po besedah predsednika Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoja Uroševiča je stavkovni odbor delno prilagodil navodila za izvajanje stavke, prav tako pa so se dogovorili, da se bodo z notranjim ministrom Vinkom Gorenakom in generalnim direktorjem policije Stanislavom Venigerjem spet sešli v torek na "ožjem sestanku", na katerem pričakujejo še odgovore na del zahtev, ki se nanašajo na razporejanje policistov in izplačevanje presežka ur v letu 2012.

V PSS-ju pa še naprej vztrajajo, da jim vlada zagotovi, da bo stavkovni sporazum, ki ga je sklenila z obema policijskima sindikatoma 30. maja lani, v letih 2013 in 2014 v celoti spoštovan in izpolnjen. Zdaj namreč menijo, da je omenjeni sporazum kršen. Opozarjajo tudi, da vlada in ministrstvo pritiskata, da stavka ne bo plačana, ob tem pa poudarjajo, da stavka po omenjenem sporazumu mora biti plačana.

En policijski sindikat bo stavkal, drug se še ni odločil
Po besedah Uroševiča stavka večina zaposlenih v policiji in na MNZ-ju, pri čemer pa stavka ni naperjena zoper ljudi. Tako policisti opravljajo vse naloge, ki jih po zakonu morajo opravljati, ob tem pa so v postopkih temeljitejši. V postopkih, ki niso nujni za zagotavljanje varnosti, pa dogodek zgolj evidentirajo ali pa določenih opravil ne opravijo. Uroševič je še povedal, da bo njihov sindikat sodeloval tudi v splošni stavki javnega sektorja, napovedani za 23. januar.

V drugem slovenskem policijskem sindikatu - Sindikatu policistov Slovenije (SPS) - sicer menijo, da se stavkovni sporazum izvaja. Glede sodelovanja v splošni stavki javnega sektorja pravijo, da jo načeloma podpirajo. Če dejavnosti ne bodo šle v smeri ureditve in izboljšanja statusa policistov, pa se bodo stavki pridružili.

Gorenak razlogov za stavko ne vidi
Minister Gorenak pa je po sestanku v sporočilu za javnost ocenil, da se omenjeni sporazum uresničuje, zato ne vidi razlogov za stavko. Po njegovem mnenju so bile uresničene tudi zahteve glede izplačila povečanega obsega dela in nadur: "Policistom je bilo pri plači 4. januarja 2013 izplačanih 605.000 evrov za povečan obseg dela. Prav tako je bil izplačan največji mesečni znesek za nadure, in sicer skoraj 300.000 evrov," je zapisal.

Gorenak ugotavlja, da želi PSS zagotovilo, da bo vse to izplačano tudi v prihodnjih dveh letih, ob tem pa poudarja, da takšnega zagotovila za dve leti MNZ ne more dati, ker smernice določa proračun. "V tem trenutku so stavkovne zahteve izpolnjene in bodo še vnaprej," je dodal.

Policisti nadaljujejo s stavko