Gorenak meni, da razlogov za stavko dela policistov ni. Foto: BoBo
Gorenak meni, da razlogov za stavko dela policistov ni. Foto: BoBo

.
Gorenak je še povedal, da Policijski sindikat Slovenije (PSS) v dopisu navaja tri glavne razloge za stavko. Ministrstvo naj po mnenju sindikata ne bi izpolnjevalo zahtev iz stavkovnega sporazuma, ki so ga z ministrom za delo Andrejem Vizjakom sklenili maja lani.


Poleg tega sindikat navaja, "da želijo v prvi vrsti ohraniti že pridobljene pravice", notranje ministrstvo pa naj bi policiste prikrajšalo tudi z zniževanjem že tako "mizernih" plač, je še povedal minister.

Gorenak je očitke zavrnil in poudaril, da prav proračunska sredstva skrbijo za to, da zniževanja plač v policiji ali kakršnega koli odpuščanja v tem trenutku ne bo. Prav tako ministrstvo ne posega v nobene njihove pravice, je dodal.
Pravilnik kmalu
Glavni razlog, zaradi katerega naj bi se stavka že začela, je tako po Gorenakovem mnenju v tem, da naj ne bi izvajali sporazuma z ministrom Vizjakom. "Omenjeni sporazum z ministrom Vizjakom ima 23 točk in mi smo se obvezali 23 stvari narediti," je poudaril Gorenak.
"Ena od zahtev, gre za pravilnik o poklicnih boleznih, ni sprejeta," je dejal minister in dodal, da je to stvar ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Pravilnik naj bi bil sicer po Gorenakovih besedah že dogovorjen ob usklajevanju pokojninskega zakona, veljati pa naj bi začel v enem letu.

"Ostane še pet zadev, ki pa jim rok ni potekel," je izpostavil minister. Glavna stvar naj bi bila po besedah Gorenaka torej t. i. povečan obseg dela iz naslova delovne uspešnosti. "Zakon o izvrševanju proračuna je prinesel določilo, da to lahko izplačujemo pod pogojem, da imamo za to sredstva." "Zakaj torej stavkajo, bodo morali temeljiteje sami pojasniti," je sklenil minister.