Nad tožilstvom bo kljub vsemu bedelo ministrstvo za notranje zadeve. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Nad tožilstvom bo kljub vsemu bedelo ministrstvo za notranje zadeve. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Po mnenju Liste Virant se modrost pri upravljanju države ne pokaže s trmastim vztrajanjem pri svojem prav, ampak je treba včasih za splošno korist stopiti tudi korak nazaj. Foto: BoBo
Gregor Virant in Janez Janša
Izvršilni odbor SDS-a je v torek na svoji seji dopustil možnost kompromisne rešitve, po kateri bi tožilstvo ostalo pod ministrstvom za pravosodje do 1. marca 2013. Foto: BoBo
Tožilstvo ostaja na notranjem ministrstvu

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je ob tem pojasnil, da namerava 1. aprila vzpostaviti direktorat za tožilstvo. Ob tem je spomnil, da lahko koalicija odločitev o prehodu tožilstva pod ministrstvo za notranje zadeve spremeni samo pod pogojem, da se s tem strinja vseh pet koalicijskih partnerjev - torej s spremembo koalicijske pogodbe.

Liste Virant je sicer pred tem sporočila, da zanje t. i. kompromisni predlog izvršilnega odbora SDS-a ni sprejemljiv, saj je "polovičarski, nesistemski, vsebinsko nekonsistenten in podcenjujoč do Državljanske liste kot koalicijskega partnerja". V izjavi za javnost so v Listi znova ponovili, da so za to, da pristojnost za državno tožilstvo ostane na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pod vodstvom njihovega ministra Senka Pličaniča: "S tem smo pripravljeni tudi prevzeti polno odgovornost za to področje."

"Včasih je treba stopiti korak nazaj"
"S takšnim predlogom smo želeli zapreti nepotrebno fronto koalicije z opozicijo, s pretežnim delom strokovne javnosti in s pravosodnimi institucijami, da bi se lažje posvečali prioritetnim vprašanjem reševanja gospodarske krize, finančne konsolidacije in vzpostavljanja pravne države," so še poudarili in dodali, da se modrost pri upravljanju države ne pokaže s trmastim vztrajanjem pri svojem prav, ampak je treba včasih za splošno korist stopiti tudi korak nazaj: "Pristojnost za državno tožilstvo torej ostaja na ministrstvu za notranje zadeve, ampak naj bo jasno, da je to izključno po volji SDS. Naš predlog ostaja v veljavi in ga lahko SDS kadar koli sprejme."

Za Listo Virant "zadeva zaključena"
"S tem je za nas zadeva z državnim tožilstvom zaključena in se z njo ne bomo več ukvarjali. SDS in ministru Gorenaku pa iskreno želimo veliko uspehov na področju državnega tožilstva," še v izjavi za javnost dodaja Lista Virant.

SDS: Za spremembo koalicijske pogodbe ni tehtnega razloga
Izvršilni odbor SDS-a je v torek na svoji seji dopustil možnost kompromisne rešitve, po kateri bi tožilstvo ostalo pod ministrstvom za pravosodje do 1. marca 2013. Če v tem času tožilstvo ne bi pokazalo napredka, pa bi moral minister Pličanič odstopiti.

V izvršilnem odboru SDS-a sicer menijo, da za spremembo koalicijske pogodbe ni tehtnega razloga in da se argumenti, s katerimi je Lista Virant prepričala koalicijske partnerje o tem, da je bolje umestiti tožilstvo v okvir ministrstva za notranje zadeve, v tem času "niso obrnili na glavo".

Lista Virant je namreč 22. februarja na koalicijske partnerje naslovila predlog spremembe koalicijske pogodbe v delu, ki govori o položaju državnega tožilstva. Po tem predlogu naj bi državno tožilstvo znova prešlo nazaj pod ministrstvo za pravosodje.

Tožilstvo ostaja na notranjem ministrstvu