Da prenos pristojnosti tožilstva pod ministrstvo za notranje zadeve ni najboljša rešitev, je pravosodni minister Senko Pličanič dejal že kot ministrski kandidat. Foto: BoBo
Da prenos pristojnosti tožilstva pod ministrstvo za notranje zadeve ni najboljša rešitev, je pravosodni minister Senko Pličanič dejal že kot ministrski kandidat. Foto: BoBo
Vinko Gorenak
Vinko Gorenak, minister za notranje zadeve, je prenos pristojnosti ves čas podpiral. Foto: MMC RTV SLO

Izvršilni odbor SDS-a je sklenil, da tožilstvo lahko ostane pod pravosodnim ministrstvom, a pod pogojem, da v letu dni pokaže boljše rezultate kot do zdaj. Pri tem ne namerava spreminjati koalicijske pogodbe, ampak v delu, ki govori o tožilstvu, njeno izvajanje le odložiti za leto dni.

SDS bi podaljšal rok prenosa pristojnosti
Skrajni rok prenosa tožilstva pod notranje ministrstvo bi bil tako le "podaljšan" na 1. marec 2013 (zdaj 1. april 2012). Pogoj, ki ga mora tožilstvo, da bi ostalo pod pravosodjem, izpolniti, pa je, da v letu dni doseže zahtevane rezultate.

Minister za pravosodje Senko Pličanič bo v petek, 16. marca ob 10. uri gost MMC-jeve spletne klepetalnice. Vabljeni na klepet.

Ali so bili v letu dni uspešni, bodo čez leto dni odločale koalicijske partnerice ter pri oceni upoštevale izvedbo prioritetnih ukrepov iz koalicijske pogodbe in "javno priznane uspehe pri pregonu velikega gospodarskega kriminala", so zapisali v SDS-u. Ocena mora biti soglasna.

Izvršilni odbor SDS-a je sprejel tudi "protiukrepe", saj "če občutnih premikov pri delovanju državnega tožilstva v tem času ne bo in koalicija ne bo mogla oblikovati pozitivne ocene uresničevanja tega dela koalicijske pogodbe, koalicija zakona o vladi ne bo spreminjala, državno tožilstvo pa se bo trajno preneslo v upravno pristojnost ministrstva za notranje zadeve".

Pličanič mora ob "slabi oceni" odstopiti
Posledice bo nosil tudi minister za pravosodje Senko Pličanič, ki mora ob morebitni "slabi oceni" koalicijskih partneric "prevzeti odgovornost za enoletno zamudo in nepreklicno odstopiti najpozneje z dnem 1. 3. 2013".

Predlog spremembe (lastnega predloga, op. a.), po katerem se pristojnost nad državnim tožilstvom ohrani v sklopu ministrstva za pravosodje, je svet Virantove državljanske liste koalicijskim partnericam posredoval pred dvema tednoma. Predlog so podprli v NSi-ju, SLS pa bo o tem odločal v drugi polovici marca.

Izvršilni odbor SDS-a sicer še ugotavlja, da je rešitev, ki je v koalicijsko pogodbo zapisana prav na predlog Virantove liste (torej prenos pristojnosti nad tožilstvom pod ministrstvo za notranje zadeve) tista, s katero bi bilo mogoče hitreje odpraviti zaostanke pri pregonu velikega gospodarskega kriminala in vodenja predkazenskih postopkov.

Senko Pličanič, pravosodni minister, je za Dnevnik dejal, da odločitev pozdravlja, a ker z njo uradno še ni seznanjen, jo bo komentiral v prihodnjih dneh. Pličanič je sicer že na zaslišanju pred pristojnim odborom DZ-ja kot kandidat za ministra izrazil nestrinjanje s prenosom pristojnosti in napovedal, da bo predlagal, da tožilstvo ostane na pravosodnem ministrstvu.

Opozicija že pripravila amandmaje
Kot je znano, se je poleg pravne stroke na prenos pristojnosti nad tožilstvom ostro odzvala tudi opozicija, ki je, kot je napovedala, na ustavo sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti zakona o vladi v tistem delu, ki se nanaša na prenos. Pobudo (vložila sta jo Pozitivna Slovenija in SD) lahko opozicija tudi umakne.

Opozicijski stranki sta napovedali tudi vložitev amandmajev na spremembe zakona o državni upravi, ki jih bodo poslanci obravnavali v petek in s katerimi naj bi zakon uskladili z zakonom o vladi. Glede na SDS-ovo odločitev je pričakovati, da bo ustrezne amandmaje vložila kar koalicija.