Vinko Gorenak, poslanec SDS-a, je predstavil dopolnitev zakona o prekrških. Foto: BoBo
Vinko Gorenak, poslanec SDS-a, je predstavil dopolnitev zakona o prekrških. Foto: BoBo

Dopolnitev zakona, ki jo je skupina SDS vložila v parlamentarni postopek, podrobneje ureja vročanje plačilnih nalogov, ki domnevnim kršilcem niso bili izrečeni na kraju prekrška, in zastaralne roke za izterjavo prometnih kazni v hitrih prekrškovnih postopkih.

Gorenak: Želimo doseči preventivni učinek
"Smisel sankcije je v tem, da je ta sankcija hitra in s tem tudi učinkovita. To pa prinese tudi preventivni učinek," je na novinarski konferenci poudaril poslanec SDS-a. Opozoril je, da današnje stanje omogoča, da državljan položnico dobi celo po dveh letih od storjenega prekrška. Novi zakon pa tega ne bo več dopuščal, saj predvideva zastaranje v treh mesecih.

"V primerih, ko je prekršek dokumentiran, plačilni nalog pa ni izdan takoj, na kraju, mora prekrškovni organi reagirati v 8 dneh. Če mu to v 8 dneh zaradi izrednih pogojev ne uspe, mora do izdaje in vročitve naloga priti najpozneje v 30 dneh," je kot eno glavnih sprememb navedel Gorenak.

Zakon dopušča različne interpretacije?
Na opozorilo, da so tudi pri novem zakonu mogoča napačna razumevanja, je Gorenak zatrdil, da bodo, če bo to potrebno, "poskrbeli za bolj jasen zapis". Mogoče bi namreč bilo, da nekdo določilo o ukrepanju "8 dni od ugotovitve prekrška" razume napačno, saj bi lahko na podlagi dokumentacije pristojni organi prekršek ugotovili po več kot osmih dneh. Poslanec je zato poudaril, da "določilo predvideva ukrepanje v osmih dneh po storitvi prekrška".

Dodal je še, da pričakuje, da bo koalicija dopolnitev zakona o prekrških podprla.