Foto:
Foto:
Ministrstvo za zdravje svetuje, da v primeru, če stranka kljub prepovedi prižge cigareto in je noče ugasniti oz. se odzove nasilno, gostinci postopajo kot v vseh primerih kršenja javnega reda in miru oz. grožnje z nasiljem. Foto: EPA

Navodila predstavljajo zbirko odgovorov na zastavljena vprašanja občanov in gostincev, ki med drugim vključuje tudi nasvete, kako ravnati, če bi si stranka v zaprtem javnem prostoru prižgala cigareto. Navodila zdravstvenega ministrstva so po oceni iniciative "naravnost v posmeh vsem, ki se ukvarjajo z gostinsko dejavnostjo in odraz nepoznavanja gostinske dejavnosti".

Protitobačni zakon ob boku organom pregona?
Menijo tudi, da jih je zakon v praksi "postavil ob bok slovenskim organom pregona in vzgojnim ustanovam" in da so kazni, predvidene za kršenje omenjenega zakona, pri nas kar 11-krat večje kot na primer v Veliki Britaniji, medtem ko je gospodarski položaj v državah pri nas veliko slabši.

V iniciativi so prepričani, da bo "na tak način in v tako nedovršeni obliki brez izoblikovanih podzakonskih aktov izvajanje zakona povzročilo veliko gospodarsko škodo in gostinski sektor popolnoma degradiralo v gospodarskem pogledu, ki ga za državo nesporno ima". Verjamejo še, da bo zakon kadilce postavil na "obrobje družbenega življenja".

MZ: Storiti bo treba vse, da kršitev ne bo
Navodila ministrstva za zdravje, ki so objavljena tudi na njihovi spletni strani, obsegajo odgovore na 16 vprašanj. Ministrstvo od nosilca gostinske dejavnosti pričakuje, da bo v razumnih mejah naredil vse, da kršitev ne bo. Gostincem svetuje, naj zaposlenim in strankam jasno posredujejo sporočilo, da je kajenje prepovedano. Poleg tega naj bi gostinec iz zaprtih prostorov umaknil vse pepelnike.