Si lahko predstavljate lokal brez glasbe? Foto: MMC RTV SLO
Si lahko predstavljate lokal brez glasbe? Foto: MMC RTV SLO
Gostinski lokal
Glasbeniki vsaj deloma razumejo ogorčenje gostincev, ki bodo za predvajanje glasbe po novem plačevali 60 odstotkov več. Foto: RTV SLO

Predsednik sindikata glasbenikov je za MMC dejal, da bodo morali gostinci in Sazas doseči dogovor z normalnimi, evropskimi tarifami.

Kot je še poudaril , je glasba eden izmed pogojev za opravljanje dejavnosti gostincev, zato je dogovor treba urediti tudi na zakonski podlagi.

Od današne izredne skupščine Sazasa pričakuje vsaj kristalizacijo položaja in nekaj jasnih odgovorov, ki jih bo moralo podati vodstvo.

Neposrednejši pa je bil predstavnik sindikata Igor Misdaris (Šukar), ki je za MMC dejal, da razume užaljenost gostincev, seveda pa ta ne sme vplivati na njihovo obveznost.

Sazas v sporu z vsemi
Sazas namreč ni v sporu le z gostinci, saj je njegov odnos do manj pomembnih avtorjev, ki nimajo uspešnic, diskriminatoren, je še povedal Misdaris, ki meni, da "uspešnost ni enaka številu predvajanj". Misdaris ima do poslovanja Sazasa nasploh kritičen odnos. Med drugim mu namreč očita tudi netransparentno poslovanje in nepotizem. Poleg tega Sazas še zmeraj nima programa elektronske obdelave podatkov, ki bi omogočil pravično plačevanje, še opozarja.

Sazas: Lokalom na manj elitnih lokacijah nižjo tarifo
Sazas, ki je pred izredno skupščino, pa sporoča, da želi odpraviti predvsem nepravične tarife iz leta 1998. Merilo za višino tarife je namreč zdaj število mest v lokalu, kar pomeni, da ima gostinski lokal z zmogljivostjo 50 obiskovalcev in z mesečnim prihodkom 2.000 evrov enako tarifo kot lokal z enako zmogljivostjo in z mesečnim prometom 10.000 evrov, pojasnjujejo. Zato si bodo prizadevali za to, da bi lokali na manj elitnih lokacijah plačevali manj.

Žal se je ustvaril vtis, da se predstavniki obrtno-podjetniške zobrnice pogajajo zgolj v lastnem imenu za velike gostince, menijo v Sazasu.

E. S.