Türkovo poslopje bo še nekaj časa stalo nedotaknjeno. Foto: MMC RTV SLO
Türkovo poslopje bo še nekaj časa stalo nedotaknjeno. Foto: MMC RTV SLO
Kdo je odgovoren za črno gradnjo?

Za zdaj Vitoslava Türka preiskuje le policija, ki zbira dokaze za začetek kriminalistične preiskave. Vprašanje pa je, katera kazniva dejanja bi Türku sploh lahko očitali. Po naši zakonodaji namreč črna gradnja ni kazniva.

"Sama gradnja objekta brez gradbenega dovoljenje ni inkriminirana po kazenskem zakoniku," pravi odvetnik Tomaž Toldi. Vitoslava Türka bi tako lahko kaznoval le gradbeni inšpektor s kaznijo od 30.000 do 80.000 evrov. A na inšpektoratu pravijo, da inšpekcijskega postopka še niso začeli, ker da ne delujejo na podlagi medijske izpostavljenosti nekega primera.
Črna gradnja po pomoti ni mogoča
Kako pa bodo kaznovani tisti, ki so Türku nepremičnino pomagali zgraditi? Zbornica arhitektov še poizveduje, kdo izmed njihovih članov je sodeloval pri gradnji; zanj bodo zahtevali odvzem licence za pet let. Pravijo namreč, da se arhitekt ne more sklicevati na to, da ni vedel, da projekt nima gradbenega dovoljenja.
"To ni mogoče. Arhitekt, ki riše nek projekt, je dolžan preveriti vse okoliščine tega projekta, ali so skladne z zakonodajo, tako da to ni mogoče," je pojasnil Aleš Prijon z Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.
Strokovnjaki pravijo, da sta pri črni gradnji zagotovo sodelovala še odgovorni nadzornik in odgovorni vodja del. Obema lahko inženirska zbornica odvzame licenci. "V tem primeru nismo naredili še nič, vendar glede na to, da se je zadeva pojavila v medijih, obstaja sum, da je kakšen naš član storil kakšno napako, bomo inšpekcijo za okolje in prostor prosili za podatke, ki so jih ugotovili v inšpekcijskem postopku," pravi Barbara Škraba Flis iz Inženirske zbornice Slovenije.
Aleksandra Trupej, TV Dnevnik

Kdo je odgovoren za črno gradnjo?