Komisija bo med drugim poskušala ugotoviti tudi, ali je Dars razpisne pogoje prilagajal tako, da so posle dobivala vedno ista podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Komisija bo med drugim poskušala ugotoviti tudi, ali je Dars razpisne pogoje prilagajal tako, da so posle dobivala vedno ista podjetja. Foto: MMC RTV SLO

Zaslišani bodo nekdanji ministri za okolje in prostor, promet ter kmetijstvo. Obenem bo pred komisijo stopil tudi zdajšnji prometni minister Patrick Vlačič. Na zaslišanje bodo morali tudi vsi predsedniki uprav Darsa in odgovorne osebe gradbenih podjetij, ki so sodelovali pri gradnji avtocest. V preiskavo bo vključeno gradivo Urada za varstvo konkurence v zvezi z uvedeno preiskavo zaradi suma kartelnega dogovarjanja gradbenih podjetij.

Po besedah SDS-ovega poslanca in predsednika komisije Rada Likarja želijo ugotoviti, ali so bili avtocestni projekti izvedeni pregledno, ter razjasniti pogoje in postopke oddaje javnih naročil, izbora in vsebino ponudb in pogajanj. Hkrati bi radi pojasnili tudi, ali so bili proračunski viri za gradnjo avtocest porabljeni racionalno, namensko in skladno s predpisi. Tako bodo med preiskavo poskušali ugotoviti, ali je bila oškodovana država in so se zgodile zlorabe, ki naj bi jih povzročili nosilci javnih funkcij.

Ugotavljanje izsiljevanja, političnih navodil ...
Ugotavljali bodo tudi morebitni obstoj neupravičenih koristi, korupcije, izsiljevanja in političnih navodil. Prav tako bodo pregledali tudi to, ali je Dars morda razpisne pogoje prilagajal tako, da je bilo mogoče sklepati pogodbe z vedno istimi izvajalci in ali so bila dodatna dela realna ali posledica že vnaprej dogovorjenega postopka.

Preiskovalna komisija bo tudi preverila postopke načrtovanja in umeščanja tras v prostor, spremembe projektov pred in med gradnjo, zlasti tistih, kjer je končna cena projektov močno odstopala od prvotne.

Preiskovalna komisija bo pregledala različna gradiva, ki so jih že pridobili. Gre za gradiva Darsa, Računskega sodišča, ministrstev za okolje in za promet, komisije državnega zbora za peticije in človekove pravice, Državne revizijske komisije, Inženirske zbornice Slovenije in drugih, je naštel Likar.