Med protestniki je bila tudi Manca Košir, ki je ljubljanskega župana opozorila, da bi lahko pocenil parkiranje v že obstoječih parkirnih hišah. Foto: RTV SLO
Med protestniki je bila tudi Manca Košir, ki je ljubljanskega župana opozorila, da bi lahko pocenil parkiranje v že obstoječih parkirnih hišah. Foto: RTV SLO
Civilna iniciativa poudarja, da je tržnica živ prostor, kjer se ljudje družijo. Foto: RTV SLO
Protest zaradi načrtovane gradnje pod tržnico

150 ljudi, ki so pred mestno hišo od župana Zorana Jankovića zahtevali, naj garaže zgradi na drugi lokaciji, se je soočilo z nekaj desetimi študenti arhitekture, ki so projekt odločno podprli. Eden izmed protestnikov je študentom iz rok iztrgal transparente, množica pa je ob tem vzklikala, da so študentje podkupljeni. Medtem je kri nekaterim dokončno zavrela, zaradi česar je morala na prizorišče stopiti policija.

Množico je nagovoril tudi župan Janković, ki so ga protestniki sprejeli z glasnim neodobravanjem. Obljubil je, da bo tržnica ostala nespremenjena in da ji bo parkirišče zagotovilo dodatno vrednost. Župan sicer trdi, da so se o projektih ljudje izrekli na volitvah in da bi bila gradnja garaže na drugih lokacijah precej manj ugodna.

Civilna iniciativa napoveduje boj z vsemi pravnimi sredstvi, saj je prepričana, da bi bilo zaprtje tržnice sramota, ki se je ne sme dopustiti. Nasprotniki gradnje garaž menijo, da bi bila tržnica zaradi arheoloških in drugih sorodnih del lahko zaprta dlje, kot to obljublja župan. Skupina bo v skrajnem primeru pripravila zbiranje podpisov za vložitev pobude za referendum.

Nov proračun radodarnejši do društev
Svetniki Mestne občina Ljubljana so obravnavali novo različico proračuna, ki je od prejšnjega višji za 26 milijonov evrov. Korekcije 253 milijonov evrov (60,6 milijarde tolarjev) težkega proračuna so razveselile predvsem nevladne organizacije in svetnike opozicije, saj bodo prejeli več denarja za svoje delovanje.

Proračun je višji zaradi večjih prihodkov iz prodaje mestnih zemljišč in nepremičnin ter zaradi manjših zneskov, namenjenih delovanju mestne uprave. Več denarja bo namenjenega za komunalo, ceste, turizem in ekologijo.

Ljubljanski župan je že napovedal rebalans proračuna, saj računa, da bo lahko pridobil več vladnega denarja, a bo to odvisno od bližajočih se pogovorov s premierjem Janšo.

Protest zaradi načrtovane gradnje pod tržnico