Andrej Grah Whatmough in Natalija Gorščak na ponedeljkovi seji nesklepčnega programskega sveta. Foto: RTV Slovenija
Andrej Grah Whatmough in Natalija Gorščak na ponedeljkovi seji nesklepčnega programskega sveta. Foto: RTV Slovenija

Njeno razrešitev predlaga generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Ta bo zdaj z direktorico opravil pogovor in svetu do petka sporočil, kakšno odločitev je sprejel. Ker se programski svet zaradi nesklepčnosti ni opredelil do predloga, lahko namreč generalni direktor o razrešitvi odloči samostojno. V nasprotnem primeru bo nova seja programskega sveta v ponedeljek.

Da bi bila seja sklepčna, bi se je moralo udeležiti najmanj 15 svetnikov. Prisotni svetniki so bili nad obstruiranjem seje manjkajočih svetnikov razočarani, prav tako so bili razočarani nad najverjetnejšo odločitvijo, da bo Grah Whatmough o razrešitvi odločil sam. "To pomeni, da programskega sveta za direktorja ni in lahko kar 'spokamo' in gremo domov," je bil oster član sveta Lado Ambrožič.

Grah Whatmough: Razrešitev nujna, ker gledanost pada

Če se bo razrešitev direktorice dejansko zgodila, bo njene posle začasno prevzel generalni direktor Grah Whatmough. Ta je po seji povedal: "Odločitev o predlogu za razrešitev direktorice televizije je bila nujna, saj se Televizija Slovenija sooča s precejšnjim upadom gledanosti televizijskih programov. Podatek, da nas danes gleda 70 tisoč gledalcev manj kot leta 2012, je skrb vzbujajoč. Zato ocenjujem, da so ukrepi za dvig tako kakovosti kot gledanosti programov potrebni, saj lahko RTV Slovenija le tako uresničuje svoje poslanstvo. Izpostavljam, da ne gre za politično odločitev, želim si le kakovosten, a obenem tudi gledljiv in gledan program. Z direktorico televizije se bom jutri sestal in pogovoril o nadaljnjem sodelovanju, do petka pa bom sprejel dokončno odločitev glede razrešitve."

Natalija Gorščak: Dobro načrtovana akcija, sledi pritožba

"Vse skupaj je bilo dobro načrtovano, zame pričakovano, da seja ne bo sklepčna in da bo to direktor izkoristil ter ne bo želel sklicati druge seje," je za MMC v odzivu na nesklepčno sejo programskega sveta dejala direktorica televizije Natalija Gorščak in dodala, da generalni direktor dela vse v smeri, da jo bo lahko lastnoročno razrešil mimo programskega sveta. "To je danes jasno nakazal na programskem svetu," je dodala.

Je bilo vse skupaj zrežirano za vašo odstavitev? "Tako je, lahko bi naredila kar koli, pa bi že našli kakšen razlog, nisem zamenjala Manice Janežič Ambrožič (odgovorna urednica informativnega programa, op. n.) in to je to, to je moj izvirni greh. Glavni cilj vsega tega je, da informativni program postane obarvan. Zdaj smo bili nepristranski, ne na eno ne na drugo stran nismo kimali, zdaj pa bo zamenjal Manico Janežič Ambrožič in vemo, kaj to pomeni za informativni program," je pojasnila pravi razlog za predlog njene razrešitve.

Natalija Gorščak se je odločila za pritožbo in sodno varstvo, vztrajala pa bo "do konca", je napovedala.

Bo Grah Whatmough razrešil Natalijo Gorščak?
Sorodna novica Odločitev o razrešitvi direktorice televizije prepuščena generalnemu direktorju RTV Slovenija

Očitki

Generalni direktor RTV Slovenija Nataliji Gorščak med drugim očita, da ni ukrepala ob zgodovinsko najnižji gledanosti televizijskih programov. Gorščakova očitke zavrača in odgovarja, da ji s strokovnega vidika ni mogoče ničesar očitati, je pred sejo poročala novinarka Radia Slovenija Lucija Dimnik Rikić.

Povprečna gledanost je s skoraj osmih odstotkov v letu 2012 padla na pet odstotkov v letu 2021. Delež gledalcev je zdrsnil z 21 odstotkov v letu 2012 na 12 odstotkov v letu 2021.

Natalija Gorščak trditve o najnižji gledanosti zavrača: "Podatki so interpretirani parcialno, česar se pri merjenju gledanosti ne počne. Ravno nasprotno. Letos smo v skupini med 18 in 45 let, to je skupina, ki je najzanimivejša za oglaševalce, svojo gledanost povečali, kar se vidi v poslovnih rezultatih."

Grah Whatmough pravi, da je zaradi neukrepanja sam podal izhodišča morebitnih programskih sprememb, vendar direktorica ni sprejela niti enega predloga: "Razočaran sem, da se predlog, ki temelji na strokovnih argumentih, podprtih s številkami, tako politizira."

Generalni direktor RTV Slovenija direktorici televizije očita tudi, da je opustila dolžno skrbno ravnanje pri preverjanju pogojev o poslovnem sodelovanju z RTV Slovenija. Natalija Gorščak je pred sejo napovedala, da bo tudi te očitke na programskem svetu zavrnila. Ob tem je upala, da bodo programski svetniki na sejo prišli v zadostnem številu, kar pa se ni zgodilo. Na koncu seje se je zahvalila tistim, ki so se je udeležili.

V Društvu novinarjev Slovenije menijo, da očitki generalnega direktorja, ki letijo na Natalijo Gorščak, niso upravičeni. Foto: BoBo
V Društvu novinarjev Slovenije menijo, da očitki generalnega direktorja, ki letijo na Natalijo Gorščak, niso upravičeni. Foto: BoBo

Društvo novinarjev: Očitki na račun Natalije Gorščak niso upravičeni

V Društvu novinarjev Slovenije z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje na RTV Slovenija, kjer se je novi generalni direktor odločil za razrešitev direktorice TV Slovenija. Menijo namreč, da velik del očitkov, ki jih je navedel v predlogu za soglasje programskega sveta javnega zavoda k razrešitvi, ni upravičenih.

Poleg tega ne dosegajo pogojev, ki jih za predčasno razrešitev navaja statut Radiotelevizije Slovenija (RTVS), so zapisali pred sejo programskega sveta, ki se je začela ob 15. uri in na kateri naj bi obravnavali predlog. "Očitki so namenjeni le iskanju izgovorov za čim hitrejšo zamenjavo direktorice televizije, ki pred tem zaradi zaščite novinarske avtonomije ni podprla njegovega predloga za razrešitev Manice Janežič Ambrožič z mesta odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenije," so ocenili.

Kot so navedli, je novi generalni direktor sicer ob imenovanju obljubljal, da se ne bo vmešaval v program in da bo delal z obema programskima direktorjema. Na to obljubo je po njihovem mnenju očitno pozabil, zamenjavo pa želi izpeljati v poletnem času, da bi obšel odločanje programskega sveta, saj računa na njegovo nesklepčnost.

Grah Whatmough izigrava zakon o RTV Slovenija?

Ta namera je po mnenju društva izigravanje zakona o RTV Slovenija, saj onemogoča razpravo in zagovor direktorice in posega v zakonsko določene pristojnosti programskega sveta. "Generalni direktor ni pristojen za sprejemanje programskih odločitev, samovoljna razrešitev programske direktorice mimo programskega sveta pa posledično pomeni prav to," so poudarili.

Že od zamenjave oblasti se po njihovih navedbah krepijo pritiski na delo novinark in novinarjev RTV Slovenija, zato se bojijo, da je poskus zamenjave direktorice TV Slovenija prvi korak v smeri krnitve uredniške avtonomije javne televizije.

Generalnega direktorja pozivajo, da spoštuje delitev pristojnosti na RTV Slovenija, omogoči razpravo na programskem svetu in mu prepusti odločitev o razrešitvi direktorice. Programski svet pa pozivajo, da ostro zavrne vztrajanje generalnega direktorja pri spornem in morebitnem samovoljnem postopku zamenjave.

Sindikat: To bi bil nevaren precedens

V Sindikatu novinarjev Slovenije so opozorili, da bi bil nevaren precedens, če programski svet danes iz postopkovnih razlogov ne bi odločal o razrešitvi direktorice TV Slovenije Natalije Gorščak, generalni direktor pa jo bo kljub temu razrešil.

Če generalni direktor, ki je predlog vložil 30. julija, po poteku 15-dnevnega roka ne prejme opredelitve sveta, sme o razrešitvi odločiti samostojno.

Programski svet ni odločal o direktorici TV Slovenija