Gregor Golobič bo pred komisijo stopil konec februarja. Foto: Ukom
Gregor Golobič bo pred komisijo stopil konec februarja. Foto: Ukom

Predsednik preiskovalne komisije, ki proučuje domnevno nezavarovana posojila Ultre pri NLB-ju in v zvezi s tem odgovornost Gregorja Golobiča, Rudolf Petan je dejal, da je komisija poleg omenjenega sklepa sprejela se štiri sklepe.

Tako so sprejeli sklep, ki ga je predlagala poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem, za dodatno gradivo v okviru preiskovalnih dejanj. Poslanci želijo, da se od NLB-ja pridobijo pojasnila o tem, ali je obrazec s podatki o kreditih, ki naj bi jih NLB odobril za potrebe gospodarskih družb Ultra in Hram Holding, ki ga je obravnavala komisija DZ-ja za nadzor javnih financ, običajen obrazec, ki se vsakodnevno oblikuje in uporablja v internih postopkih banke za obveščanje o kreditnih obveznostih, tveganjih in zavarovanjih posameznih gospodarskih subjektov, in ali isto velja za oblikovanje in uporabo diagramov lastniških povezav med posameznimi gospodarskimi subjekti.

Katere obrazce je za koga uporabljal NLB?
Od banke bodo zahtevali tudi podatke o tem, za koliko gospodarskih subjektov so od decembra 2003 v sektorju za oblikovanje s tveganji uporabljali ali oblikovali enak obrazec in kaj pomenijo posamezne številčne oznake pri oceni zavarovanj posameznih kreditov oziroma zakaj pri oceni zavarovanj nista navedena opis zavarovanja in višina zavarovanja, kot je to na primer navedeno na obrazcu, ki ga je preiskovalni komisiji poslal zdajšnji predsednik uprave NLB-ja Božo Jašovič. Poslance zanima tudi, koliko je bilo podaljšanih oziroma reprogramiranih posojil v letu 2009 in za kakšne zneske gre ter koliko gospodarskih subjektov v deležu in številu je lani izpolnilo kreditne obveznosti, tako da so izpolnili oziroma vrnili več kot 50 odstotkov svojih obveznosti.

Komisija je potrdila tudi predlog za dopolnitev dokaznega sklepa o naboru prič, in sicer da na zaslišanje povabijo tudi Špelo Likar, Petro Jemec, Erika Žnidaršiča, Mitjo Bertonclja, Janeza Sajeta, vse iz NLB-ja, ter Antona Ribnikarja in Ireno Juvan z Inštituta za pravo in varovanje zakonitosti poslovanja v NLB-ju.

Sprejet je bil tudi sklep, ki ga je predlagal Petan, da se od upravne enote Piran zahteva celotna dokumentacija v zvezi z izdajo gradbenega dovoljenja Gregorju Golobiču.