Gregor Strojin. Foto: Radio Slovenija
Gregor Strojin. Foto: Radio Slovenija

Umetna inteligenca je že zdaj vsepovsod okoli nas in v vsakdanjem življenju se ji je nemogoče izogniti. Z njo pridemo v stik že, če uporabljamo pametni telefon, je v oddaji Ob osmih dejal podpredsednik odbora za umetno inteligenco pri Svetu Evrope Gregor Strojin. "Umetna inteligenca vam vnaprej predlaga besedo ali pa samodejno popravi tisto, ki ste jo zatipkali. V album samodejno združi vse slike istega človeka ali pa ustvari kolaž slik z dopusta. Pomaga vam pri navigaciji avtomobila ali pa včasih kar sama vozi avto. Če uporabljate pretočne platforme, vam na podlagi preteklih ogledov sama predlaga vsebine, za katere oceni, da so vam zanimive. Pogosto smo predmet obdelave, pa se tega niti ne zavedamo. Uporabljajo jo organi nadzora, banke, medicina."
Velika večina operacij, ki jih umetna inteligenca opravi, nam življenje močno olajša, hkrati pa ustvarja tudi polje naše neposredne interakcije z digitalno tehnologijo. "V zadnjem času so se z obdelavo velikih količin podatkov oblikovali t. i. temeljni modeli, ki omogočajo ustvarjanje vsebin, ki je primerljiva s človeško. Od besedil, videa, slike do zvoka. Med drugim omogočajo prevajanje." Umetna inteligenca lahko prevaja iz vseh jezikov, ki so v zadostnem korpusu prisotni na medmrežju. "Ne omogoča pa le prevajanja med človeškimi jeziki, ampak tudi ustvarjanje programske kode ob pomoči opisov v naravnem jeziku. Raziskovalcem je nedavno uspelo dekonstruirati jezik kitov," dodaja Gregor Strojin.

Bliskovit razvoj zahteva odločno ukrepanje

Umetna inteligenca ni predmet znanstvene fantastike, je realnost, in kot takšno jo moramo tudi sprejeti, poudarja Gregor Strojin: "Je tehnologija, ki je posledica rasti obsega digitaliziranih podatkov. Vsako leto jih ustvarimo polovico tega, kot smo jih ustvarili pred tem v celotni zgodovini. Umetna inteligenca temelji na človeškem razvoju, na nas pa vpliva tudi povratno. Z njeno uporabo spreminjamo tudi vzorce svojega vedenja." In tu so po mnenju sogovornika skrite tudi največje nevarnosti in pasti uporabe umetne inteligence, ki jih bo treba vključiti v regulacijo.

Ludistično upiranje ne bo ustavilo razvoja

Bliskovit razvoj umetne inteligence pred človeštvo postavlja veliko izzivov, veliko je tudi strahov, kam nas bo razvoj odpeljal, hkrati pa je treba razmisliti o regulaciji tega področja. Gregor Strojin opozarja: "Razvoj je res hiter, vendar pa hitrost razvoja, kompleksnost ali težka razumljivost področja ne sme biti razlog, da iz osuplosti zmrznemo pred morebitnimi tovrstnimi izzivi. Poleg številnih pozitivnih potencialov, s katerimi umetna inteligenca lahko dogradi človeške zmožnosti in nam pomaga tako pri vsakodnevnih opravilih kot pri razvoju rešitev prihodnosti, takšna avtomatizacija prinaša celo vrsto tveganj. Vprašanje ni več, ali želimo uporabljati ta močna orodja, ampak kako zagotoviti, da se bodo uporabljala v dobro človeštva. Da ne bodo vodila v krnitev človekovih pravic." Eden od korakov v to smer sta uredba Evropske unije glede umetne inteligence in Konvencija o umetni inteligenci, ki jo pripravlja Svet Evrope.
Pogovor je tekel tudi o primerih neustrezne, celo diskriminatorne uporabe umetne inteligence v tujini, globokih ponaredkih, problemu avtorskih pravic in o zelo verjetnem opuščanju določenih poklicev.

Več v tokratni epizodi Ob osmih.

Gregor Strojin: Nujna regulacija UI za več varnosti in boljšo kakovost