Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Poziv temelji na zmotni trditvi, da Urad vlade za komuniciranje (Ukom) nima pravne podlage za izvedbo analiz poročanja RTV Slovenija," se je odzval predsednik Programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič na zahteve novinarskega sindikata RTV SLO, sindikata in društva novinarjev ter aktiva MMC-ja in nekaterih drugih sopodpisnikov, da Ukom preneha pritiskati na novinarje, tudi z analizami medijskega poročanja RTV Slovenija. Ob tem so pozvali programski svet RTV Slovenija in generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, da zaščitita novinarsko in institucionalno integriteto javne radiotelevizije.

Sorodna novica Več novinarskih organizacij vodstvo RTV poziva, naj se zoperstavi pritiskom Ukoma na novinarje

Gregorčič je pojasnil, da sklep o nalogah Ukoma, ki ga je sprejela vlada na podlagi zakona o vladi, opredeljuje naloge, ki so povezane z zagotavljanjem strokovne podpore službam za odnose z javnostmi na ministrstvih in vladnih službah. Med nalogami je tudi spremljanje medijev in pripravljanje zbirke prispevkov, objavljenih v domačih in tujih medijih.

Na podlagi sklepa vlade Ukom tudi opravlja analitično dokumentacijsko dejavnost, ki se nanaša na spremljanje, dokumentiranje in analiziranje prispevkov, objavljenih v medijih. "Analize poročanja RTV Slovenija niso nič drugega kot to," je poudaril predsednik programskega sveta RTV Slovenija.

"Ker je vaš poziv utemeljen na napačnih predpostavkah, so zaključki, ki jih iz napačnih predpostavk izpeljete, zmotni. Poleg tega v pozivu navajate obtožbe, ki jih ne utemeljite. Svoje pavšalne trditve, da Ukom brez zakonske podlage (kar, kot zgoraj utemeljeno, ne drži) "zlorablja svoje analize za pritisk na novinarje in novinarstvo s ciljem politične podreditve javne radiotelevizije", namreč z ničimer ne utemeljite", je med drugim odgovoril na poziv in dodal, da redno analiziranje prispevkov RTV Slovenija glede na vladni sklep o nalogah Ukoma ne more pomeniti pritiska na delo novinarjev in novinarstva. Prav tako to pri oceni o prekoračitvi pristojnosti nekega organa ne more biti relevantna okoliščina.

Sorodna novica Aktiv Radia Slovenija: Ukomove kvazianalize so poskus zbijanja verodostojnosti

"Posledično vaš poziv v odsotnosti kakšnih koli drugih dokazov o objektivni prekoračitvi pristojnosti Ukoma ne dokazuje političnih pritiskov na novinarje in novinarstvo, ampak bolj na nevajenost pošiljateljev poziva delovati v demokratični in pluralni družbi. Taka družba, ki je utemeljena v 1. členu Ustave Republike Slovenije, namreč nujno terja soočenja različnih mnenj in pogledov. Prepričan sem, da je usposobljenost za argumentirano soočanje različnih mnenj in pogledov še posebej pomembna za novinarje, ki želijo v demokratični ureditvi kakovostno opravljati svoje poslanstvo," je še navedel Gregorčič in pozval avtorje poziva, da analize Ukoma preučijo, in če prepoznajo, da so "te analize v celoti ali v posameznih delih pomanjkljive, netočne ali morda celo zavajajoče", podajo Ukomu svoje nasprotne argumente. "Pri tem pošiljatelje poziva spodbujam, da o svojih ugotovitvah obvestijo tudi javnost," je ob tem dodal.