"Varnost je tisto, kar postaja vse bolj primarna dobrina. Še pred nekaj leti bi se mi to zdelo znanstvena fantastika, žal pa je realen svet potrkal na vrata nekoliko razvajene Evrope," je poudaril predsednik komisije za nadzor varnostnih služb Branko Grims. Foto: BoBo

Predsednik komisije za nadzor varnostnih služb Branko Grims, je pojasnil, da je bila enotna ugotovitev članov komisije, da se varnostno okolje spreminja, žal ne v dobro smer. "Slovenija zagotovo ni primaren cilj kakšnega terorista, vendar se je treba zavedati, da postajamo čedalje bolj ogroženi vsi. Če že ne v sami Sloveniji, pa na potovanjih v velika mesta, kot so Bruselj in druge potencialne tarče teroristov," je dejal Grims.

Po mnenju Grimsa je jasno, da je migrantski val velik dejavnik tveganja in v kombinaciji s starimi, že obstoječimi strukturami radikalnega islama predstavlja tisto grožnjo, ki zadeva vse. "S tem se bo treba soočiti in zaradi tega smo sprejeli tudi sklep, ki ga, zanimivo, žal ni podprla večina iz vladne koalicije," je pojasnil in dodal, da je bilo glasov dovolj, da je bil sklep kljub temu sprejet.

Komisija vladi zato priporoča, naj prouči vse možnosti za povečanje finančnih sredstev za nadgradnjo vseh varnostnih struktur, ki so po besedah Grimsa v državi močno podhranjene.

"V ta sklop ne spada samo oprema, ampak tudi sistem izobraževanja in plačne politike zaposlenih v varnostnem sektorju, ki je popolnoma podhranjen in nestimulativen," je opozoril in dodal, da gre predvsem za to, da se končno začnemo opirati sami nase in nadomestimo tisti čas, v katerem smo se zanašali na zaščito skupnih kolektivnih sistemov varnosti, v katere je Slovenija vključena.

Realen svet je potrkal na vrata Evrope
"Varnost je tisto, kar postaja vse bolj primarna dobrina. Še pred nekaj leti bi se mi to zdelo znanstvena fantastika, žal pa je realen svet potrkal na vrata nekoliko razvajene Evrope," je ob tem poudaril Grims.

Glede potencialnih groženj v Sloveniji je dejal, da tako obveščevalne službe kot policija zagotavljajo, da so vsi znani člani nevarnih skupin nadzorovani in da se nad njimi krepi nadzor. Vendar se moramo zavedati, da nadzor ostaja v mejah zakona, ki je pomanjkljiv in bi ga bilo treba popraviti.