Grims meni, da je nedopustno, da bi zaprli starše otrok, ki so z interneta kopirali datoteke. Foto: BoBo
Grims meni, da je nedopustno, da bi zaprli starše otrok, ki so z interneta kopirali datoteke. Foto: BoBo

SDS-ov poslanec je dodal, da potrebujemo koalicijo in vlado, ki bo mladim odpirala nova, kakovostna delovna mesta in s tem dajala perspektivo v nadaljnjem življenju, Sloveniji pa razvoj.

Poslanska skupina SDS-a je novinarjem predstavila mnenje o predlogu novele kazenskega zakonika, ki ga je Grims označil za pravno skrpucalo. V stranki menijo, da je paradoksalno, da bo virtualni kriminal v virtualnem svetu bolj sankcioniran kot dejanske kraje.

S sporočilom za javnost odzvali na ministrstvu za pravosodje. Kot so zapisali, se vse evropske vlade zelo resno ukvarjajo z naraščanjem obsega kibernetske kriminalitete. Njihov namen je zagotoviti več pravne varnosti v kibernetskem prostoru in zato "nikakor ne gre za uvajanje elementov policijske države, temveč za krepitev demokratične države".

Glede navedb Branka Grimsa pa na ministrstvu zagotavljajo, da bo "v parlamentarni proceduri v okviru priprave dopolnil, v primeru, da bi bilo to potrebno, proučilo možnosti za izboljšanje besedila tudi v delu, ki ga izpostavlja poslanec Grims".

Novela je po njihovem mnenju nastajala "daleč od oči najširše javnosti", ki jo zakon po Grimsovih besedah najbolj zadeva, "saj bo vsak, ki bo imel na osebnem računalniku datoteke v formalni vrednosti 5.000 evrov, lahko šel za do tri leta v zapor", ob tem se je Grims vprašal, ali namerava "ta vlada zapreti vse mlade ljudi". Poudaril je še, da je meja 5.000 evrov, ko gre za datoteke z interneta, zelo lahko dosegljiva.

"V begu pred svojo gospodarsko neuspešnostjo očitno želi za svojo zadnjo večerjo Pahorjeva vlada servirati otrokom, družinam, staršem v Sloveniji zakon, po katerem bo lahko praktično iz vsake družine šel kdo za tri leta v zapor," je dejal Grims in izpostavi "nelogične rešitve", ki naj bi jih zakon predvideval. Nekateri aparati se namreč samodejno povežejo z določenimi zunanjimi omrežji kot pomoč uporabnikom in tudi takšno samodejno povezovanje po Grimsovih besedah ni izvzeto iz zakonika, ampak "lahko prinese do enega leta zapora".

Takega zakona v SDS-u ne bodo podprli, zato bodo predlagali, da se ti členi črtajo iz novele zakona, prav tako bodo vložili amandmaje na določene člene, predlagatelje zakona pa bodo pozvali k javni predstavitvi mnenj, je povedal Grims, ki meni, da takšen zakon ne spada v logiko modernega demokratičnega prava, ampak "je logika policijske države".