Mamić opozarja, da je groženj vse več. Foto: MMC RTV SLO
Mamić opozarja, da je groženj vse več. Foto: MMC RTV SLO
Novinarjem Reporterja in Demokracije grožnje s smrtjo

Neznanec z uporabniškim imenom Matija Zakladnik in profilno sliko predstavnika nekdanjega režima Ivana Mačka Matije je na Facebooku med drugim grozil, da je bilo dogajanje v Parizu otroški vrtec proti temu, kar se bo zgodilo novinarjem Reporterja in Demokracije. Na objavo uporabnika, ki je profil že izbrisal, je uredništvo Demokracije opozoril bralec.

"V normalni demokratični družbi, državi so pomembna različna mnenja, je pomembna svoboda govora, pomembno je soočenje argumentov, ampak zdi se nam zelo pomembno, da to ne gre čez rob. Popolnoma neprimerno pa je, da se grozi nekomu s smrtjo oz. fizičnim obračunom, če se z njegovim pisanjem ne strinjaš. Zaradi tega odločno protestiramo," je dejal glavni urednik Demokracije Metod Berlec.

Nesprejemljive grožnje
Tovrstne grožnje so obsodili v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) in Društvu novinarjev Slovenije (DNS). "Ne gre le zato, da bi morali biti samo v tem času bolj občutljivi za te pojave, gre za stvari, ki so nedopustne, neprimerne, nekaj, kar se ne more dogajati v družbah v katerem koli času," je opozoril Mitja Stepišnik, predsednik DNS-ja.

Po besedah Tina Mamića, predsednika ZNP-ja, pa v tem primeru ni šlo za to, da bi v Reporterju kakšen novinar kršil katero izmed pravil. "Tu gre napad na vse novinarje Reporterja, vse novinarje Demokracije kar tako. Tako kot so tisti teroristi šli v uredništvo časnika in vse poklali, tako bi radi zdaj tudi pri nas. Za zdaj je to samo verbalno, ampak ker se to ponavlja in ker je tega vedno več, je vrag vzel šalo," je poudaril.

Na Policijski upravi Ljubljana za zdaj pravijo le, da kriminalisti še preverjajo, ali ima dogodek sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Novinarjem Reporterja in Demokracije grožnje s smrtjo