Ker grški trajekti znova vozijo, prebežniki množično prihajajo na celino, od tam pa naprej proti zahodni Evropi. Foto: Reuters
Ker grški trajekti znova vozijo, prebežniki množično prihajajo na celino, od tam pa naprej proti zahodni Evropi. Foto: Reuters
false
Avstrija se bo glede postavitve ograje odločila do srede. Foto: EPA
Vlak, prebežniki
Novi vlaki iz Hrvaške niso napovedani. Foto: BoBo

Avstrijska odločitev o ograji do srede
Največ prebežnikov iz Slovenije v Avstrijo prihaja v Špilju, zato bo avstrijsko notranje ministrstvo najpozneje v sredo sprejelo odločitev o načinu varovanja tega dela meje. Tiskovni predstavnik notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner je za avstrijsko tiskovno agencijo APA napovedal, da bodo takoj zatem izvedli morebitne gradbene posege.

Mikl-Leitnerjeva je med petkovim obiskom v Špilju znova ponovila, da ne bo šlo za neprodušno zapiranje meje, ampak za zagotavljanje urejenega, nadzorovanega in varnega prehajanja meje ter varnosti ljudi. Po poročanju avstrijskih medijev naj bi avstrijsko notranje ministrstvo preigravalo tri možnosti, največ podpore naj bi imela začasna postavitev tehničnih pregrad, ki jih je mogoče tudi hitro umakniti. Manj pa naj bi bili naklonjeni gradnji dejanske neprodušne ograje, kot je to storila Madžarska.

Na Lezbosu zaradi stavke obtičalo 15.000 prebežnikov
Po koncu stavke voznikov grških trajektov prebežniki znova lahko nadaljujejo pot z otokov v Egejskem morju proti zahodu. V Atenah tako pričakujejo okoli 7.500 prebežnikov, večinoma z otoka Lezbos. Že dopoldne so v bližnje pristanišče Pirej prispele tri ladje z okoli 5.600 ljudmi na krovu, eno ladjo še pričakujejo.
Zaradi stavke grških voznikov trajektov je prejšnji teden na otokih v vzhodnem Egejskem morju obtičalo več kot 25.000 ljudi, samo na Lezbosu pred obalo Turčije naj bi jih bilo okoli 15.000.

V Srbijo v enem dnevu skoraj 5.000 ljudi
Po kratkem premoru se število prebežnikov znova povečuje tudi v Srbiji. V Preševu na jugu države so v soboto registrirali okoli 4.900 ljudi, medtem ko jih je bilo v prejšnjih nekaj dneh povprečno tisoč dnevno. Iz Preševa prebežnike vozijo v Šid ob meji s Hrvaško, od koder jih v dogovoru med srbskimi in hrvaškimi oblastmi z vlaki vozijo v tranzitni center v Slavonskem Brodu, ki lahko sprejme 5.000 ljudi.