Avtorji pisma menijo, da je nizka raven politične kulture v Sloveniji dejstvo. Foto: MMC RTV SLO
Avtorji pisma menijo, da je nizka raven politične kulture v Sloveniji dejstvo. Foto: MMC RTV SLO

Anton Guzej, Stane Granda in Franc Orešnik so v pismu Danilu Türku, Borutu Pahorju, Pavlu Gantarju in Blažu Kavčiču zapisali, da so po "neuspelih poizkusih kriminaliziranja delovanja vodstva RTV Slovenija in programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija priča novim izpadom." Dodali so: "Ne nasprotujemo kritiki, ki mora sloneti na dokazljivih dejstvih, ampak poniževanju in zmerjanju vseh tistih, ki so se trudili, da bi program RTV Slovenija zadovoljil kar največ državljanov in plačnikov obveznega RTV prispevka. Poleg težkih finančnih razmer je največja objektivna ovira pogosto utemeljenim kritikam tudi velika različnost okusov, ki izvira iz različnih estetskih kriterijev ali političnih prepričanj."

Celotno pismo si lahko preberete tukaj.

Zapisali so, da je za slovensko družbo veliko nevarneje kot sovražni govor razpihovanje nestrpnosti enega izmed nekdanjih članov nadzornega sveta. Ob tem so dejal, da je bil njegov izpad očitno vnaprej usklajen z eno izmed parlamentarnih strank, saj so izjave dveh nekdanjih članov nadzornega sveta RTV Slovenija takoj podprli njena poslanska skupina in ministrica za kulturo in demokratične standarde, ki morajo zavarovati delovanje civilne družbe. Po njihovem mnenju ustava in druga zakonodaja ponujata dovolj možnosti za zaustavitev skrb vzbujajočega poslabševanja kulturno-političnih razmer v Sloveniji.

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič se je na pismo že odzval. Zapisal je, da kritičen pogled na stanje v RTV v zadnjih letih nedvomno odpira bogat prostor za izboljšave na področju kakovosti in aktualnosti programa, pa tudi na področja notranje organizacijske kulture, spoštovanja osebnosti in strokovnosti novinarjev. Kot predsednik državnega sveta pa pričakuje, da bodo zakoniti in legitimni napori vseh neposredno pristojnih struktur pripomogli k razvoju v zadovoljstvo gledalcev, poslušalcev in ustvarjalcev programov.