Kot je pojasnila, je Avstrija zavrnila 19 migrantov, 13 v Šentilju, pri 10 je bil razlog ta, da so želeli azil drugje, ne v Avstriji in Nemčiji, pri 3 pa je bila identiteta takšna, da ni ustrezala ugotovitvam v postopku. Foto: BoBo
Kot je pojasnila, je Avstrija zavrnila 19 migrantov, 13 v Šentilju, pri 10 je bil razlog ta, da so želeli azil drugje, ne v Avstriji in Nemčiji, pri 3 pa je bila identiteta takšna, da ni ustrezala ugotovitvam v postopku. Foto: BoBo
Avstrija, Špilje, Šentilj
Opoldne je bila iz Slovenije v Avstrijo napotena skupina dobrih petstotih prebežnikov. Po današnjih postopkih bo bolj jasno, kolikšen delež prebežnikov bodo Avstrijci iz Špilja vračali v Šentilj. Foto: Reuters
false
Koga bo Slovenija še spuščala naprej? Avstrija je po sprejetju novih pravil v sredo zavrnila vstop v državo 13 prebežnikom. Foto: EPA
Slovenija zaostruje režim na meji
Koliko prebežnikov bodo zavrnili Avstrijci?
Po avstrijskih ukrepih na Šentilju dopoldne mirno

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je po seji vlade sporočila, da s prvim vlakom s prebežniki, ki je napovedan za 22. uro, Slovenija uveljavlja ukrep, ko bo vstop v državo dovoljen samo tistim prebežnikom, ki dokažejo, da bodo zaprosili za azil v Avstriji in Nemčiji.

Kot je dejala, je vlada danes obravnavala zadnja dogajanja glede prebežniške krize. "Slovenija migracijski tok ves čas obvladuje. Danes me je avstrijska notranja ministrica obvestila, da bodo poostrili nadzor," je dejala ministrica in dodala, da je vlada že pred časom potrdila načrt stopnjevanja ukrepov, s katerimi želi vlada preprečiti, da bi država postala t. i. žep. "Zaradi omejitev se vstop dovoli samo tistim migrantom, ki dokažejo, da bodo zaprosili za azil v Avstriji in Nemčiji. Glede časovne dinamike: ta ukrep začne veljati s prvim prihodom vlaka, ki je predviden za danes ob 22. uri." O tem so obvestili tudi Hrvaško in druge države na t. i. balkanski poti.

"Ta ukrep, ki je napovedan za danes, ne pomeni, da se prejudicirajo postopki za mednarodno zaščito. Slovenija bo vse obveze iz tega še naprej izpolnjevala," je še dejala ministrica.

Pomoč Makedoniji v interesu vseh
Zdaj so torej nastopile okoliščine, ki zahtevajo prvo stopnjo zaostrovanja ukrepanja, je še dodala ministrica Györkös Žnidar in nadaljevala, da je ena izmed slovenskih prioritet tudi, da se prebežniški tok začne občutno zmanjševati že na grško-makedonski meji, saj bi to pomenilo bistveno zmanjšanje prebežniškega pritiska na balkanski poti. "Makedoniji je treba pomagati," je pred kratkim v Berlinu predlagal premier Miro Cerar. To je interes vseh evropskih držav, je spomnila.

Ministrica tudi upa, da bo nova hrvaška vlada bolj konstruktivna pri sodelovanju glede zavračanja prebežnikov in da ne bo prišlo do informacijske blokade kot v preteklosti s prejšnjo hrvaško vlado.

Avstrija zavrnila 13 ljudi
Ministrica se je odzvala tudi na poročanja o zavrnitvi 13 migrantov. Kot je poročala TV Slovenija, so avstrijski organi prvi dan novih pravil za vstop v Avstrijo zavrnili 13 ljudi, ki so zdaj v nastanitvenem centru v Šentilju. Vzroki za zavrnitev vstopa so bili različni: pomanjkanje veljavnih dokumentov, nekateri so se predstavljali z lažnimi dokumenti ali zavajali pri navajanju identitete. Med 13 zavrnjenimi begunci je tudi sirska družina, poroča Timotej Semenič. Slovenska policija naj bi jih zdaj še enkrat varnostno preverila in jih znova napotila na avstrijsko mejo.

Ob 11. uri je v Šentilj pripeljal vlak z okoli 500 prebežniki, ki so jim v nastanitvenem centru pripravili topli obrok, opoldne pa so jih skupaj s prej omenjenimi 13 posamezniki predali avstrijski policiji, ki zdaj opravlja temeljitejši in podrobnejši popis. Koliko izmed 500 prebežnikov bodo Avstrijci zavrnili, bo tako jasno šele po nekaj urah.

Slovenija sledi zgledu avstrijske omejitve
Srbija in Makedonija sta po opozorilu iz Slovenije že poostrili nadzor nad prebežniki, zaradi česar je bila prisiljena ukrepati tudi Hrvaška. Na zaostritev avstrijskih ukrepov pa se je odzvala tudi slovenska vlada. Po pričakovanjih je tako kot Avstrija omejila število prebežnikov, ki jih bo sprejela. Da je to eden izmed mogočih ukrepov, je potrdil tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Podobno kot naša severna soseda bo tudi Slovenija zavračala vse tiste, ki bodo za azil želeli zaprositi šele v eni izmed skandinavskih držav. Erjavec je prepričan, da vlada ne zamuja z ukrepi. Po njegovem tudi ni bojazni, da bi na našem ozemlju obtičalo večje število prebežnikov.

Koga sploh spuščati?
Pomembno je predvsem vprašanje, kaj bo Slovenija storila s prebežniki, ki nam jih bo Avstrija vračala.

Na policiji za zdaj napovedujejo, da bodo vse vrnjene prebežnike znova popisali in jih spet izročili avstrijskim varnostnim organom. Če bodo zaprosili za azil, pa bodo njihove prošnje obravnavali po zakonu o mednarodni zaščiti. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je včeraj vnovič poudarila, da Slovenija migracijske krize sama ne more rešiti.

Ob tem je dodala, da naša država v prihodnje pričakuje predvsem, da bodo ciljne države jasno povedale, katere prebežnike in iz katerih držav bodo še sprejemale.

Avstrijska policija: Nov režim poteka tekoče
Poskusna uvedba novega režima na avstrijsko-slovenski meji na mejnem prehodu Špilje poteka dobro, je potrdil tiskovni predstavnik policije avstrijske Štajerske Fritz Grunding. V sredo, ko je začel veljati poskusni sistem, so sprejeli 500 prebežnikov, enako dnevno številko pa pričakujejo tudi v prihodnjih dneh.

Nadzor prometa poteka normalno v okviru posamičnih pregledov potovalnih dokumentov na zveznih cestah in avtocestah, kot to velja že nekaj tednov, tako da lahko v okviru teh pregledov preverijo tudi slovenske državljane, so še pojasnili. Tovorni promet na mejnem prehodu Špilje medtem poteka brez posebnosti in zastojev.

Prebežniki so v okviru strožjega režima podvrženi podrobnejšemu pregledu. Če bodo zaprosili za azil bodisi v Avstriji ali Nemčiji, bodo večinoma lahko potovali naprej, če ne, pa jih bodo zavrnili. Avstrija naj bi bila sposobna obravnavati do 10 tisoč prebežnikov na dan.

V Slovenijo je po podatkih Policije v četrtek do 18. ure vstopilo 900 prebežnikov, od začetka leta 2016 pa skupno 43.541 beguncev in ekonomskih migrantov.

.

Slovenija zaostruje režim na meji
Koliko prebežnikov bodo zavrnili Avstrijci?
Po avstrijskih ukrepih na Šentilju dopoldne mirno