Simona Habič je predsednica društva Integriteta. Foto: MMC RTV SLO/ Aleksander Kolednik
Simona Habič je predsednica društva Integriteta. Foto: MMC RTV SLO/ Aleksander Kolednik

Gostja MMC-jeve spletne klepetalnice je bila Simona Habič, predsednica društva Integriteta - društva za etičnost javnega delovanja. Habičevo smo gostili prav na mednarodni dan boja proti korupciji, saj je društvo, kateremu predseduje partner največje mednarodne organizacije za boj proti korupciji Transparency International. Namen društva je izvajanje preventivnih programov za ozaveščanje splošne in strokovne javnosti o potrebah in pogojih razvoja visoke ravni integritete v družbi in prizadevanje za zmanjšanje pojava korupcije v družbi.

Habičeva je med drugim pojasnila, da bi bi morali za zmanjšanje korupcije v Sloveniji vsak pri sebi premisliti o lastni integriteti in svojem delovanju. Cilj njihovega društva je po njenih besedah ljudem sporočiti, da nas vse korupcija krepko stane. "Vzpostaviti je treba učinkovit nadzor, predvsem pa mora biti ta smiseln in sistematičen. Institucije se morajo povezati med seboj. Žal pri nas od prijave korupcije do sodnega epiloga traja predolgo," dodaja.

"Z zaposlovanjem po zvezah se srečujem vsak dan"
Kot pravi, se kot novinarka Radia Slovenija z zaposlovanjem po prijateljskih in sorodstvenih zvezeh ter šikaniranjem na delovnem mestus srečuje vsak dan. Ob tem izpostavlja pomembno vlogo novinarstva, kot eno najpomembnejših oblik preprečevanja korupcije. Delo novinarjev je po njenem pomembno tudi pri razkrivanju nepravilnosti v javnem delovanju, "še posebej pa je pomembno, da jim sistem in družba omogočita svobodo pri poročanju, da s svojim delom tudi koga končno spravijo za zapahe".

Habičeva je še zatrdila, da je bila zaradi svojega boja proti korupciji deležna tudi groženj, prav tako pa so jo že poskušali podkupiti. Prepričana je, da je vlada v preprečevanju korupcije neuspešna in da je sistemska korupcija v zadnjem času najbolj zaznan izziv za našo državo. "Neformalne mreže zagotovo oblikujejo vzporedni sistem," opozarja.