Koroški deželni glavar Haider je dejal, da zgodovina jasno dokazuje, da je knežji kamen koroški pravni simbol. Foto: EPA
Koroški deželni glavar Haider je dejal, da zgodovina jasno dokazuje, da je knežji kamen koroški pravni simbol. Foto: EPA

Pozval je avstrijsko zunanjo ministrico Ursulo Plassnik, naj pri slovenski vladi ukrepa "proti zlorabi najstarejšega avstrijskega pravnega simbola". Obenem je napovedal, da bo dežela avstrijska Koroška sama opremila vse svoje tiskovine s knežjim kamnom.

Haider je dejal, da je to "neznosno slovensko izzivanje Koroške". Namesto da zunanja ministrica skupaj s Slovenijo slavi padec schengenske meje, naj se raje zavzame za odpravo tega neverjetnega prekrška, pravi Jörg Haider.

Tudi svobodnjaki proti upodobitvi
Proti upodobitvi knežjega kamna na slovenskem vladnem materialu je še pred Haiderjem protestiral tudi avstrijski poslanec iz vrst svobodnjaške stranke Andreas Hölzer. Dejal je, da s stalnimi izzivanji svoje severne sosede, kot je na primer upodobitev knežjega kamna, Slovenija poskuša prodobivati politično samozavest.

Knažji kamen že večkrat upodobljen
Slovenija je knežji kamen že upodobila tako na posebnih bančnih bonih po osamosvojitvi leta 1991 kot tudi na evrskem kovancu za dva centa. Obakrat so iz avstrijske Koroške ostro protestirali.

R. B.