Je Harij Furlan odšel zaradi spora z Barbaro Brezigar? Foto: MMC RTV SLO
Je Harij Furlan odšel zaradi spora z Barbaro Brezigar? Foto: MMC RTV SLO
Lovro Šturm
Harij Furlan naj bi svoj odhod že sporočil ministru za pravosodje, generalni državni tožilki pa predlagal, da njegovo tožilsko funkcijo do njegove vrnitve iz Sarajeva zamrzne, ker bi se po vrnitvi iz Sarajeva rad vrnil na mesto okrožnega državnega tožilca. Foto: MMC RTV SLO

Harij Furlan, ki je v akciji Čista lopata pred enim mesecem pred roko pravice privedel vidne slovenske gospodarstvenike, je bil imenovan na mesto mednarodnega tožilca v Bosni in Hercegovini.

Razlogov za odstop Harij Furlan za zdaj ne želi komentirati. Sicer pa je Furlan z Boštjanom Penkom preiskoval tudi zadevo Orion. Kot je znano, je Penka generalna državna tožilka Barbara Brezigar razrešila pred dobrima dvema tednoma, še poroča Televizija Slovenija.

Furlana naj bi motila odločitev Brezigarjeve, da je iz tožilske skupine kazensko izključila Boštjana Penka zaradi primera Orion. Furlan naj se tudi ne bi strinjal s tem, da se o aferi Čista lopata pompozno obvešča javnost.

Šturm: Za delo se je prijavil pred pol leta
S pravosodnega ministrstva so sporočili, da Furlanov odhod po njihovih informacijah ni posledica kakršnih koli nesoglasij oz. sporov med Furlanom in Brezigarjevo. Po navedbah ministrstva gre za sprejetje strokovnega izziva v tujini. Minister za pravosodje Lovro Šturm Furlanovo odločitev obžaluje, prepričan pa je, da delo posebne skupine tožilcev zaradi odstopa oziroma odstavitve treh tožilcev v zadnjem času ne bo trpelo. "Seznanjen sem s tem, da je vodja skupine lani, pred več kot pol leta, dal vlogo za prestižno strokovno mesto v tujini in da je pred kratkim izvedel, da je bil med mnogimi kandidati izbran za to mesto. Skupina je vendarle skupina, in prepričan sem, da bo nadaljevala svoje delo tako kot doslej," je Šturm komentiral Furlanov odhod.

Skupina se hitro krči
Posebno tožilsko skupino naj bi po neuradnih informacijah zapuščala tudi Vesna Rebernik Jamnik. Posebna tožilska skupina se je tako iz sedmih članov skrčila na štiri.

R. B.