Prostor v Dolu pri Ljubljani, kjer se je zvrstilo nekaj piknikov salafistov. Foto: MMC RTV SLO
Prostor v Dolu pri Ljubljani, kjer se je zvrstilo nekaj piknikov salafistov. Foto: MMC RTV SLO
Begunci, migranti, Ljubljana
Die Presse naj bi svoje podatke dobil od avstrijskih obveščevalcev. Foto: BoBo

Islamski teolog Alim Hasanagić z Jesenic je za TV Slovenija v telefonskem pogovoru potrdil, da se je pred časom udeležil srečanja, ki je včeraj močno razburilo slovensko javnost.

"Šlo je za navadno druženje, igrali smo košarko in nogomet, nekaj pojedli. Ni šlo za nobeno urjenje, nobenega orožja ni bilo tam in nobene poti niso bile blokirane, kakor poročajo nekateri mediji," je pojasnil. Na vprašanje, ali so bili tam tudi ljudje s kakšnimi skrajnimi prepričanji, je odvrnil, da takrat niso imeli takšnih ekstremnih prepričanj, kakor se je izkazalo pozneje. "Kdo izmed teh ekstremnih ljudi je bil takrat tam, to pa policija ve bolje kot jaz," je sklenil.

Ti ljudje s skrajnimi prepričanji naj bi sicer neuradno spadali v krog zloglasnega Mirsada Omerovića, ki mu v Avstriji grozi dolgoletna zaporna kazen, saj naj bi v neki dunajski džamiji novačil mlade muslimane za boj v Siriji. Po podatkih avstrijskih oblasti naj bi mu uspelo rekrutirati najmanj 14 mladih muslimanov.

Zgolj ustvarjanje panike
In v Dol pri Ljubljani. Gre za prijeten prostor za piknik, ki obsega veliko športnih površin, otroško igrišče, žar, senco, ki jo nudi okoliški gozd. Idealna lokacija za različna praznovanja torej. Jurij Kuhar, ki ta prostor oddaja, je povedal, da ta skupina v ničemer, razen morda po videzu, ni odstopala od drugih.

"Če bi te vaše navedbe držale, bi na vrata potrkal že kdo drug in poizvedoval," je pripomnil Kuhar in dodal, da je šlo za skupino 60, 70 ljudi.

Tudi naključna sprehajalka, sicer domačinka, je dejala, da gre pri tej zgodbi za umetno ustvarjanje panike. Če bi na tem območju res potekala nekakšna urjenja, bi to domačini gotovo opazili, je bila prepričana.

Novačenje muslimanskih borcev na Balkanu
Dvomi o urjenju skrajnežev v Sloveniji
Kaj se je dogajalo na srečanjih muslimanov?
Novačenje muslimanskih borcev na Balkanu
Dvomi o urjenju skrajnežev v Sloveniji
Kaj se je dogajalo na srečanjih muslimanov?