Kaja Jakopič, direktorica digitalnih vsebin. Foto: MMC RTV SLO
Kaja Jakopič, direktorica digitalnih vsebin. Foto: MMC RTV SLO

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, so varnostni mehanizmi zaznali DDoS-napad na spletno stran policija.si in ga preprečili. "Varovani podatki policije niso bili ogroženi in ni nastala nikakršna škoda. Napad je bil prijavljen pristojnim službam," so še sporočili z GPU-ja.

Po sredinem napadu na spletno stran predsednice republike in četrtkovem napadu na spletni portal RTV Slovenija so se danes nadaljevali kibernetski napadi na spletne strani nekaterih državnih organov in drugih ustanov. Po poročanju portala 24ur so bile tarča kibernetskih napadov tudi spletne strani Telekoma Slovenije, časopisa Delo, državnega centra za storitve zaupanja SI-TRUST na ministrstvu za digitalno preobrazbo, Letališča Ljubljana, Krke, spletnega mesta državne uprave gov.si in Holdinga Slovenskih elektrarn. Spletne strani so bile nedosegljive le za krajši čas.

Sorodna novica Ponoči so se napadi z onemogočanjem nadaljevali, do nekaterih spletišč iz tujine ni mogoče dostopati

V četrtek napad na spletni portal RTV Slovenija

"Višek incidenta je bil med 22.45 in 24.00, ko stran ni delovala, po tem času je spletno mesto spet delovalo," je povedala direktorica digitalnih vsebin Kaja Jakopič.

S hitrim ukrepanjem je RTV Slovenija zaščitila sisteme in uspešno preprečila morebitno obsežnejšo škodo. Nadaljnjih incidentov potem ni bilo več, vse digitalne storitve zdaj delujejo brez težav, je dodala Jakopič.

Spletna stran RTV Slovenija ni bila edina tarča napada. Po neuradnih informacijah so bile napadene tudi spletne strani Dela in nekaterih ustanov javne uprave.

V sredo je bilo tarča napada spletno mesto predsednice republike Nataše Pirc Musar. Zaradi preventivne blokade zlonamernega prometa je bilo spletno mesto začasno tudi nedosegljivo.

Napade naj bi izvedli ruski hekerji in naj bi bili politično motivirani, je poročala TV Slovenija. Portal 24ur je poročal, da je ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn objavila video z nagovorom Sloveniji. Hekerska skupina je v videu, ki so ga pridobili na portalu, sporočila, da so Slovenijo napadli zaradi pomoči Ukrajini. Zatrdili so, da ne želijo škoditi državi in navadnim državljanom, in jih pozvali, naj mirno sprejmejo njihove napade.

"Namen napadalcev je pogosto, kot lahko vidimo tudi v teh dneh, vzbujanje pozornosti. Da se o tem piše, govori in ustvarja strah, da smo izpostavljeni napadom. Z našega vidika pa gre za nevšečnost, ki prej ali slej mine in se ji lahko upremo z določenimi zaščitnimi mehanizmi, kadar se napad zgodi," je za Radio Slovenija povedal Gorazd Božič iz SI-CERT-a.

Seznam napadenih spletnih strani je vse daljši

DDoS je tehnično precej nezahteven napad

Pri DDoS-napadu po navedbah nacionalnega odzivnega centra ne gre za vdor, temveč za napad onemogočanja na daljavo. Gre za tehnično precej nezahteven napad, s katerim napadalci spletno mesto preplavijo z množičnim prometom, so pojasnili v centru SI-CERT.

Množičen promet običajno ustvarijo s pomočjo okuženih računalniških sistemov. Kot so pojasnili, spletni strežnik zaradi velikega povečanja prometa ne more obdelati vseh zahtevkov, zato spletna stran na zunaj deluje nedosegljiva. "Če zelo poenostavimo – predstavljajte si, da v manjšo vaško gostilno prispe velika skupina turistov, ki s številnimi naročili popolnoma ohromijo delovanje kuhinje," so ponazorili v centru.

Sorodna novica Kibernetski napad na spletno stran predsednice republike. Hekerji napovedujejo še več napadov.

Gre za tehnično precej nezahteven napad, ki ga lahko za nekaj 100 evrov vsakdo naroči na spletu. Kljub nezahtevnosti izpeljave tovrstnega napada pa je odziv nanj lahko izjemen, poudarjajo. Ker spletna stran ni dostopna, je namreč zelo opazen, kar lahko deluje kot uspešna taktika zastraševanja.

Od izbruha vojne v Ukrajini strokovnjaki za kibernetsko varnost zaznavajo porast tovrstnih napadov na spletne strani državnih organov, podobni napadi pa se lahko pričakujejo tudi v prihodnosti.

Golob: Na nas je, da se obranimo in se na izsiljevanje ne oziramo

Kibernetske napade je v okviru izjave po obisku hematološkega oddelka UKC-ja Ljubljana komentiral tudi premier Robert Golob. Kot je dejal, v Sloveniji v zadnjem času opažajo veliko kibernetskih napadov iz tujine. "Ni vedno ista država, vedno pa je ena od svetovnih velesil in tudi tokrat je tako. Hekerji prihajajo iz konkretne svetovne velesile s konkretnim sporočilom slovenski politiki," je dejal. "Na nas je, da se obranimo in se na izsiljevanje ne oziramo," je poudaril.

Spletna stran RTV Slovenija tarča kibernetskega napada